Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
14 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 14

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: GQview: preglednik slika  PopularnoOcjena: 7.00  Pregleda: 2598
Opis   napisao/la: Dominik Aždajić <domazd at mail dot ru>

Naziv: GQview
Aktualno stabilno izdanje: 1.0.2 - 29. siječnja 2002.
Aktualno razvojno izdanje: 1.1.1 - 14. veljače 2002.
Vrsta: preglednik grafika za GNOME
Status: Program podliježe GNU javnoj licenci i zasnovan je na zbirci alata GTK. Besplatan.
Preduvjeti: GTK 1.2.0
gdk-imlib1 1.9.8-2
gdk-pixbuf 0.11.0 (gdk-pixbuf može zahtijevati još dodatne biblioteke za podršku nekih grafičkih formata)

GQview je jedan mali, stabilni preglednik grafika za *NIX operacijske sustave. Njegov razvoj započeo je (koristeći se pri tom GNU-Linuxom) u listopadu 1998. godine John Ellis. Sučelje aplikacije je zbilja jednostavno, elegantno a nema niti viška opcija, što ga čini idealnim kako za one koji samo tu i tamo žele pogledati ovu ili onu grafiku, tako i za sve napredne korisnike koji se s grafikama na *NIXovim sustavima susreću svakodnevno iz profesionalnih razloga.

Aplikacija ovladava svim uobičajenim vektorskim i rasterskim slikovnim formatima. Pokretanjem programa otvara se prozor, na čijoj je lijevoj strani smješten popis datoteka/mapa/direktorija, koji omogućuje vrlo brzo kretanje između pojedinih objekata.

Pored pojedinačnog prikaza, postoji i mogućnost prikaza svih datoteka sadržanih u jednom cijelom direktoriju istovremenom generacijom niza minijaturnih sličica (eng.: Thumbnailing). Veličinu prikaza izabrane grafike je po želji moguće mijenjati. U desnoj polovici programskog okna je vidljiva zadana grafika, pri čemu se njezin prikaz da povećati i do veličine cijeloga zaslona. Tipkama ili klikanjem miša se u tom slučaju može birati između pojedinih slika u određenoj mapi ili direktoriju.

U program je ugrađena i tzv. "zoom"-funkcija, pomoću koje se slika da uvećavati ili smanjivati te prilagođavati veličini prozora u kojemu je prikazana. Korisniku programa stoje još nekoliko datotečnih odrednica na raspolaganju: datoteke je moguće preslikavati, premještati, preimenovati ili brisati.

Vrlo je zgodna i mogućnost obrađivanja aktualne slike prikazane unutar GQview-a pomoću jednog od eksternih - korisnikom već predodređenih - grafičkih editora, kao na primjer GIMPom.

GQView posjeduje sposobnost upoređivanja datoteka na temelju njihovih atributa ili sadržaja a pregled pronađenih sličnih ili identičnih datoteka prezentira korisniku u obliku liste. Ugrađena je i funkcija pravljenja zbirki sličica, nalik playlistama poznatim iz MP3-aplikacija, u koje korisnik može uvrštavati grafike već prema svojim mjerilima.

S GQview se u kliznom prikazu (tzv. Slideshow) mogu u svrhu pregleda automatski ili pak interaktivno nizati sve slike jedne mape/direktorija jedna za drugom. Vrijeme prijelaza između dvije slike moguće je podešavati po vlastitom nahođenju a grafike se predučitavaju - u kojem god smjeru protjecao pregled - kako bi se smanjilo vrijeme renderinga tj. postupka prijevoda slika (aplikacija radi nešto sporije ukoliko se koristi najviša kvaliteta "rastezanja" slike kod prikaza na punoj površini zaslona).

GQview bi se ponajprije dalo uporediti s poznatim i omiljenim grafičkim preglednicima iz svijeta Redmond-Windowsa, poimenice s IrfanView-om te ACDSee-om. GQview radi pod GTK-sučeljem a na raspolaganju za snimanje korisnicima stoji kako u izvornom kodu tako i u obliku RPM paketa.

Gotovo se čini, kako se cijelom programu ne može pronaći zamjerku. Iako je očito, da bi RPM-instalacija trebala biti snažnije podržana, a i lepeza programskih alata u GQview-u bi po uzoru IrfanView-a mogla biti još šira (na ćemu autor izgleda upravo sada još i radi), ovo je programčić koji se ističe prije svega svojom jednostavnošću i brzinom (opet v. IrfanView), a upravo bi to mogao biti razlog zašto bi ga GNOME poklonici trebali barem iskušati.

Dakako, KView, PixiePlus i XnView su na primjer vrlo jaka konkurencija, ali mislim da je GQview o nešto brži i zgodniji za rukovanje, a posjeduje i već spomenutu funkciju traženja sličnih grafika koju, kako mi se čini, ne posjeduje niti jedan drugi preglednik slika pod GNU/Linuxom.

No, oostalom, i ukusi su različiti, a već davno je zaključeno, da je uzaludno o njima raspravljati. U svakome slučaju GQview je sasvim dobar a zacijelo i vrlo koristan izbor, koji toplo preporučam.

Ah, da... Umalo sam zaboravio: GQview se može snimiti na ovoj adresi.

Objavljeno: 06.03.2002
Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS