Re: [Osijek] Razmjena vještina u klubu Paklena naranča

Poslao valent on 30.06.2011 20:55:01
Trebamo pomoć oko instalacije Linuxa na računala u knjižnici, tražimo iskusne znalce koji mogu pomoći jer smo naletili na neki bug ili slično.

Naime sva računala na koja sam probao instalacije nije uspjela zbog navodno grešaka na ntfs particiji. Računala imaju po jednu 250GB particiju i na njoj windowse. Pokšao sam s Fedora installerom i s gpartedom no oba odbijaju išta jer je navodno ntfs particija "nečista". To se dogodi kod reseta ili kada se windowsi ne ugase na propisan način.

Standardno rješenje je da se napravi chkdsk /f te onda napravi reset. Prlikom boota windowsi provjere particiju i i poprave ako je neka greška ili nekonzistencija u ntfs zapisima. Nakon skena particije i restarta i dalje stoji da je particija nečista iako windowsi nisu našli nikakvu grešku.

To se dogodilo na sva 4 računala na kojima sam probao. Sva četiri imaju uključen Windows ready state, no s njim nemam iskustva i ne zna da li on može utjecati na to.

Kod pokretanja chkdsk /f i restarta dobijem popup ekran u kojem sustav pita da li da se zapišu promjene ili da se odbace. Ako se odbace onda chkdsk se niti ne pokrene pri slijedećem bootu. Probao sam obje opcije, i dalje bez promjene kada bootam Fedora Live USB ili DVD :( I dalje svi alati vide greške na ntfs particiji i ne žele ništa raditi na njoj.

Ima li tko kakvi ideju?

Ako je netko u Osijeku sutra smo opet u knjižnici oko 11-12h ili poslijepodne oko 17-18h.

Ova poruka je od: http://www.linux.hr/newbb/viewtopic.php?forum=4&topic_id=2471&post_id=15337