HULK Forum Index Razno Razlika free software i open source software |
Pregledavanje ovog Threada:
3 Anonimnih Korisnika
Dno Prethodna tema Sljedeca tema |
|
|
---|
Pošiljatelj | Thread | Ocijenjeno: 2 Glasovi |
---|
|
Re: Razlika free software i open source software | #1 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Linux Master
Od 33 stupnja i 4 minute sjeverno, i zatim 5 koraka na zapad
Level : 39 HP : 0 / 964 Grupa:
Webmasters Registered Users HULK UrednikNovosti UrednikRecenzija UrednikLinkova ModeratoriForuma UrednikSekcija UrednikBlogova UrednikDogadjanja UrednikDokumenata UrednikKomentara |
Citat:
Za prvo pitanje, a) ovisno o distri ne postoji jedna jedina licenca, jer je distra u biti skup programa sa ponekad vrlo različitim licencama. Ono što možemo reći je da oni koji izrađuju i održavaju licencu teže pojedinom obliku. Npr, Debian ekipa u svom statutu udruge (jer su u biti udruga a ne firma ako ćemo gledati pravno) teži free distri. Neke druge distre su recimo kompletno komercijalne. A ima hrpa distri koje su negdje između... Bitno je pogledati statut udruge ili firme koja stoji iza pojedine distre. A konkretno, Kubuntu koji trenutno vrtim na kompu zbog programa koje imam nije potpuno free, ali je i dalje u sklopu open... b) Okvirno znam svoja prava, jer ne ovise samo o licenci nego i o zakonodavstvu područja na kom se nalazi računalo koje koristim. A ne mogu za sebe reći da znam kompletan skup zakona koji bi se npr. u hrvatskoj primjenjivali za moje računalo i ono što se nalazi od SW i drugih datoteka na njemu. Nije jednostavno odgovoriti na drugo pitanje, jer ovisi o konkretnom SW koji je instaliran. Recimo da je Debian najčistiji po tom pitanju, jer default instalacije nude isključivo free sw, ali ako dodaš non-free repozitorije i onda iz njih instaliraš non-free programe, ono što imaš na kompu više nije potpuno free distra. Ako naravno pod potpuno free podrazumjevamo SW koji je isključivo pod GPL. LGPL recimo već nije u potpunosti free u tom kontekstu. E sad, pitanje je onda gdje je ta fina granica - rekao bih, to sve ovisi o tome na koji način koristiš distru, jer i suprotno, od neke ne baš non-free distre na kompu možeš kreirati free ako svjesno stavljaš samo free SW... Stvar je i da li na računala gledaš više ideološki ili utilitarno, u tom slučaju ćeš i činiti pojedine kompromise, ili nećeš uopće. Meni osobno je bitna ona prvotna ideja, da svi imaju pristup izvornom kodu i da ga mogu mjenjati i prilagođavati svojim potrebama bez posebnih dozvola originalnog autora. Free SW je ok, ali ne inzistiram na tome i mislim da je i open SW sasvim ok. Citat:
Yup, rekao bih da je to to. |
||||||||||
Postano : 06.02.2007 13:06:24
|
Vrh Prethodna tema Sljedeca tema |
|