Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
16 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 16

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Knjige : 

Kategorija: Knjige
Naslov: Linux in a Nutshell  PopularnoOcjena: 10.00  Pregleda: 7641
Opis   napisao/la: Dominik Aždajić

Autor: Ellen Siever i suradnici
Naklada: O'Reilly & Associates, Inc.
Izdanje: treće, srpanj/kolovoz 2000
Jezik: engleski, uz prijevode na niz drugih jezika (njemački, francuski, češki... Na žalost, ne i hrvatski)
ISBN: 0-596-00025-1 narudžbeni broj izdavača: 0251
795/825 stranica
Cijena: 36 EUR ili US$ 34.95

Sustavi zasnovani na Linuxovoj jezgri su se posljednjih godina dosta brzo proširili među oduševljenim korisnicima Open-Source softvera, ali odgovarajuća podrobnija i nadasve razumljiva dokumentacija se, unatoč danas već dosta širokoj i dobrano komercijaliziranoj ponudi, još uvijek teško pronalazi. Često se od šume ne vidi drveće.

Čak ni profesionalni korisnici GNU-Linuxa nemaju sve naredbe s odgovarajućom sintaksom u glavi. Zato nije loše imati pri ruci neki dobar šalabahter, koji će - zlu ne trebalo - zacijelo pripomoći kada to bude najpotrebnije. Jedan od takvih priručnika je i "Linux in a Nutshell" (engl. igra riječi s aluzijom na GNU/Linux-ov shell tj. zapovjedni redak; doslovno značenje bi bilo Linux u orahovoj ljusci, što bi mi pak po domaće rekli: "Linux - ukratko ali zato jasno"), koji ne samo da može biti vrlo koristan, pače ostavlja i jedan dosta sveobuhvatan utisak.

Za razliku od ostalih publikacija ovoga žanra, ovdje se ne radi o kratkom pregledu određenih naredbi, već se na nekih 800 stranica ove knjige mogu pronaći sve važnije Linuxove programske, administratorske i mrežne naredbe za većinu distribucija. Dakako, autori nisu zaboravili uz to navesti i objasniti moguće/nužne opcije, sintakse i parametre a pored svega toga su još dokumetirani i Perl (quick ref), Emacs, CVS te niz daljih GNU alatki. U cilju čim bolje razumljivosti, zapetljaniji slučajevi su ilustrirani odgovarajućim primjerima.

Za svakog ponešto, dalo bi se reći. Doduše, "Linux in a Nutshell" nije štivo namijenjeno početnicima, več prije svega referentni podsjetnik za već iskusnog korisnika. U knjizi nećete naći popratni CD, što i ne začuđuje obzirom na tematiku, ali umjesto toga je natiskano jedno uistinu dobro i pregledno kazalo, kojim se utoliko brže može pronaći potrebna naredba.

Kako to već u većini knjiga na temu GNU-Linuxa biva, i u ovoj je u uvodu ponajprije predstavljen operativni sustav kao takav. Pri tom se odmah naglašava, kako samo djelo nije namijenjeno priučavanju u primjeni GNU-Linuxa. "Linux in a Nutshell" tvore 17 poglavlja. Evo i čime se pojedina od njih bave:

01. poglavlje - Uvod (str.1)
02. poglavlje - Pregled upravljanja programima, sustavima i mrežama (str.11)
03. poglavlje - Naredbe u sustavu GNU-Linux (str.29)
04. poglavlje - Postupci pri podizanju sustava (str.399)
05. poglavlje - Rad s Red Hatovim i Debianovim alatima za kompresiju i arhiviranje (str.418)
06. poglavlje - Pregled GNU-Linux shellova (str.446)
07. poglavlje - Bash (str.450)
08. poglavlje - csh i tcsh (str.500)
09. poglavlje - Pretraživanja uz pomoć obrazaca (tzv. Pattern Matching) (str.551)
10. poglavlje - urednik Emacs (str.558)
11. poglavlje - urednik vi (str.576)
12. poglavlje - urednik sed (str.603)
13. poglavlje - skriptni jezik gawk(str.619)
14. poglavlje - CVS i RCS (str.634)
15. poglavlje - GNOME (str. 701)
16. poglavlje - KDE (str.724)
17. poglavlje - Alternativni Window-Managerfvwm2 (str.748)

Kazalo (str. 771)

Svako od poglavlja - s iznimkom uvodnog - je sastavljeno manje-više tako, da čitatelju najprije opiše ono što će se u njemu podrobnije obrađivati; zatim se općenito prikaže dotični program, jezik ili sučelje; sve skupa se na koncu poglavlja okruni pregledom naredbi. Pri tome se može raditi o svrstavanju naredbi već prema dotičnim skupinama, tipkovničnim prečicama ili jednostavno po abecednom redu.

Dakako, osim naredbi navedeni i pobliže objašnjeni su i eventualno prisutni parametri te navedeni odgovarajući primjeri.

Pri pisanju knjige nisu zaboravljeni ni čitatelji koji koriste GNU-inačice uobičajenih *NIX-ovih alatki. Ovi šmekeri će pronaći sve temeljne naredbe nužne za svakodnevni rad na sustavu kao uostalom i one, koji su do danas sačuvani na *NIX sustavima isključivo iz povijesno-tradicijskih razloga.

Paketima s posebnim namjenama u okviru raznih GNU-Linux distribucija nije u knjizi posvećena pozornost već i zbog njihove brojnosti.

"Linux in a Nutshell" je vrhunska knjiga, koja bi se trebala naći na radnome stolu svakog imalo ambicijoznijeg korisnika GNU-Linuxa. Iskrsne li problem tipa "Kako se ono centrira označeni tekst u Emacsu?" potreba je samo zaviriti u knjigu i rješenje je već jasno. Velika je šteta, što (koliko je meni poznato) još nije prevedena na hrvatski jezik. Obzirom na veliku brzinu kojom se razvija GNU-Linux te na nadnevak tiskanja odnosno izdavanja predmetne knjige, neizbježna su nuspojava neka poglavlja koja mjestimično više nisu doslovce "up-to-date" (npr. u knjizi spomenute inačice Linuxovih jezgri već poodavno spadaju u staro željezo).

S tog gledišta, cijena knjige bi se već mogla učiniti neopravdano visokom; I doista: u nekim knjižarama i online-trgovinama cijena je polako počela padati - Barnes & Noble na primjer knjigu prodaju već za US$27,96 (+poštarina dakako) itd. ... No, po svemu sudeći, za koji mjesec će zacijelo izaći i četvrto (obnovljeno, nadopunjeno i možda izmijenjeno) izdanje.

No, "Linux in a Nutshell - Linux u ljusci" je uprkos svemu skoro nezamjenjivo pomagalo namijenjeno administratorima, programerima i svim intenzivnijim korisnicima GNU-Linuxa, koji neće biti zasuti mnoštvom nepotrebnih stranica, već će im se pružiti sve ono, što im je uistinu i nužno pri njihovom svakodnevnom radu.

Više stvarno nema opravdanja za gubljenje vremena i živaca pri traganju za potrebnim naredbama po bespućima mreže nad mrežama: sve što zatrebate je u "ljusci" (dakako, onoj GNU-Linuxovoj!) na dohvatu ruke...

Objavljeno: 01.01.2005
Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS