Re: Python: kako unjeti password za sudo unutar skripte

Poslao sasa_ on 24.09.2009 8:16:49
e ovdije meni neke stvari nisu jasne...

slobodan i kost daje potpuno drukcija rijesenja za isti problem, iako mi ni jedno ni drugo ne pomaže...

naravno slobodan jos nije postao(stavio na forum) tu svoju konfiguraciju koja bi trebala raditi to što on kaže da se može, pa se vec pitam u vjerodostojnost tih izjava...

@kost,
Prvi primjer http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=168221 mi nije od koristi(cini mi se da bi sa UUID bilo puno lakše napraviti ono što je autor želio, iako bi pristup sa UUID imao jednu manu), jer autor opet editira /etc/fstab na nacin:
/dev/usbdevices/transcend128mb  /media/usb128mb vfat iocharset=utf8,umask=000  0  0

što znaci da direktorij /media/usb128mb mora postojati prije mountanja, a iz ovog primjera se vidi da /media/usb128mb direktorij mora postojati cijelo vrijeme, a to je baš ono što ja želim izbjeci. Ja nisam siguran da li se to može, ali koliko znam UDEV to ne može raditi, da li to može taj HAL neznam, cekam da vidim što ce slobodan staviti

Drugi primjer http://hackaday.com/2009/09/18/how-to-write-udev-rules/ pokazuje kako napraviti da kada osoba spoji USB stick da mu izleti prozorcic sa porukom na ekran, što isto nije ono što mene zanima, iako tu se spominje sljedece:
"-HAL takes over, automatically mounting our drive (this is part of Ubuntu’s removable storage handling and unrelated to our udev rule)."
Samo da mi je još vidjeti tu HAL konfiguraciju.

Treci primjer http://groups.google.com/group/alt.os.linux.gentoo/browse_thread/thread/7a416271c3d36238 mi isto nije od koristi, jer ne radi ono što meni treba.

Sva tri primjera su sobra za nekoga tko nezna za UDEV pa mu treba pomoc oko toga, ali to nije slucaj kod mene.

Imam nekako osjecaj da osobe koje mi žele pomoci oko ovoga nisu najbolje razumjele ono što ja želim uciniti, pa cu pokušati još jednom objasniti.

1. Ako imam pravilo u /etc/fstab npr:
UUID=4706-0137      /media/USB_WORK vfat defaults,noauto,user,umask=0  0 0

to znaci da kada se uradi:
mount /media/USB_WORK
direktorij /media/USB_WORK mora postojati, a ja želim da direktorij /media/USB_WORK postoji SAMO DOK JE USB MOUNTAN

2. UDEV mi ne može pomoci jer se UDEV izvršava kada se USB spoji(fizicki spoji) na kompjuter,a ne kada se mounta. Naravno ja bi mogao preko UDEV pokrenuti skriptu koja bi pokrenila neki program koji bi radio kao deamon i gledao kada ce se mountati konkretni USB pa onda prije toga napraviti /media/USB_WORK direktorij, te naravno isti program bi trebao gledati kada je se konkretni USB odmountao i onda izbrisati /media/USB_WORK direktorij. Ali ovako nešto je prekomplicirano i ne da mi se praviti praviti.

Ono što bih ja želio je /etc/fstab pravilo, znam da fstab to ne može, ali koliko shvacam slobodana HAL to može, samo ja neznam kako, a ni slobodan mi do sada nije pokazao konkretnu konfiguraciju.

Ta konfiguracija bi radila sljedece:
Kada se ucini naredba:
mount /media/USB_WORK

Dogodi se sljedece:
1. Napravi se /media/USB_WORK direktorij
2. mounta se disk s UUID=4706-0137 na /media/USB_WORK

a kada se ucini:
umount /media/USB_WORK

onda bi se
1. odmountao disk koje mountan na /media/USB_WORK direktorij
2. te bi se izbrisao /media/USB_WORK direktorij

Nadam se da je sada jasnije što bih ja želio, ako je to moguce.
Ono što ja neznam je kako to konfigurirati i gdje.

Ova poruka je od: http://www.linux.hr/newbb/viewtopic.php?forum=8&topic_id=2150&post_id=13450