Re: FREEbsd i Solaris

Poslao slobodan on 18.08.2007 21:14:51
Ima više od 3 BSD-a. Osim FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, postoje i Darwin koji je BSD za PowerPC procesore, od kojeg je nastao i Appleov OS X (koji doduše više nije samo za PowerPC procesore ali je i dalje u biti BSD), DragonFly BSD koji je orjentiran SMP i grid/cluster sustavima i PCBSD koji je orjentiran desktop korisnicima. Moguće je da postoji još koja varijanta, ovo su varijante za koje sam ja čuo. Znači nekakvih 7 različitih varijanti BSD-a, moguće i više. Toliko o tome da samo linux "ima previše" različitih distri...

Što se Solarisa na x86 strojevima tiče, on se ok vrti kao desktop stroj (mada je utisak da je desktop tu više reda radi "eto imamo mi i desktop sustav"), i nije baš tolika tragedija kako ju opisuješ, ali kako sam naveo, nije za servere, tu su mu lošije performanse u odnosu na neki linux na istom (x86) hardveraju.

Vidit ćemo kako će se ponašati na IBM hardveraju, sad kad su IBM i Sun potpisali ugovor o suradnji, di bi IBM trebao ponuditi hardveraj (Z serija) a Sun OS (solaris). Pogotovo što se na tim procesorima solaris još nije vrtio, barem koliko mi je poznato.

Ova poruka je od: http://www.linux.hr/newbb/viewtopic.php?forum=10&topic_id=1415&post_id=8926