Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
22 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 22

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: SuSE Linux 8.0 beta 4  PopularnoOcjena: 8.00  Pregleda: 2685
Opis   napisao/la: Dominik Aždajić <domazd at mail dot ru>
Zahvaljujući ljubaznosti i susretljivosti jednog angažiranog i vrlo upućenog HULK-ovca, naime gospodina D.H. (puno ime i prezime bez njegove suglasnosti ovdje ne želim navoditi), tijekom proteklih nekoliko dana mi se ukazala prigoda, koju sam odmah i iskoristio, iskušati jednu od posljednjih beta-inačica SuSE-Linuxa 8.0.

Ova Beta je kao i prethodno stabilno izdanje 7.3 strpana na 7 CD-a; vrlo praktični DVD će se - kao i do sada - zacijelo pojaviti tek u prodajnom paketu.

Sama instalacija sustava je započela pod - za korisnike prethodne inačice odmah očigledno - izmjenjenim GUI-dizajnom alatke Yast2, koji je ovaj puta - bez pingvina na pojedinim "stanicama" instalacije - osmišljen donekle decentnije, profesionalnije i manje zaigrano. Šteta što od jedne do druge instalacijske točke skakutajući pingvin više nije prisutan. Meni se to nekako sviđalo.

Bilo kako bilo, time smo dospjeli i na temu jedne od najznačajnijih promjena kod SuSE Linuxa 8.0 u odnosu na prethodnu inačicu. Naime, instalacijska rutina je bitno pojednostavljena, automatsko prepoznavanje prisutnog hardwarea je postalo još bolje. Standardna instalacija - tj. ona bez nekih posebnih korisnikovih želja - se da obaviti vrlo udobno, sa samo nekoliko (nisam brojao, ali možda dvadesetak) klikova mišom.

U ovom mom slučaju, standardna instalacija s uredskim alatima StarOffice 5.2 i dodatnom instalacijom kwintv je trajala na mom računalu (Athlon 950MHz na Biostarovoj M7VKA s VIA KT133A, 256 MB RAM, 40GB tvrdi disk sa 12 particija i tri posve različita operativna sustava, GeForce 2MX, Hauppauge tv/radio-kartica, ADSL putem Realtek 8139 Ethernet, DVD i CD-RW, na USB-u pisač HP 930c i scanner Plustek UT12) točno 29 minute.

Iskušao sam i izravnu nadogradnju na već predinstaliranu inačicu 7.3, što je pri gore spomenutoj konfiguraciji potrajalo skoro dvostruko duže od one "blanko" instalacije. I ovdje je rutina precizno automatizirana, tako da od mene kao korisnika nije zahtijevala skoro nikakav angažman.

Uopćeno rečeno, na jednom stolnom iliti po novohrvatski rečeno "desktop" računalu - s bar malo aktualnijom konfiguracijom - od početka instalacije pa do potpune funkcionalnosti operacijskog sustava i pojedinih programa ne bi smjelo proći više od 30-60 minuta.

No, vratimo se još jednom na početak instalacije, gdje se najprije mora odgovoriti na pitanje o jeziku instalacije a samim time i kasnije instaliranog sustava. Suvišno je reći, da bi hrvatski dijalozi mogli biti i brojniji a možda i malo (prevoditelji molim ne zamjerite!) kvalitetniji. Nakon toga Yast2 korisniku ponudi svoj prijedlog instalacije, pri čemu je vrlo obziran u odnosu na možda prisutne neke druge operacijske i/ili datotečne sustave i njihove particije. Treba svakako biti oprezan pri Yastovoj ponudi za upisivanjem lilo izravno u MBR, posebno ako se na istom računalu nalazi još i WindowsXP; no, ni to nije nekakav problem, jer s dva klika mišom korisnik može umjesto toga izabrati podizanje sustava s posebne diskete.

Nadalje instalacija protječe - već prema dotičnom očvrsju - razmjerno tečno, pri čemu bi sam stroj trebao raspolagati s bar 64 MB RAM-a. Standardna instalacija sa StarOfficeom 5.2 se zadovoljava s prva dva CD-a (ja sam trebao i CD5 zbog tv/radio-kartice odnosno kwintv) i zauzima - bar što se tiče iskušane beta inačice - oko 1.4 GB. Vrlo je ugodno, što se u gornjem desnom kutu zaslona tijekom cijele instalacije može pratiti sve ono, što se upravo zbiva te zoran prikaz postavki instalacije s procijenom vremena i svrstano prema CD-ima potrebnim za instalaciju.

Nakon što je već sve s CD 1 instalirano, eventualno se još ispisuje disketa za podizanje sustava (ukoliko je to korisnik prethodno odabrao), a onda se iznova podiže cijeli sustav. Instalacija se dalje nastavlja s idućim CD-om. Poslije same instalacije se najprije mora upisati administratorova lozinka te zavesti korisničke račune. Pak se još u svrhu konfiguriranja X11 mora odrediti odgovarajući monitor (grafička kartica se naknadno određuje automatskim prepoznavanjem očvrsja) te eventualno prisutne dodatne sastavnice (u mom slučaju zvučna-kartica, tv/radio i Ethernet-kartica te pisač). Posebnost konfiguracije očvrsja u mom slučaju je nVidiina grafička kartica; iz licenčnih razloga SuSE je ugradio provizornu podršku vlastite izrade, a prave upravljače korisnik mora iz istih razloga sam snimiti s nVidiinih web-stranica. No, to je bila praksa i u već objavljenim SuSEovim izdanjima.

Nakon svega opisanoga (a sav ovaj moj opis traje skoro duže od opisanoga u stvarnosti), korisnika pozdravlja grafička login-maska. Pri tome je zanimljivo, što GNOME za SuSE tradicionalno ne spada u standardnu instalaciju, za razliku od WindowMakera. Ali instalacija jednog vitkijeg (ili po domaće, kako bi svi razumjeli: "light") Windowmanager-a kao što je na primjer WindowMaker, ima - barem kod starijih strojeva - i te kako smisla.

Ukoliko korisnik ne odabere nešto drugo, nakon login-a se otvara KDE 3. U usporedbi s KDE 2 nekakve velike promjene i nisu baš uočljive, ali subjektivno se KDE 3 doista čini nekako brži. Možda je najbitnije, što je Konqueror načinio još par značajnih koraka u smjeru još veće stabilnosti (u datom slučaju se još uvijek radi o inačici 2.9.3). Samo kratak pogled u izbornike će međutim korisniku odmah reći, da sa strane SuSE-ovih razvijatelja predpostavljenom standardnom instalacijskom rutinom nije obuhvaćen niti jedan drugi web-preglednik. Pri ih tom na CD-ima sigurno ne manjka, jer se može birati između "starog" Netscape-a 4.79 preko onog "novog" 6.2.1, Mozille 0.9.8 do Opere 6.0 beta 2.

Dobro su zastupljena i uredska rješenja: pored već instaliranog StarOffice-a 5.2, mogu se još instalirati i OpenOffice (641c-9) kao i KOffice (1.1.1-104). Razvijatelji softvera, koji su oduvijek željeli pod GNU/Linuxom i Delphima staviti na kušnju svoju kreativnost, zacijelo će htjeti čim prije instalirati Kylix2, koji se također može naći na CD-u.

No, evo i za melankolično nastrojene znalce SuSE-ovih paketa jedna "tužna" vijest: starog, dobrog YaST1, koji nas je tako dugo (mene osobno neprestano od inačice 7.0) pratio, a koji je još i pod SuSE 7.3 ponekad znao dobro poslužiti, na SuSE Linuxu 8.0 više nema. Jednostavno više nije uspio zadovoljiti narasle prohtjeve korisnika vezane za suvremene konfiguracijske alatke. Njegovu ulogu i zadatke preuzeo je - u tekstualnom modusu doduše nešto sporiji - YaST2, ali koji zato sadrži iste one funkcije kao i njegova grafička inačica. S novim YaST2 je konačno opet omogućen - kao i nekada s YaST1 - zapis tzv. "Package Selection" na disketu ili pak na čvrsti disk a to u svrhu kasnijih istovjetnih instalacija. SuSE nije zaboravio ni zagovornike alternativnih instalacijsih izvora, pa je uz mogućnost instalacija putem NFS dodao još i onu preko Sambe.

Napravljeni su i dalji koraci u smjeru usklađivanja s LSB (Linux Standard Base), direktorijski sklop ispod razine /etc je izmjenjen, rc.config je izgubila na značenju, koje je sada prebačeno na /etc/sysconfig; u toj datoteci se može naći sve ono, što je za uspješnu konfiguraciju najrelevantnije. Dalje se razvio i kriptički datotečni sustav a SuSE Personal Firewall 2 se brine o sigurnosti računala pred vrebajućim opasnostima iz tamnijih dubina interneta.

Dotična Beta je usput rečeno još uvijek sadržavala još dosta bugova (moji višestruki pokušaji naknadne de-/instalacije nekih programa su završavali tako, da je sustav ostajao visiti nakon obavljene instalacije s prvog CD-a, koji nije propisno odkačivan). Problema sam imao i s konfiguracijom ADSL-a. No, najozbiljniji moj prigovor se tiče datotečnog sustava: kao uostalom i u prethodnoj inačici 7.3 - ReiserFS ne leži baš kako bi trebalo. Baš kao i kod inačice 7.3, pri instaliranju datotečnog sustava, u MBR su upisivane ne baš uvijek točne vrijednosti (početne vrijednosti LBA nisu se podudarale s onim kod CHS). Mislim da je vrijeme, da SuSE prestane ugrađivati pokusne inačice različitih programa, što se posebno odnosi na za sigurnost podataka odlučujuće sustave, kao u ovom slučaju ReiserFS 3.x.1b pre. Ili drugim riječima: kuću se ne gradi na pijesku.

"Pravi" linuksaši će se zacijelo zapitati, da li se GNU/Linuxu moglo uopće išta gore desiti od SuSE-a. Gledano njihovim očima, SuSE nije ništa drugo već Linux-klon omraženog M$-a, koji se prošvercao u ništa-loše-ne-sluteću Zajednicu; sa svojim YaST-om SuSE doista na stanoviti način "zaglupljuje" korisnika. Tim - nazovimo ih uvjetno - čistuncima u pogledu GNU/Linux-svjetonazora se kao rješenje i spas nudi dovoljno drugih distribucija u stilu "Linux from Scratch".

Na drugoj pak strani postoje iskusni korisnici, koji će na primjer s četiri aktualna sustava s automatskim datotečnim ažuriranjem (Journaling File Systems) sigurno otkriti još ponešto novoga i zanimljivoga za sebe. Pragmatičniji profesionalci će - uporabom SuSE-ovih alatki - sebi nesumnjivo pokušati olakšati i uštedjeti ne malo posla.

No mora se i to priznati: u još većoj mjeri pojednostavljena instalacija omogućuje - kako "izbjeglicama" i "izletnicima" s Windowsa, tako i početnicima u svijetu računala - da si doma sami nainstaliraju jedan djelotvoran GNU/Linux sustav.

Tko poželi imati trenutno aktualnu jezgru (2.4.18) i novi KDE 3, neka si svakako pogleda novo SuSE-ovo izdanje (prije ili kasnije će se zacijelo opet pojaviti u obliku "Live Evaluation"). No osim KDE 3 i gore već u grubo orisanih konceptualno-funkcionalnih novosti kod instalacijskih alatki, nisam primijetio nekakve korjenite novotarije. Stoga se nameće i pitanje stvarne opravdanosti numeriranja inačice s 8.0 umjesto 7.4. Ali, nisu li i programi nekih drugih proizvođača pravili i akrobatskije numeričke skokove inačica uz znantno nižu dozu "revolucionarnosti"

SuSE Linux 8.0 će u zemljama njemačkog govornog područja stalnim abonentima i veletrgovcima biti isporučen do/oko 05. travnja o.g. Svim ostalima kasnije. U svezi s tim se već pisalo i raspravljalo na primjer ovdje i ovdje.

Ima puno toga, što bi se još dalo opisati, reći i nabrojati. Ali... svojom indiskrecijom nikako ne bih želio ugroziti poslovodnu politiku i interese kuće SuSE a ni radoznalost pa i radost, koju ne malo korisnika (i kod nas u Hrvatskoj) osjeća prije predstojeće kupovine paketa SuSE Linux 8.0.

Uostalom, noćas sam snimio tri svježa Mandrake-ova CD-a, pa ću ovog vikenda pogledati o čemu se radi... Čuo sam, kako se navodno radi o najboljoj ikada izašloj Mandrake-ovoj inačici. Drukčije i ne može biti, jer one koje tek treba prodati su UVIJEK najbolje (v. gore SuSE!)! A, što se recenzije tiče... pa valjda će netko drugi do tada napisati još bolju nego što je ova moja. Nadam se! Svima još puno zdravlja, uspjeha i zadovoljstva pri uporabi računala i omiljene GNU/Linux distribucije želi

Objavljeno: 21.03.2002
Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS