Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
22 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 22

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: KNOPPIX 3.1  PopularnoOcjena: 10.00  Pregleda: 3917
Opis   napisao/la: Dominik Aždajić <domazd at linux dot hr>

Uzorak: KNOPPIX Linux 3.1 od 07. listopada 2002. - Download Edition (1 CD)

GNU/Linux sustavi većinom zahtijevaju primjereno particionirani čvrsti pogon i nekih 300-3000 MB prostora za svoj smještaj i rad na njima.

No ima i iznimaka.

KNOPPIX je jedna od njih, koja je u cijelosti funkcionalna već samim pokretanjem izravno s kompaktnog diska, bez nužnosti instalacije ili upisivanja i jednog jedinog bajta na čvrstom disku računala.

Na brižljivo njegovanom Debianu utemeljeni sustav je time u prvom redu idealna osnovica za primjene u demonstracijske, obrazovne i pokusne svrhe.

Sustav je s druge strane uz pomoć brojnih sadržanih alatki moguće koristiti i za spašavanje već instaliranih sustava ili provjeru omrežja ali ništa manje nije pogodan i za sve one, koji računalo iz nekih razloga žele koristiti bez zaostavljanja suvišnih tragova na njemu.

Slijedom toga pri kupovini novog računala KNOPPIXov CD možete staviti u džep i na licu mjesta, tj. u sâmoj trgovini provjeriti njegovu sukladnost s podrškom GNU/Linuxa.

No, ni to još nije sve.

Razvijatelji su ugradili i mogućnost instalacije, tako da KNOPPIX može biti i vrlo kvalitetan radno-produktivni GNU/Linux-sustav, koji tada funkcionira kao i većina svih ostalih distribucija.

Na taj se način može dobiti jedan posve zaveden Debianov sustav s vrlo aktualnim paketima, bez zahtijevnosti i složenosti uobičajene originalno Debianove instalacije.

Zbog ograničenosti dužine ovoga priloga, u njemu ne bih ulazio u razmatranje i komentiranje aspekata jednog na čvrstom disku instaliranog KNOPPIXovog sustava.

U slučaju da bi i za to bilo interesa, ta se tematika može naknadno obraditi nekom drugom prigodom. Odgovarajući skript za pretvaranje KNOPPIXa ujednu "pravu" distribuciju je pohranjenu u direktoriju /usr/local/bin/knx-hdinstall

Iako autor i sâm naglašava, kako se radi o sustavu eksperimentalne prirode, čime unaprijed isključuje i sva jamstva za proizilazeće štete, čiji rizik prepušta korisnicima, njegovom primjenom je ― po mom skromnom i ne baš nužno najstručnijem mišljenju ― opasnost da bi korisnik mogao oštetiti računalo ili izgubiti na njemu postojeće podatke skoro ništavna.

Zahvaljujući metodi transparentne dekompresije (komprimirani paketi se otvaraju prema potrebi sustava ili korisnika) na CD-u se nalazi skoro 2 GB aktualnog i funkcionirajućeg softvera, odnosno ca. 900 paketa s nekih 2000 (!) programa.

Svojim opsegom i sadržajem KNOPPIX dakle ne zaostaje puno za jednim SuSE-om ili Red Hat-om. Od onih glavnijih paketa naslovne inačice spomenimo:

― Linux-Kernel 2.4.19
― KDE 3.0.4 kao standardna grafičko radno sučelje
― glibc 2.2.5
― GNOME 2.0.5
― gtk+ 2.0.6
― Mozilla 1.1
― MySQL 3.23.52
― OpenOffice.org 1.0.1
― OpenSSH 3.4p1
― Qt 3.0.5
― Samba 2.2.3a
― XFree86 4.2.1

Pri ruci su još i kppp, isdn-config, pppoeconf (DSL) te još mnogi drugi programi, igre, programerske alatke, knjižnice i jezici...

KNOPPIX za rad s CD-pogona iziskuje najmanje procesor sukladan i486 sa 16 MB glavne memorije za rad u tekstualnom i najmanje 96 MB u grafičkom modusu (preporučljivo je ipak imati bar 128 MB).

Za početak rada s KNOPPIX-om je potrebno s proizvođačevog poslužitelja preuzeti ISO-datoteku i iz nje ispržiti ili pak kupiti (više se isplati!) kompaktni disk, staviti ga u CD-pogon i iznova pokrenuti računalo. I to je sve!

Već Vam na raspolaganju stoji cijeli operacijski sustav s mnoštvom aplikacija.

Pošto neka (posebno starija) računala imaju poteškoća s podizanjem sustava izravno s CD-a, autor je predvidio alternativno i mogućnost kreiranja bootabilne diskete.

S CD-a ili diskete slijedeći korak nakon podizanja sustava je u oba slučaja isti: prepoznavanje CD-pogona i implementacija komprimiranog datotečnog sustava iz datoteke KNOPPIX, koja se nalazi u istoimenom direktoriju kompaktnog diska. Ovisno o slobodnoj radnoj memoriji operacijski sustav u njoj uspostavlja tzv. RAM-disk na kojem su privremeno smješteni simbolične poveznice i direktoriji /home i /var.

Sustav je opremljen vrlo dobrim automatskim prepoznavanjem očvrsja i solidnom podrškom za mnoge grafičke-, zvučne- i mrežne kartice, SCSI uređaje i ostalu periferiju a njegovo podizanje s CD-a ovisno o konfiguraciji dotičnog računala može potrajati 1-3 minute.

Na mom računalu se KNOPPIX s kompaktnog diska podiže o nešto malo brže nego li SuSE 8.1 s čvrstog pogona!

Nakon već spomenutog automatskog prepoznavanja jezgrom podržavanog očvrsja, operacijski sustav prelazi na isto tako automatsku prilagodbu grafičkog sustava X-Windows. Grafičku karticu i monitor sustav pri tom bez poteškoća prepoznaje putem PCI-busa i DDC-protokola (Data-Display-Channel). Ukoliko se slučajno radi o nekom od nepodržavanih modela, još uvijek preostaje izlaz u radu pod znatno sporijim VESA-Framebuffer režimom.

Učinci i brzina sustava dakako mjerodavno ovise o količini raspoložive radne memorije, brzini CD-pogona i radnim sposobnostima glavnog procesora.

Na mom stolnom računalu s AMD Athlonom od 950 MHz i 256 MB radne memorije je rad s većinom aplikacija pod KDE-om protjecao vrlo pristojnom brzinom.

Budući se rad pod KDE-om ne razlikuje previše od onog pod nekim drugim sustavima i većina linuksaških novaka bi se mogla srazmjerno brzo i lako priviknuti na KNOPPIX. Brzina rada sporijih CD-a u poređenju s čvrstim pogonom pri tom i ne mora igrati neku veću ulogu (posebice kod novijih modela), ali u GNU/Linuxu neiskusni početnici bi mogli imati poteškoća s pohranjivanjem dokumenata, ukoliko bi to uopće bilo poželjno. Iniciranje disketa i FAT-particija možda i ne bi bilo tako problematično, koliko bi to isto u slučaju Linuxovih particija ili drugih računala zahtijevalo stanovita predznanja.

Na računalu već eventualno postojeće Linuxove swap-particije KNOPPIX inače ionako automatski sam koristi.

No KNOPPIX i bez grafičkih sučelja ima što za ponuditi: datotečni preglednik Midnight Commander, tekstualni Web-preglednici w3m, lynx i links, mail-client mutt, ...

S konzole se može pokrenuti i skript mkdosswap, koja automatski prepoznaje DOS/FAT-particije i slobodno mjesto na njima, a predložit će i možebitno kreiranje swap-datoteke, koja je u svojstvu virtualne memorije korisna za brži i učinkovitiji rad sa sustavom i aplikacijama. Preostali dio particije ostaje nepromijenjen.

Grafička sučelja inače rade s ovlastima neprivilegiranog korisnika knoppix, a do administratorskih prava se može doći samo uz posredovanje neke od četiri tekstualne konzole.

Raspoloživi programi su vrlo dobro predkonfigurirani a zahvaljujući njihovoj brojnosti cijela distribucija se doima kao da je stvarno instalirana.

Pozitivne strane ove distribucije su više nego uvjerljive:

― korištenje moguće i bez poznavanja GNU/Linuxa
― primjena moguća bez instalacije i upisivanja podataka na čvrstome disku, tako da postojeće konfiguracije i podatci ostaju nedirnuti
― mogućnost trajnog instaliranja cjelokupnog sadržaja CD-a na čvrsti disk
― vrlo dobro prepoznavanje očvrsja
― prekrasan, bogato i inteligentno osmišljen izbor u izdanje uvrštenih programa

Kao nedostatke ove distribucije mogu uvjetno uvrstiti slijedeće:

― u Filesystem on CD-režimu za jedan GNU/Linux sustav srazmjerno visoka potrošnja radne memorije

Sve u svemu, KNOPPIXova zamisao i provedba su više nego uspjeli:

To je jedna aplikacijama bogata, vrlo originalna, u svestranosti skoro genijalna a i inače još u mnogo čemu odlična distribucija, prikladna posebice za prve korake pod GNU/Linuxom, prezentacije, razgledavanje i pokuse manje poznatih aplikacija, popravke već instaliranih sustava (po potrebi i Windowsovih!)

Osim toga, KNOPPIX je svima putem interneta (skoro) besplatno dostupan.

No, bez obzira na to, svakako bih preporučio kupnju CD-a za nekakvih tridesetak kuna (ca. 4 $ odnosno 4 €). Kada izračunate vrijeme, trud i troškove oko preuzimanja preko 650 MB velike ISO datoteke i njenog prženja, onda se to doista isplati.

KNOPPIX se ali i onako i ovako više nego isplati svakako.

Prosječna ocjena: (1) (10)
Objavljeno: 26.10.2002
Pošiljatelj: nina55 uk 19.08.2009
Ocjena: Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10 10
Opis  za 10, spasava kad sve propadne u vodu.

Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS