HULK Forum Index Linux početnici Pitanje u vezi interneta |
Pregledavanje ovog Threada:
1 Anonimnih Korisnika
Dno Prethodna tema Sljedeca tema |
|
|
|
|
---|
Pošiljatelj | Thread |
---|
|
Pitanje u vezi interneta | #1 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Upravo došao
Od
Level : 1 HP : 0 / 15 Grupa:
Registered Users |
Pozdrav, evo tek sam naisao na ove stranice, pa sam odlucio potraziti pomoc. Instalirao sam Lionux Cent OS distribuciju i htio bi se malo vise probati ubaciti u svijet linuxa. Sam cu se potruditi da si nadem neke tutoriale, vodice itd. ali imam prvo jedno pitanje da bih to mogao sto lakse raditi.
Kako da si konfiguriram internet na Linuxu. Koristim ruter, i preko kabela sam povezan an njega. Posto stvarno skoro nista ne znam, neki step-by-step guide bi super bio, uostalom bilo kakva pomoc ili smjernice...hvala unaprijed. Pozdrav zasada. |
||||||||||
Postano : 09.03.2007 8:32:59
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #2 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Registered Users |
kaj tu niko ne pomaze? =(
|
||||||||||
Postano : 12.03.2007 10:06:41
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #3 |
|||||||||
Linux Master
Od Zagreb
Level : 17 HP : 0 / 422 Grupa:
Registered Users |
Citat:
Zato kaj neznam nikog ko koristi Linux Cent OS distribuciju. Pa ti i nemože pomoć! |
||||||||||
Postano : 12.03.2007 10:49:38
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #4 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Registered Users |
aha... nisam znao da je tolika razlika izmedu distribucija? mozda je ista stvar kao i na drugim distribucijama ili slicno, pa bar neke smjernice? =(
|
||||||||||
Postano : 14.03.2007 7:49:07
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #5 |
|||||||||
Linux Master
Od Zagreb
Level : 17 HP : 0 / 424 Grupa:
Registered Users |
Istražuj, uči, pa kad zapneš na konkretnom problemu probaj na google ako ne uspiješ onda piši ovdje.
|
||||||||||
Postano : 14.03.2007 14:43:03
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #6 |
|||||||||
Linux Master
Od 33 stupnja i 4 minute sjeverno, i zatim 5 koraka na zapad
Level : 39 HP : 0 / 964 Grupa:
Webmasters Registered Users HULK UrednikNovosti UrednikRecenzija UrednikLinkova ModeratoriForuma UrednikSekcija UrednikBlogova UrednikDogadjanja UrednikDokumenata UrednikKomentara |
Citat:
Duboko u sebi, većina distri je slična. Razlika je "u biti" u alatima kojima se nešto konfigurira. Što se smjernica tiče, koliko vidim na www.centos.org imaju nekakvu dokumentaciju o distri, a ono što bi tebe zanimalo je uključivanje DHCP klijenta na linux stroju, preko kojeg će pokupiti IP adresu koju mu taj tvoj router dodijeli (pretpostavljam da je u pitanju ADSL? ). Znači, koraci koje okvirno moraš napraviti, a dokumentacija tvoje distre (kao i dokumentacija ISP-a kod kog si uzeo net, nek ti kažu da li trebaš nešto posebno za spajanje linux stroja na njihovu mrežu) bi ti trebala pružiti detaljnije: - podesiti router da od tvog ISP-a pokupi konfiguraciju i spoji se na vanjsku mrežu - prikopčati mrežnim kablom tvoj PC i router - podići mrežni interface i dignuti na njemu DHCP klijent nek traži od routera IP adresu I to bi u principu trebalo biti to. Kao što rekoh, detalji konfiguracije ovise o tvojoj distri, tu ti nažalost ne mogu pomoći jer sa CentOS nisam nikad imao posla. |
||||||||||
Postano : 14.03.2007 16:02:35
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #8 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Registered Users |
Nisam Djuro, puno ti hvala, probati cu, pa cu javiti rezultate, hehe... nadam se iz Linuxa ;)
|
||||||||||
Postano : 15.03.2007 18:00:44
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #9 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Registered Users |
Evo konacni feedback.
Probao sam sve redosljedom kako si napisao, nazalost, nisam uspio. Odlucio sam uraditi sljedece: posto sam odvojio 3 GB nisam uspio instalirati sve uobicajne komponente, tako da mozda i tu ima nekih problema. Formatirati cu partijciju, povecati je i nakon toga opet staviti linux sa svime potrebnim. Napisao si da se to lako sreduje kod instalacije (internet), tako da bi te molio ili nekog drugog sao da mi kaze na sto da obratim paznju posebno pri instalaciji, te koji su opcije bitne? |
||||||||||
Postano : 20.03.2007 6:30:04
|
|
Re: Pitanje u vezi interneta | #10 |
|||||||||
Upravo došao
Od Ljubljana
Level : 2 HP : 0 / 25 Grupa:
Registered Users |
Da bi lakše sarađivali, reci koju verziju distribucije koristiš ?
|
||||||||||
Postano : 20.03.2007 9:57:36
|
Vrh Prethodna tema Sljedeca tema |
|
|