Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
28 korisnika je online (3 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 28

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: Vector Linux 4.0 Standard Edition  PopularnoOcjena: 4.00  Pregleda: 3377
Opis   napisao/la: Ivan Zelić <izelic at inet dot hr>
Za Vector Linux sam saznao sasvim slučajno. Naime pretražujući kojekakve forume, naiđem na poruku u kojoj tip tvrdi da je Vector najbrža Linux distribucija koja uz to nudi i potpunu funkcionalnost jednog home desktopa. Zvuči predivno, zar ne? Dovoljan razlog da dignem .ISO od Vector Linux Standard Edition 4.0. Odmah da razjasnim, postoje dvije varijante Vectora, Standard koja nudi gore spomenutu brzinu i SOHO koja je potpuna distribucija koja sadrži sve što imaju današnje mainstream distribucije.

O čemu se tu, zapravo, radi? Par momaka je zaključilo da danas ne postoji distribucija koja će omogućiti komforan rad na mašinama tipa pentium sa 16MB RAM-a. Zato su uzeli standardnu Slackware distribuciju i temeljito je preuredili da zadovoljava njihove prohtjeve. Ne samo što bi trebala biti brža od Slacka, nego po njihovim riječima je veoma user friendly i lako konfigurabilna (po nekima glavni Slackovi nedostaci). I to sve da stane na 400MB diskovnog prostora. I tako nastade Vector Linux Standard Edition o kojem će se u daljnjem tekstu govoriti.

Verzija 4.0 je dostupna za download kao .ISO veličine 224MB. Pravo osvježenje s obzirom na veličinu današnjih distribucija (Debian 7 CD-ova, SuSE 5, RedHat+SRPMs 6). Oni najhrabriji vlasnici 56k modema ga mogu skinuti za “samo” 10-ak sati.

Mašina na kojoj sam testirao:

P200MMX
128MB SDRAM
S3 ViRGE/DX 4MB
3.2GB ATA/33
US Robotics v.90
14” Phillips 800x600@60Hz

Instalacija je poprilični dejavu Slackwareove (ako ga neću uspoređivat sa Slackom čiji je derivat, s čim ću?). Na izbor vam se nude 2 kernela, IDE i SCSI. Sasvim dovoljno. Za razliku od Slacka, ovdje vam se uz standardnu opciju particioniranja diska, nudi i opcija promjene veličine postojećih particija. Nisam testirao jer sam već imao pripremljenu particiju za Vector (ajde, priznajem, malo me bilo strah rezulata takvog experimenta). Svakako korisna opcija (NTFS?). Od datotečnih sustava (u prijevodu: file system) imate na izboru EXT2, EXT3 i ReiserFS (moj izbor).

Za razliku od Slacka, ne možete ručno odabrati pakete koje želite instalirati. Sve što vas instalacija pita je želite li instalirati Xfree86 (baš me zanima koliko ih je ovdje odgovorilo “no”). Vi cijelo vrijeme zapravo samo vidite koja je faza kopiranja u tijeku (base system, kernel, Xfree86) i napredak instalacije u postotcima. Nemate pojma koje pakete instalira dok ne bude sve gotovo. Nakon kopiranja na disk, malo konfiguriranja sistema a la Slackware. Lilo, modem, miš, mreža, tipkovnica. I prvi boot.

Kao i Slack po defaultu ne diže GUI, nego to ručno činite s naredbom startx. To mijenjate tako da editirate datoteku /etc/inittab i promijenite runlevel iz 3 u 4. Pri bootu vam savjetuje da svoj sistem podesite s programčićem vasm.

Tu dolazimo do onog dijela gdje ponosni programeri svoj proizvod “user friendly”. “vasm” vam dopušta da na jednom mjestu konfigurirate sve što vam srce poželi. Sve ono što ste u Slacku morali činiti pokretanjem više različitih utilityja. Od podešavanja X-a do aktiviranja PCMCIA podsistema (ali ne i deaktiviranja!).

I konačno dižem X i dobivam napokon priliku da vidim što je to na moj disk stavila neinformativna instalacija. Manje-više to je Slackware 9.x, poprilično osakaćen. Kernel je 2.4.22 (molim one koji imaju nešto protiv ovog kernela da mi pošalju mail s njegovim nedostacima ili da otvore diskusiju na forumu. Ja do sada nisam imao niti najmanji problem. Hint za kritičara moje Slack 9.1 recenzije: 2 usera + root).

Kao desktope imate samo “light”, tipa XFCE i IceWM. Nema KDE ni GNOME. S obzirom na svrhu ove distribucije razumljivo, iako time gubite neke simpatične programčiće koji dolaze s njima u paketu.

Od productivity paketa imate samo AbiWord. Ako mislite instalirati Vector, obavezno pripremite OpenOffice ili slično.

Browser je Mozilla Firebird. Moja omiljena, voljena, prekrasna. Veliki plus za Vector. Mail klijent - Sylpheed. Malen, brz, lagan, odličan. Također plus.

Ja sam koristio XFCE. Sve je već stavljeno ili na desktop ili u menije. Ne morate ništa tražiti po direktorijima.

Već ste mislili da nema problema? Šećer na kraju. Idemo redom.

Bez obzira na sve moje pokušaje konfiguriranja displeja, Vector je tvrdoglavo držao rezoluciju 640x480x256@60Hz. “vasm” ništa, xf86config ništa, xfree86setup ništa. Možda je to nekom dovoljno, meni baš i nije. Na netu sam našao druge ljude koji imaju isti problem i jedino objašnjenje da XFree86 4.3 ima problema s nekim grafičkim karticama. Ista verzija pod Slackom mi radi bez problema.

GTK dialer, alat za dial-up pristup internetu, nikako nije htio snimiti moju ISP konfiguraciju. Zapravo čudno, jer bi je uredno stavio na spisak, ali kad bih pokušao zvati, javio bi da nemam definiranih ISP-ova.

Iz nekog razloga nije stavio u fstab niti jednu particiju osim /dev/hda2 na kojoj je sam instaliran. Ni floppy ni CD-ROM. Vrlo iritirajuće.

Ni CUPS ni LPRng. Što znači da nema printanja dok ne instalirate jedno od to dvoje. Ovo ne nalazi opravdanje u želji da se proizvede jednostavna distribucija jer je printanje po meni jedna od osnovnih stvari bilo u kućnoj bilo u uredskoj upotrebi. Da ironija bude veća, pri bootu pokušava učitati CUPS, ali prijavljuje “not installed”. Nisam ga uspio naći ni na instalacijskom CD-u da ga naknadno instaliram.

Dobre strane? Vector je brz. Nevjerovatno brz. GUI je letio pred mojim očima (iako ne zaboravimo na mizernu rezoluciju i broj boja), a svi instalirani programi se dižu za par sekundi. Na ovom kompjuteru to nisam odavno doživio.

Mogućnost konfiguriranja svega na jednom mjestu, pomoću vasm-a je jako dobra ideja.

Nažalost, na ideji je sve i ostalo. Svi gore navedeni problemi su vjerovatno rješivi uz manje ili više truda, ali s obzirom na to da se programeri hvale lakoćom i jednostavnošću preko toga im ne mogu preći. Ne vjerujem da je nešto od toga izazvano mojom greškom jer sam doslovno slijedio instalacijske upute.

Zbog brzine zaslužuje dovoljan. Ne budete li imali probleme kao i ja i dodate li još par korisnih programskih paketa, mislim da bi mogli biti vrlo zadovoljni. U suprotnom preskočite ovu distribuciju.

Prosječna ocjena: (1) (10)
Objavljeno: 20.01.2004
Pošiljatelj: Anonimni majstor uk 21.01.2004
Ocjena: Ocjene kategorija: 4Ocjene kategorija: 4Ocjene kategorija: 4 4
Opis  Par komentara: Onome ko pokuša instalirati OpenOffice.org na računar kao tvoj predlažem da pripremi lijekove za smirenje na biljnoj osnovi. Isto se odnosi i na KOffice. Abiword je najkvalitetniji program za obradu teksta koji je približno iskoristiv na tako starom računaru i podržavam taj izbor. Firebird - ne mogu da vjerujem da se kod tebe "diže" za par sekundi kada mu na ovom 2 GHz P4 sa 512 MB RAMa treba dobrih 5-6 sekundi. Minus! Preporučam Links, BrowseX ili Dillo. Prije par dana sam instalirao Mandrake 9.2 - koji važi za jednu od bleeding edge distribucija koje traže najnoviji mogući hardver - na laptop Dell Inspiron CP (P166, 32 MB RAM...) Tekst instalacija radi odlično a vrlo je user-friendly, izabrao sam opciju "minimalna instalacija sa X-om" - svega 225 MB, što uključuje IceWM, sistem radi savršeno brzo, sav hardver prepoznat, drakxconf sadrži mnoštvo korisnih alata, more RPMova na raspolaganju kroz urpmi..... više nisam siguran da mi je uopće potrebna neka posebna distribucija za starije računare? Shameless plug: http://start.linux.org.ba/Stariji_računari

Pošiljatelj: Anonimni majstor uk 21.01.2004
Ocjena: Ocjene kategorija: 4Ocjene kategorija: 4Ocjene kategorija: 4 4
Opis  Na mojoj 1GHz masini se FireBird dize bukvalno dok trepnes. Dakle recimo za jednu sekundu (mada neko moze i brze da trepce)...

Pošiljatelj: Anonimni majstor uk 04.02.2004
Ocjena: Ocjene kategorija: 4Ocjene kategorija: 4Ocjene kategorija: 4 4
Opis  Napokon sam USPJESHNO instalirao VectorLinux. (nakon bjesomuchne borbe Linux je popustio (hehe)) I ovo je prvi post sa njega :) Pitanje: Chemu mjerenje sekundi za Firebird? Browser je vishe nego napredan i normalno je da se kompleksniji programi duze uchitavaju.Budimo zahvalni na Vatrenoj Ptici shto je tu. P.S.Sorry na ne hrvatskom spellingu,bash se bacam na promjenu layouta :)

Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS