Čitala sam i tražila, dan po dan, tekst po tekst, postavila ovo pitanje na nekoliko foruma, a nigdje odgovora. Pa sam sama probala zaključiti.
Kao prvo postavila bi dva pitanja:
Da li znate koji tip licence imate za vašu Linuks distribuciju i koja su vaša prava?
Kuda bi svrstali vašu distribuciju pod free software ili open source?
Jako bi me zanimali vaši odgovori.
Evo, što sam zaključila o razlici free i open softvera:
1. Oba pokreta imaju iste principe i ciljeve, tj. osigurati korisnicima slobodno korištenje, redistribuciju i dostupan izvorni kod (da bi oni koji su za to sposobni mogli mijenjati kod prema svojim potrebama). Po definiciji se skoro i ne razlikuju.
2. Pokret open source-a je nastao na temeljima free softvera, a odvojili su se 1998. godine da bi se distancirali od ideoloških i političkih konotacija zaklade FSF, te usmjerili više na tehnički aspekt kolektivne izrade programa.
3. Ovo je omogućilo određenim tvrtkama (Microsoft
) da prošire FUD (Fear, uncertainty and doubt), lijepeći etiketu open source na neka svoja rješenja koja po definiciji ne odgovaraju onome što open source jest, jer tko bi povjerovao u Microsoftov free softver.
4. I tako većina ljudi više ne zna o čemu se tu radi...
Mislim, da su pojmovi free software i open source vrlo bitni za sve ljude koji su na bilo koji način povezani sa slobodnim i otvorenim softverom (naročito za jednu linuks zajednicu), bilo kao programeri ili kao korisnici.
Molim poštovanu zajednicu linuks korisnika, da šalje eventualne primjedbe na zaključak, ali samo ako znaju o čemu pišu, tako da zajednički probamo razjasniti ove pojmove.
he... i to je to, zdravo mi bili