Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
15 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 15

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: SuSE Linux 9.1  PopularnoOcjena: 9.00  Pregleda: 3736
Opis   napisao/la: Igor Jagec <igorm5 at vip dot hr>
RECENZIJA KORISNIKA: SuSE Linux 9.1 Autor: Igor Jagec

Ovih dana sam testirao najnoviju inačicu jedne od najpoznatijih GNU/Linux distribucija, SuSE. Aktualna inačica 9.1. Radi se o jednoj fantastičnoj i nadasve perspektivnoj distribuciji. Konfiguracija na kojoj sam vršio testiranje je bila sljedeća:

Abit NF7 nForce2 400
AMD Athlon 2500+ Barton
512 MB DDR RAM
nVidia GeForce FX5200
Samsung 757NF

Krenimo redom sa dojmovima.

PRED-INSTALACIJA

Ono što posebno oduševljava je činjenica da je instalacijski postupak gotovo doveden do savršenstva. Instalacija je prilagođena za sve razine znanja i dovoljno je jednostavna i za potpune početnike. Prije svega je potrebno u BIOS-u podesiti računalo da se podiže sa CD-a. Umetanjem prvog CD-a pokreće se instalacijski postupak i odabire se nekoliko načina instalacija. Ja sam odabrao onaj podrazumijevani. Nakon podužeg čekanja da se pokrene pred-instalacijskog procesa, otvaraju se brojni izbornici se podešavaju brojne opcije i ostale stvari. Ti izbornici su zaista intuitivno dizajnirani. Ono što posebno oduševljava jest gotovo savršena detekcija hardvera. Sve je bilo prepoznato osim monitora. O tome više niže u tekstu. Napredne opcije kod podešavanja su zaista brojne, tako da već u ovom pred- instalacijskom postupku možete primjerice kod podešavanja tipkovnice odabrati dali će vam tipka Num Lock biti automatski upaljena kod podizanja sustava, ili recimo moguće je čak podesiti podrazumijevani Run Level. Zaista impresivno.

Loša iskustva oko particioniranja diska su autora ovog teksta stimulirala da odabere opciju proizvoljnog (custom) particioniranja diska. Prilikom instalacije prethodne 9.0 verzije mi se je desilo prilikom ostavljanja podrazumijevanih opcija da mi je Yast izbrisao NTFS particiju. Odabrao sam podrazumijevani ReiserFS datotečni sustav, iako sam do sada uvijek odabirao već provjereni Ext3.

Jedna od stvari koja baš i ne oduševljava jest prevelika osnovna instalacija. Naime, ukoliko se odlučite instalirati podrazumijevani sustav sa KDE-om, to će uzeti 1.66 GB. Ako tome dodate sljedeće grupe paketa, instalacija će biti:

GNOME 2.05 GB
Multimedia 2.23 GB
Games 2.64 GB
Kernel Devel 3.18 GB
GNOME Devel 3.31 GB

To je bila instalacija koju sam odabrao, i dosta je veća u odnosu na ostale distribucije sa identičnim grupama paketa. Inače, distribucija je zaista bogata raznim vrstama softvera što bi trebalo zadovoljiti sve profile korisnika, od desktop korisnika pa do naprednih korisnika. Jedina mala zamjerka bi bila ne uključivanje ponajboljeg programa za reprodukciju video materijala, MPlayer.

Nakon što je sve podešeno prema vašim željama i nakon što odgovorite da ste sigurni da želite instalirati sustav, pokreće se postupak instalacije.

INSTALACIJA

Nakon instalacije prvog CD-a završava osnovni postupak instalacije, te se računalo ponovno pokreće. Ovaj dio mi se nije svidio budući da sam odabrao da mi se SuSE-ov Grub podiže sa prvog sektora SuSE-ove particije, a i sami postupak je pomalo zbunjujući jer nigdje nije opisano kako nastaviti proces instalacije pa sam taj dio morao obaviti prema intuiciji. Ponovnim pokretanjem SuSE-a sa hard diska Yast je odmah shvatio kako se na toj particiji ne nalazi kompletan sustav te je postupak instalacije bio uredno nastavljen. Ono što mi se također nije svidjelo je bilo poduže vrijeme čekanja odziva glede izmjene instalacijskih medija.

PODEŠAVANJA

Monitor

Nakon završenog instalacijskog postupka i potrebnih podešavanja ponovno pokrećemo računalo. Nakon podizanja sustava prvo neugodno iznenađenje bijaše ne podizanje grafičkog sučelja (X-a). Budući da u ranijim koracima nije bio ispravno odabran moj monitor (Samsung 757NF), a niti je bio ponuđen kao izbor, to je trebalo ponovno podesiti. Isprva sam pokušavao ručnim upisivanjima horizontalnih i vertikalnih frekvencija osvježavanja i ostalih parametara, te je tako sustav proradio. Međutim, restartanjem računala, Sax2 je pobrisao moje preinake te sam ponovno bio na početku. Ulaskom u Sax2 odabrao sam monitor Samsung 700NF, ispravno podesio boje i rezolucije i to još uvijek nije bilo kompletno rješenje problema. Naime, grafičko sučelje se je podizalo, no, geometrija slike nije bila ispravna. Nakon svega sam morao ponovno otići u /etc/X11/XF86Config datoteku te isključiti opciju Modes [0] u sekciji Screen. Sada je napokon bio rješen problem monitora. Samim time se poboljšavaju brzinske performanse sustava.

Hrvatski dijakritički znakovi

Ovaj problem se već duže vrijeme konstantno pojavljuje u mnogim distribucijama, a pojavio se je bio i u prethodnika testirane distribucije. Najjednostavnije rješenje je postaviti bosanski raspored tipkovnice u Yast kontrolnom centru. Nakon toga se naši dijakritički znakovi pojavljuju i u X-ima i u tekstualnoj konzoli i u terminalima.

Ostali problemi

Instalacijom posljednjih nVidia drivera za grafičke procesore, ver 1.0- 5336, javlja se jedan problem, a to je nemogućnost otvaranja tekstualne konzole i rušenja X-a. Drivere sam instalirao i pomoću Sax2 alata i ručno, i u oba slučaja ishod je bio identičan. Nakon instalacije drivera Sax2 alatom, taj alat se je srušio, odn. sustav se zamrzao. Identična situacija sa otvaranjem tekstualne konzole i rušenjem X-a, sustav se zamrzne. Jedina pozitivna činjenica jest što se ipak sustav može povratiti kada poželite ući u tekstualnu konzolu pa se vratiti kombinacijom tipki ALT+F7, sa rušenjem X-a to nije slučaj.

Sljedeći problem je bio sa Xfree86 ver. 4.4. Ovo je jedina distribucija na koju ga nisam uspio instalirati. Nakon instalacije XFree86 ver. 4.4 je moguće podići X-e, međutim nije moguće dobiti sliku. Čak niti vraćanje starih /usr/X11R6, /etc/X11 i /etc/fonts direktorija problem ne nestaje, odn. i dalje nema slike. Primjerice, za početnika jedino rješenje reinstalacija.

DOJMOVI

Nakon instalacije i podešavanja sam odmah sustav patchirao sa ukupno 90 MB patcheva, što je jako puno s obzirom da je distribucija tako kratko vremena na tržištu. Dojma sam da ukoliko imate SuSE 9.0 distribuciju koja zadovoljava vaše potrebe, da još uvijek nije vrijeme za nadogradnju. Testirajući ostale distribucije sa 2.6 generacijom kernela, osudio bih se zaključiti kako većina problema sa novim distribucijama zapravo i nisu problemi distributera, već same implementacije 2.6 kernela (u ovom slučaju 2.6.4). Očito uspješna implementacija još uvijek nije moguća, te je potrebno neko vrijeme da se ti problemi riješe, da proizvođači hardvera napišu nove drivere, da novi kernel prođe kroz daljnje razvojne faze. Poznavajući dinamiku razvoja kernela, vrlo vjerojatno nećemo dugo čekati uspješnu implementaciju istoga. Za sada je možda ipak bolje koristiti kernele 2.4 generacije.

Sama SuSE distribucija nije razočarala, čak štoviše, veoma me se je dojmila. Grafički je bolje dotjerana u odnosu na prethodnika i primjećuje se malo veća sličnost sa Windowsima (ikona My Computer na kojoj je nacrtano iMac računalo). Struktura menija je poboljšana, SuSE alati su fantastično integrirani u KDE sučelje (inače podrazumijevano sučelje), ali ne i u GNOME i ostala sučelja. Ovo se meni nije svidjelo budući da sam GNOME korisnik, te sam morao dosta ručno podešavati to popularno sučelje. U prethodnika nije bila takva situacija. Open Office je integriran u KDE sučelje, odn. poprimio je izgled ostalih KDE aplikacija i ovaj dio će se sigurno jako dopasti KDE korisnicima, kao i defaultna Thin Keramik tema. Brzinke performanse su vidno poboljšane što najviše možemo zahvaliti novom 2.6.4 kernelu. Detekcija hardvera je i dalje savršena, i sve osim monitora mi je bilo prepoznato, čak i Canon Lide 30 USB scanner. Ukratko, veoma perspektivna distribucija koja obećava. Vjerujem da će SuSE-ovi stručnjaci veoma brzo ispraviti prve probleme te da će distribucija biti spremna za svakodnevnu upotrebu.

Ocjena:
Karakteristike: 8/10
Performanse: 9/10
Ukupna ocjena: 9/10

Prosječna ocjena: (1) (10)
Objavljeno: 12.05.2004
Pošiljatelj: Anonimni majstor uk 18.06.2004
Ocjena: Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10 10
Opis  ma radi ko lud.

Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS