Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
16 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 16

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
 Naslov: Mandrake Linux 10.1 Download Edition  Popularno Pregleda: 8510
Opis   Moram priznati da nikad nisam bio blagonaklon prema Mandrakeu. Zadnji put sam radio s njim kad su jos bile aktualne verzije 6-7 i nikako mi se nije sviđao. Bio je nekako spor, znao se često i srušiti, fontovi su čudno izgledali i dosta stvari nije radilo kako treba. Bila je jedna verzija gdje se nikako nisam mogao spojiti na internet preko modema. Uglavnom, Mandrake (MDK) mi je ostao u sjećanju kao sumnjiv proizvod zapakiran u šareni papir. Kao iskusni korisnik Slackwarea, sa prezirom sam odbacivao MDK i njegov Microsoft-style-user-friendliness.

I tako je dosta vremena prošlo, ljudi oko mene su također počeli koristit Linux, a Slackware im nekako nije baš legao. Zašto, pitate se? Pa, recimo, smetalo im je to što bi morali editirati xorg.conf za promijeniti rezoluciju. Ili to što da bi mogli gledati film, morali bi u terminalu napisati mplayer -vo xvidix -ao alsa ... itd. Sitnice koje su meni bile sasvim prirodne. Umjesto da tražim GUI-e po netu, odlučih se za neku user-friendly distru. Tako sam se odlučio za MDK, još u konkurenciji SUSE-a i Fedore. Razlog? Svi ga hvale, a i ima veliki broj RPM-ova. Baš sam odužio ovaj uvod, ajmo na dojmove.


TESTNI STROJ

Duron 700
VIA KT133, 256 SDRAM
Seagate 40GB, 7200 RPM
Radeon 9600pro, 128 DDR
US Robotics v.90 ISA slot
HP Deskjet 610c

Nije baš neki egzotični hardver, ali što se može, teška su vremena ;)


INSTALACIJA

MDK Download Edition 10.1 dolazi na 3 CD-a. Mogu se skinuti sa velikog broja mirrora, poveći izbor istih imate na www.mandrakelinux.com. Ostale verzije dolaze na većem broju CD-ova, naravno sadrže više softvera i trebate malo posegnuti u džep da dođete do njih.

Bootam s prvog CD-a i ulazim u zgodnu grafičku instalaciju. Particioniranje, izbor paketa i malo konfiguriranja. Sve je lijepo, jednostavno i ne ostavlja dvojbe. Jedino što se početnicima ne bi baš svidjelo je odabir OSS ili ALSA modula za zvučnu karticu. Iskreno, ne znam zašto je to bilo potrebno. ALSA je sasvim dovoljno uznapredovala da je može svatko koristiti. Uostalom ovo je prva distribucija za koju ja znam da pri instalaciji postavlja ovakvo pitanje (ne računam Debian).

MDK je dobio particiju hda2 od 4 GB, uz očekivanje da će imati miran suživot sa Windowsima na hda1. Partition Manager je jako dobar, lagan za korištenje, i što je najvažnije posao je obavio kako treba. Razveselio me i bogat odabir FS-ova, između ostaloga sam pronašao i moj omiljeni XFS.

Odabir paketa je podijeljen u grupe kao što su Internet & Networking, Office, Multimedia, Games itd. Jako lijepo. Kad se samo sjetim Debiana...uh-oh! Inače svaki instalacijski korak ima svoj “Advanced Options” gumb koji vam daje detaljne mogućnosti prilagodbe vlastitom ukusu. Kako particioniranja, tako i odabira paketa. Instalacija sa defaultnim paketima teži oko 2 GB.

Slijedi konfiguriranje hardvera, koje je prošlo manje više bez problema, ali ipak imam dvije zamjerke. Prva je u vezi konfiguriranja modema. To što ga nije prepoznao nije ništa novo. Ali kad sam odabrao Manual Setup i podesio ga, pri izlasku iz dijaloga mi je javio grešku i nije snimio postavke. Tek nakon prvog bootanja sam mogao podesiti modem. Druga je vezana za grafičku karticu. Uredno ju je prepoznao i onda mi ponudio 3D akceleraciju preko XORG-DRI sučelja. Ja znam, a možda i vi znate da XORG-DRI podržava 3D samo za Radeone sa čipovima R/RV2xx i slabije, dok je Radeon 9600pro RV350. Oni koji to ne znaju bi živjeli u zabludi da imaju 3D. Odabrao sam ponuđeno i kasnije se, naravno, ispostavilo da od 3D-a nema ništa. Onaj tko to ne zna može biti jako frustriran dok ne instalira ATI-jeve drivere. Ostalo je proteklo bez ikakvih problema.

Kao defaultni boot loader koristi LILO koji je izmijenjen da sadrži grafički boot meni. Možete odabrati i sveprisutni GRUB. Ja sam odabrao LILO, najviše iz razloga što se XFS i neke verzije GRUB-a ne vole pretjerano.

Slijedi dodavanje korisnika, i mogućnost uključivanja auto-logina za MDM, MDK-ovu verziju KDM login managera. I slijedi prvi boot.


DOJMOVI

Iz grafičkog boot menija u lijepi splash screen umjesto standardnih sistemskih poruka pri bootanju. To cijenimo svi mi sa smislom za estetiku. Bez standardnog login ekrana odmah podiže KDE, defaultni desktop environment. Sve skupa mu treba nešto manje od minute da dođe do desktopa, što uopće nije loše. Red Hat je znao gnjavit preko dvije.

Sve je manje-više izmijenjeno da bi išlo uz MDK izgled. Čak i OpenOffice. Sve skupa izgleda jako dobro. Sve do sada i ide dosta glatko i bez rušenja. Mislim da KDE ne treba posebno pojašnjavati.

MDK automatski mounta/unmounta izmjenjive medije. Osim, floppyja naravno. Mislim da pri tome koristi magicdev, kao i RH/Fedora. To obavlja jako dobro, uključujući i moj USB stick. Jedino što sam primijetio da je KDE postavljen da prikazuje ikonice mountanih uređaja na desktopu, a to baš i ne radi. Pretpostavljam da su htjeli da to izgleda efektno, kao npr. u BeOS-u. Ubacite CD, on izbaci ikonicu na desktop, izvadite ga, on je makne. To nažalost u KDE-u ne funkcionira, u GNOME-u nisam testirao. Ipak je KDE default desktop za MDK.

Da se nadovežem na to, šteta je što su napravili System Configuration koristeći GTK, a ne QT. Rezultat je da se jako sporo učitava. Inače je konfigurator jako dobar, lagan za upotrebu i ima dosta opcija. Može se bez dileme mjeriti sa SUSE-ovim YAST-om. Ipak, kad se sve uzme u obzir, dojam je jako dobar.


SOFTVER

Na 3 CD-a, naravno, možete očekivati hrpu softvera. Ukratko:

Linux 2.6.8.1
KDE 3.2.3
GNOME 2.6
X.ORG 6.7.0
MPlayer 1.0pre5
Xine 0.99
OpenOffice 1.1.3
Mozilla 1.7
K3b 0.11.16
XMMS 1.2.10
GCC 3.4.1

i još hrpa toga, za sve ukuse. Koliko sam uočio, većina paketa je optimizirana na i586. Ono što mi je najviše nedostajalo je Firefox i JAVA VM. Ali to sve i još mnogo više možete naći na drugim verzijama MDK koje su namijenjene prodaji, a ne slobodnom downloadu.


PREDNOSTI:
-lagan za instalaciju
-lagan za upotrebu, sve ima svoj GUI
-dobar izbor softvera
-dobra hardverska podrska
-relativno brz i stabilan (ipak je to Linux...)

NEDOSTACI:
-baš bih volio nešto naći ovom prokletom Mandrakeu al nikako ne mogu. Sitne neusklađenosti, ali pa tko je savršen na ovom svijetu?


ZAKLJUČAK

Jako dobra distribucija, meni je došla kao ugodno iznenađenje. Svakako u samom vrhu desktop OS-ova baziranih na Linuxu.
Objavljeno: 04.04.2005
Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS