Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
21 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 21

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: Slackware 10.0  PopularnoOcjena: 8.50  Pregleda: 2707
Opis   napisao/la: Ivan Zelić <izelic at inet dot hr>
Nakon dugih devet mjeseci i slackeri su došli na svoje. Jedna od najstarijih distribucija je doživjela svoje dvoznamenkasto izdanje i ima sve veći broj poklonika, bez obzira što neki govore da je zrela za mirovinu. Autori Slacka ne odustaju od politike "Keep it simple". Konfiguracijski programi i dalje rade u tekstualnom modu, pri prvom bootu se dižu najosnovnije skripte, a po ekranu ne skakuću simpatični pingvinići nudeći vam pomoć. Ukoliko pregrmite to što package manager nije napravljen u OpenGL-u (aj, aj, pretjerujem, al kad Windoz korisnici dođu kod mene, zgražavaju se što instaliram pakete iz komandne linije hehe) dobit ćete maksimalnu brzinu, fleksibilnost i stabilnost. Slackware 10 sam testirao na stroju:

Duron 700
128 MB SDRAM
40 GB Seagate 7200RPM, ATA 100
US Robotics v.90 ISA
Radeon 9200SE 128 DDR

Distribucija dolazi na 2 CD-a. Prvi je, naravno, nužan za instalaciju i sadrži sve što je potrebno da bi uživali u prednostima Linuxa. Drugi CD je rescue disk koji još sadrži KDE i GNOME i par paketa u testing fazi.

Što se samih paketa tiče nema značajnih promjena osim X servera. Ako niste znali, mnoge distribucije više ne dolaze sa XFree86 zbog problema sa licencom. Umjesto njega dolazi X.org verzija 6.7.

Svi paketi su posljednje stabilne verzije u trenutku izlazenja Slacka 10 i točno su onakvi kakvim su ih i napravili njihovi autori. Nemate recimo krnji KDE kao kod RH9 ili temeljito ispatchirani kernel kao kod SUSE-a. Mnogi tvrde da je upravo u tome tajna Slackwareove stabilnosti.

INSTALACIJA

Kao sad već iskusnog slackera, jako me razveselilo što sam se odmah nakon bootanja cd-a našao u komandnoj liniji. I dalje imate popriličan izbor različitih kernela pri bootu, za SCSI, JFS, XFS, itd. Pokrenete setup i nađete se u dobro poznatoj tekstualnoj instalaciji kao i kod prethodnih verzija. Pobjednička taktika se ne mijenja.

Nakon pripreme i mountanja particija slijedi izbor paketa. Osim osnovnih i nužnih, tu su još i KDE 3.2.3 + KOffice, GNOME 2.6.1, c/c++, tcl/tk i JAVA developement, kernel 2.4.26 source i image, Mozilla 1.7, XINE, XMMS i još mnogo toga.

Zanimljivo da pri instalaciji nije ponuđen odabir između 2.4.26 i 2.6.7 kernela. Valjda zato da se korisnika ne opterećuje sa nepotpuno provjerenim paketima pri instalaciji. Ipak je ovo stable release :). 2.6.7 se nalazi na drugom CD-u u direktoriju testing.

Sve je gotovo za 15-ak minuta nakon čega slijedi instalacija LILO-a (bez greške u MBR, dual boot sa WIN ME), podešavanje mreže, sistemskog sata, odabir skripti koje se dižu pri bootu i fontova u konzoli. Sve je proslo glatko, brzo i jednostavno.

KAKO RADI

Prvi boot bez problema, sav hardver prepoznat bez greške. Čak je i DRM prepoznao točan čip od grafičke kartice. Slackware se po defaultu diže u runlevelu 3, što znači da će vas dočekati konzola nakon dizanja sistema. Podesite X server sa xorgconfig, odaberete svoj omiljeni desktop sa xwmconfig i sa startx uđete u grafički mod.

Ovo me je i najviše zanimalo, s obzirom na to da je jedina velika promjena u distribuciji bila X.org umjesto XFree86. Osim što su drugačiji nazivi konfiguracijskih fajlova, ja nisam uočio ama baš nikakvu razliku. Da se na par mjesta pri konfiguriranju nije pojavilo X.org, ne bih znao da ne koristim XFree86. Navodno da X.org ima dosta ispravljenih starih bugova pa je stoga stabilniji. Ni XFree86 nije toliko loš pa valjda je onda X.org čvrst kao stijena.

Druga velika razlika je kernel 2.6.7, koji je bojažljivo stavljen pod testing na drugi CD. Vjerujem da nema linuxaša koji nije već isprobao 2.6.x pa smatram da na to ne treba trošiti riječi.

I dalje smatram da je nedostatak nepostojanje kvalitetnog office paketa kao OpenOffice, iako KOffice postaje svakom novom verzijom sve kvalitetniji. Također možda ne bi bilo loše umjesto Mozille staviti Firefox i Sylpheed te umjesto Xine-a MPlayer. Ali neću sad cjepidlačiti, uostalom ukusi su različiti.

U posljednjih tjedan dana intenzivnog korištenja nisam uspio uočiti niti jedan bug. Na spomenutom stroju Slack sa 2.6.7 kernelom, ReiserFS i XFCE desktopom doslovno leti.

Možda sam subjektivan, ali smatram da je Slackware baš ono što operativni sustav treba biti. Brz, stabilan, 100% funkcionalan, jednostavan i uz to da najveći dio sistemskih resursa ostavi za aplikacije. Nova verzija nema velike promjene u odnosu na 9.1, ali promjene nisu bile ni potrebne. Starim slackerima će dobro doći nadogradnja paketa, a onima koji ga još nisu isprobali ga svakako preporučujem.

ZA:

- brzina - jednostavnost. Slacku 9.1 sam dao pola ocjene manje zbog nepostojanja nečega kao što je YAST kod SUSE-a. Mjesec dana sam se grizao kad sam shvatio svoju zabludu. - stabilnost - lak na sistemskim resursima

PROTIV:

Nikakve bitne zamjerke. - možda nedostatak kvalitetnog office paketa. - onim korisnicima koji su navikli na grafičko sučelje pri konfiguriranju, Slack se može činiti kao špansko selo. Potrebno je određeno vrijeme prilagodbe (isplati se).

Prosječna ocjena: (1) (10)
Objavljeno: 30.06.2004
Pošiljatelj: Anonimni majstor uk 20.07.2004
Ocjena: Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10 10
Opis  Sackware Linux je po meni jedna od najboljih i najjednostavnih distribucija, doduse za one koji se malo vise razumu u racunare. Ja ga koristim za servere i to iskljucivo i tekstualnom rezimu(zbog stabilnosti, brzine, sigurnosti...)

Pošiljatelj: harpo_marx uk 25.02.2005
Ocjena: Ocjene kategorija: 7Ocjene kategorija: 7Ocjene kategorija: 7 7
Opis  osobno mislim da samo sado mazohist koristi slack za bilo kakav server. E sad da ne pomislis da imam nesto protiv slack-a i sam ga koristim, smatram je jednom od najboljih distri za ucenje i ph*uc*anje korisnika u mozak. i kao takvoj joj treba odati priznanje ali reci da je odlicna distra za serverske poslove je idiotizam(mislim nitko ozbiljan me bi trebao tako nesto reci), ako nista sama distra nema jedan jako bitan dio da bi zadovoljavala uvijete za takvu primjenu

Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS