Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
20 korisnika je online (1 korisnika cita Recenzije)

članovi: 0
Gosti: 20

više...
HULK-Recenzije
Chat WIKI Kontakt

Početna : Softver : 

Kategorija: Softver
Naslov: CrossOver Office 1.0  PopularnoOcjena: 7.00  Pregleda: 3187
Opis   napisao/la: Dominik Aždajić <domazd at mail dot ru>

Nedugo po objavljivanju Codeweaverovog CrossOver Office-a 1.0, evo i prigode - ukoliko Vas naravno zanima i ako imate pet-deset minuta vremena - da vam u ovom prilogu ukratko predstavim MS Office pod GNU/Linuxom i to uz podršku Codeweaverovog CrossOver Office-a:

Pokusno okruženje:

- PC AMD Athlon 950MHz/256MB RAM

- SuSE Linux 7.3 (jezgra 2.4.10)

- KDE 2.2.2

- CrossOver Office 1.0

- MS Office 2000

Instalacija CrossOver Office-a protječe bez poteškoća i začuđujuće lagano. Odmah se vidi, da su programe pisali ljudi, koji se jako dobro snalaze na polju GNU/Linuxa. Jednostavnim sh install se pokreće grafički setup-alat, pri čemu se odmah postavlja pitanje single/multi-user instalacije; skript već i sam upozorava, kako je za višekorisničku instalaciju neophodna i odgovarajuća licenca. Nakon instalacije, koja sve u svemu traje par minuta, software je već spreman za uporabu.

Kao prvo nakon instalacije korisniku stoji (pod KDE-om) izbornik s CrossOverovom skupinom programa na raspolaganju, u kojem se pored alatke za deinstalaciju CrossOverovog Office-a nalazi još i opcija za instaliranje MS Office-a. Aktiviranjem ove posljednje se pokreće setup-program, kojim se mogu instalirati aplikacije iz paketa MS Office 97/2000 kao i ODBC te Lotus Notes za Windowse.

I instalacija - u ovom slučaju MS-Office-a 2000 je protekla bez ikakvih problema, tijekom koje korisnik ima dojam, kao da se sve skupa zapravo odvija pod Windowsima. Jedina razlika je ta, da potvrdni odgovor na pitanje o restartu Windowsa ostaje bez posljedica, jer niti radimo s Windowsima niti GNU/Linux potrebuje spuštanje/podizanje.

Budući MS Access i MS FrontPage nisu podržavani, njihova instalacija nije niti uslijedila.

Nakon uspješne instalacije, korisnik odmah može pojedine za Microsoft specifične MIME-tipove (doc, dot, xls...) pridružiti odgovarajućoj MS Office-ovoj aplikaciji. Ovo svrstavanje može uslijediti posebno za KDE, Gnome i Netscape.

Pomalo je iritirajuće, da se poveznice MS Office-ovih aplikacija ne pojavljuju u KDE-ovom izborniku, već ih se iz direktorija /opt/cxoffice/ tamo mora manualno prebaciti. CodeWeaverovi programeri su s tim u svezi očito polazili od predpostavke, da će se Office-ove aplikacije koristiti pretežito za obradu sadržaja s već specificiranim MIME-tipovima, pa bi se u tom slučaju njihovo pokretanje vršilo putem klikom na simbol datoteke s odgovarajućim sadržajem.

Inače, u načelu se WinWord, Excel itd. daju pokrenuti i sami za sebe, dakle bez nužnog otvaranja neke već postojeće datoteke dotičnog MIME-tipa.

Treba odmah reći, da primjerice Word radi isto tako brzo/sporo kao i pod Windowsima. Začuđujuće brzo je prije svega podizanje programa, koje traje pet-šest sekundi, otprilike kao i ono AbiWorda ili KWorda, a puno brže od onog u StarOffice 5.2.

Inače, ispisivanje dokumenata protječe glatko i kvalitetno.

Uvoz grafika iz clipart-zbirke doduše nije nikako uspjevao i završio je dojavom o pogrešci, ali ona ipak nije izazivala rušenje aplikacije ili čak cijeloga sustava. Utoliko uspješniji je bio pothvat, ubacivanja jedne grafika iz vlastite zbirke, uz to još i prilično brzo.

Iako osobno već dosta dugo koristim brojne TTF-fontove s uključenim anti-aliasingom, ipak je - posebno češćim korisnicima MS-sustava - primjetna niža kakvoća prikaza znakovlja pod X-sustavom (pogotovo onog manje manje velikosti, što se da izbjeći povećanjem prikaza na 110%) od one pod Windowsima, što međutim doista nema niti malo utjecaja na cjelokupnu ocjenu. Uostalom, perfekcionistima bih preporučio kupovinu jedne od narednih inačica CrossOver Office-a, u kojima je i onako planirana izravna instalacija i onih najegzotičnijih fontova.

Tijekom razmjerno kratkog dvodnevnog pokusnoga rada, samo je MS Excel pravio poteškoće dojavama o grešci u modulu "Workbook", što je možda i posljedica instalacijske rutine, koju su MS-programeri pisali za jedno posve drugo, vrlo precizno uvjetovano softversko okruženje. Word i PowerPoint nisu činili teškoće, ali zato ni Outlook a ni Internet Explorer nisu htjeli proraditi.

Bez problema je moguće i kopiranje podataka između KDE-ovih i CrossOverovih aplikacija putem međumemorije, a i PowerPointove prezentacije su ispravno prikazivane. Začudo, kopiranje podataka iz Excelove u Wordovu datoteku baš nekako nije htjelo uspjeti.

Tvrtka Codeweavers se svojim softwareom obraća prije svega i nadasve kupcima iz redova poduzeća, koja kane Windowse zamijeniti GNU/Linuxom, a čiji se uposlenici ne žele ili ne mogu odreći njima već poznatog MS Office-a, koji je nesumnjivo već stanovito vrijeme de facto standard što se tiče uredskog softvera za profesionalne namjene.

Upravo u poduzećima su potpuna kompatibilnost pri reprodukciji dokumenata i savršena sadržajna i formatna pouzdanost dokumenata jednostavno osnovne pretpostavke uspješng poslovnog korespondiranja. Sve to skupa vrlo otežava napuštanje MS operacijskih sustava, tako da su ranije neki korisnici bili prisiljeni prilikom promjene sustava koristiti emulatore tipa VMware, koji ne samo što su i sami zahtijevali plaćanje licence, već još i dodatno plaćanje licence za OS MS Windows, bez kojeg jasno inače ne bi radio MS Office. Kod uvoza i izvoza primjerice Wordovih ili Excelovih dokumenata u/iz uredskih aplikacija pod GNU/Linuxom (KOffice, OpenOffice, StarOffice) postojala je i stvarna opasnost od gubitka ne samo formata već i sadržaja tih dokumenata.

Za privatne korisnike je cijela ova priča vjerojatno bura u čaši vode, dosadna i suvišna, ali za poduzeća ona može značiti puno novaca pa čak i poslovnog ugleda. Pogotovo u malim i srednjim poduzećima su uposlenici navikli na rad s Microsoftovim proizvodima, tako da prijelaz na druga softverska rješenja pored novčanih iziskuju i vremenska ulaganja, potrebna za obuku djelatnika s novim aplikacijama a i izaziva barem u početku i niz drugih poteškoća i gubitaka.

Dakako, da su gore navedeni razlozi do sada odvraćali poduzeća od napuštanja Microsoftovih operacijskih sustava, čije licenčne troškove sada poduzeća sebi mogu prištediti ukoliko se odluče za CrossOver Office. A samo jedna jedina GNU/Linux distribucija će uz to još biti dostatna, za opremanje svih radnih mjesta jednim stabilnim i djelotvornim operacijskim sustavom.

Sve u svemu: Microsoftov Office 2000 pod CrossOverom - barem po meni - radi vrlo brzo i zadovoljavajuće stabilno, ako izuzmemo povremene dojave o greškama pod Excelom. Raspada sustava u svakom slučaju nije bilo. U narednim izdanjima bi CrossOverovi razvijatelji svakako još trebalo poraditi na usavršavanju međusobne suradnje pojedinih MS-programa.

Inače, CrossOver Office je po mom mišljenju ipak više nego uporabljiv proizvod za sve one (ponajprije poslovne) korisnike, koji žele/moraju primjenjivati Microsoftove Office-aplikacije pod GNU/Linuxom, već doista izvrsno osmišljena i uspjela spona, kojom se nastoji čim uže povezati svijetove Windowsa i GNU/Linuxa.

Uostalom, zbog toga je CrossOver i uvršten u projekt Lindows, čiji je jedan od proklamiranih ciljeva, korisnicima omogućiti koristiti oba sustava, bez nesnosnih i skupih nužnosti skakanja s jednog na drugi. No, za razliku od Lindowsa, CrossOver nije (ili točnije: još nije...) opterećen sudskim sporovima, a prva inačica njegovog Office-a se čini proizvodom vrlo sposobne tvornice softvera.

Uostalom, ja sam svoje dojmove i ocjene ovdje već iznio. Preostaje nam još pričekati, da vidimo, kakve će biti reakcije korisnika tijekom svakodnevne i isključive uporabe CrossOver u kombinaciji s Microsoftovim Officeom, te - što je za tvrtku Codeweaver i odlučujuće - naravno tržišta. Uostalom, ambicije tvrtke CodeWeavers ni izdaleka nisu zadovoljene: još do konca ove godine trebala bi uslijediti podrška za niz drugih programa iz Microsoftove radionice.

O cijeni od po 55,- USD za licencu po pojedinom korisniku (radne skupine i poduzeća dobivaju popuste ovisne o broju licenci) bi se zacijelo dalo dugo raspravljati, no ta ni blizu nije tako visoka kao ona, koju zahtijeva Microsoft za svoje prozore.

Troškovi licenciranog MS Office-a se i u prvom i u drugom slučaju i onako moraju platiti.

Prosječna ocjena: (1) (10)
Objavljeno: 08.04.2002
Pošiljatelj: Anonimni majstor uk 10.04.2002
Ocjena: Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10Ocjene kategorija: 10 10
Opis  Nebih bilo lose da se baci u recenziji i pokoja slikica Onako cisto da ljudi to vide...

Javi prijatelju | Nevaljali link

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS