Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
21 korisnika je online (16 korisnika cita Diskusije)

članovi: 0
Gosti: 21

više...
HULK-Diskusije - Linux početnici - mount NTFS dikova
Chat WIKI Kontakt
HULK Forum Index
   Linux početnici
  mount NTFS dikova

Pregledavanje ovog Threada:   1 Anonimnih Korisnika

 

 Dno   Prethodna tema   Sljedeca tema
12>
  •  Ocjena Threada
      Ocijenite ovaj Thread
      Izvrsno
      Dobro
      Prosjecno
      Loše
      Užasno
Pošiljatelj Thread
  •  okiza
      okiza
mount NTFS dikova
#1
Upravo došao
Pridružen: 15.12.2008
Od
Poruke: 5
Level : 1
HP : 0 / 8
MP : 1 / 385
EXP : 34
Grupa:
Registered Users
Offline
Totalni sam početnik u svijetu linuxa pa nailazim na probleme i tamo gdje ih nebi trebalo biti. Dakle instalirao sam Linux na prazni disk a na dva interna i dva externa koji su na NTFSu su mi fileovi do kojih bi trebao moći doći. Distribucija linuxa je Ubuntu 8.10 i diskovi se vide ali mi ih neda namountati, kada probam pristupiti sadržaju na disku javi da disk nije pravilno isključen u prijašnjem sistemu i da mogu forsati mount preko edita određenog filea etc/...nešto(trenutno nisam na svom PCu pa neznam napamet koji je to file), kada krenem to napraviti javi mi da samo root korisnik može editirati taj file ali kao root se ne mogu logirati. Malo sam zbrkao stvarti ali pristup do tih podataka mi je važan i molio bih ako mogu dobiti pomoć.
Postano : 16.12.2008 3:04:50
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: mount NTFS dikova
#2
Linux Master
Pridružen: 01.01.2005
Od Zagreb
Poruke: 368
Level : 17
HP : 0 / 422
MP : 122 / 23936
EXP : 89
Grupa:
Registered Users
Offline
Gdje te got trazi root ovlasti trebas prije te naredbe upisat "sudo" tad ce te pitat za password, a password ti je tvoj koji koristis za logiranje(kad upisujes password nece ti nista prikazat ali ti samo nastavis i kad upises stisni enter)
_________________
I never come back to KDE
Ubuntu-hr Ubuntu vodič Moja stranica
Postano : 16.12.2008 4:55:40
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  tomorad
      tomorad
Re: mount NTFS dikova
#3
Padawan
Pridružen: 01.06.2005
Od Zelene Zagorje
Poruke: 111
Level : 9
HP : 0 / 213
MP : 37 / 11865
EXP : 55
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

okiza je napisao/la:
Distribucija linuxa je Ubuntu 8.10 i diskovi se vide ali mi ih neda namountati, kada probam pristupiti sadržaju na disku javi da disk nije pravilno isključen u prijašnjem sistemu i da mogu forsati mount preko edita određenog filea etc/...nešto(trenutno nisam na svom PCu pa neznam napamet koji je to file), kada krenem to napraviti javi mi da samo root korisnik može editirati taj file ali kao root se ne mogu logirati. Malo sam zbrkao stvarti ali pristup do tih podataka mi je važan i molio bih ako mogu dobiti pomoć.


Vjerojatno si hibernirao windowse pa su oni stavili oznaku na ntfs particije. To je za sigurnost. Imaš dvije mogućnosti: 1) montirati particije samo za čitanje, 2) na silu montirati particije. Bez veze mi je da ti uopće ne želi montirati, mogao je montirati RO i reći ti zašto.
Datoteka je /etc/fstab. Root možeš postati sa `sudo su' (lozinka ti je ona tvoja), ali nema smisla da hakiraš nešto ak nisi prilično siguran u to što radiš. U načelu, ak trebaš napraviti nešto ko root u ubuntuu, koristiš `sudo naredba' za pokretanje naredbe `naredba'.
Najbolje je da odeš u winse i da ih ugasiš normalno, bez hibernacije/suspenda/čega već.

Uglavnom, ovo napravi u terminalu ak svejedno hoćeš to montirati (ovo $ ne pišeš, to je upit ljuske):

$ cat /etc/fstab | grep ntfs-3g | sed 's/UUID=\(.*\) \(\/[a-zA-Z\/]*\)\s\+.*/\1 \2/'

Sad bi se na ekran trebao ispisatu UUID i točka montiranja za sve ntfs particije, npr.
cca07dd8-dc34-4160-93fe-8a983d4f2f51 /media/tmp

Recimo da želiš montirati ovu gore:
$ sudo mount -o ro -t ntfs-3g -U cca07dd8-dc34-4160-93fe-8a983d4f2f51 /media/tmp

Ovime montiraš particiju u RO načinu. Ak želiš pisati moraš ju montirati na silu: umjesto `-o ro' stavi `-o force'. Ne preporučam :D

PS: ovime to napraviš samo jednom, ak hoćeš da ti bu prilikom svakog pokretanja montirana particija, morat ćeš urediti /etc/fstab
Postano : 16.12.2008 4:56:17
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  okiza
      okiza
Re: mount NTFS dikova
#4
Upravo došao
Pridružen: 15.12.2008
Od
Poruke: 5
Level : 1
HP : 0 / 8
MP : 1 / 385
EXP : 34
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

Ovime montiraš particiju u RO načinu. Ak želiš pisati moraš ju montirati na silu: umjesto `-o ro' stavi `-o force'. Ne preporučam :D

PS: ovime to napraviš samo jednom, ak hoćeš da ti bu prilikom svakog pokretanja montirana particija, morat ćeš urediti /etc/fstab

Nažalost diskovi koji su mi na sata nisam uspio namountati (prenosne poslije gašenja u win jesam) pa bi mi trebala detaljna procedura kako ih prijaviti u fstab dadtoteci (pritom ne zaboravite da sam davno prestao radit u konzolama i malo sam zahrđao)
Postano : 17.12.2008 1:21:25
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  tomorad
      tomorad
Re: mount NTFS dikova
#5
Padawan
Pridružen: 01.06.2005
Od Zelene Zagorje
Poruke: 111
Level : 9
HP : 0 / 213
MP : 37 / 11865
EXP : 55
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

okiza je napisao/la:
Nažalost diskovi koji su mi na sata nisam uspio namountati (prenosne poslije gašenja u win jesam) pa bi mi trebala detaljna procedura kako ih prijaviti u fstab dadtoteci (pritom ne zaboravite da sam davno prestao radit u konzolama i malo sam zahrđao)


Kaj hoćeš reći? Da si ove particije na USB diskovima uspio montirat, a ove koje su na unutarnjem disku ne? I dalje ti za te potonje javlja istu grešku? I kad staviš RO? Čudno.... Opiši malo bolje problem.

Inače, za fstab, unose za one particije koje ti je ona naredba koju sam napisao vratila su ti očito već u fstab, samo možeš dodat opciju ro (ili force) u četvrtu kolonu, odvojeno zarezom od eventualnih ostalih opcija, za te ntfs particije. Sumnjam da tam imaš unos za vanjske diskove (nikad nisam štekal, al po nekoj logici bi to trebalo biti ko usb stik).

Daj ovaj ispis napravi:

$ sudo fdisk -l /dev/sda # pretpostavka je da ti je disk doista sda
Postano : 17.12.2008 9:31:23
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: mount NTFS dikova
#6
Linux Master
Pridružen: 04.01.2005
Od 33 stupnja i 4 minute sjeverno, i zatim 5 koraka na zapad
Poruke: 2391
Level : 39
HP : 0 / 964
MP : 797 / 54624
EXP : 56
Grupa:
Webmasters
Registered Users
HULK
UrednikNovosti
UrednikRecenzija
UrednikLinkova
ModeratoriForuma
UrednikSekcija
UrednikBlogova
UrednikDogadjanja
UrednikDokumenata
UrednikKomentara
Offline
Citat:

tomorad je napisao/la:

$ cat /etc/fstab | grep ntfs-3g | sed 's/UUID=\(.*\) \(\/[a-zA-Z\/]*\)\s\+.*/\1 \2/'



Ne treba ti cat ako već koristiš grep:

grep ntfs-3g /etc/fstab | sed 's/UUID=\(.*\) \(\/[a-zA-Z\/]*\)\s\+.*/\1 \2/'

je sasvim dovoljno.

A umjesto kompliciranog sed regexpa, u ovom slučaju dovoljan je čitljivi awk:

grep ntfs-3g /etc/fstab | awk '{print $1 " " $2}'

Kako u narodu kažu, "less is more"...


Okiza, da li možeš ručno mountati te particije na internim diskovima?
_________________
Poći ću s vama jer volim šalu, hoću da vidim ježa budalu.

Put u Japan
Postano : 17.12.2008 13:44:06
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: mount NTFS dikova
#7
Linux Master
Pridružen: 25.10.2007
Od Zagreb
Poruke: 351
Level : 17
HP : 0 / 412
MP : 117 / 19979
EXP : 48
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

okiza je napisao/la:
Citat:

Ovime montiraš particiju u RO načinu. Ak želiš pisati moraš ju montirati na silu: umjesto `-o ro' stavi `-o force'. Ne preporučam :D

PS: ovime to napraviš samo jednom, ak hoćeš da ti bu prilikom svakog pokretanja montirana particija, morat ćeš urediti /etc/fstab

Nažalost diskovi koji su mi na sata nisam uspio namountati (prenosne poslije gašenja u win jesam) pa bi mi trebala detaljna procedura kako ih prijaviti u fstab dadtoteci (pritom ne zaboravite da sam davno prestao radit u konzolama i malo sam zahrđao)


Hej, a daj ti probaj te interne diskove srediti preko konzole sa ovim:

ntfsfix /dev/sdXY


X-slovo diska
Y-broj particije tih NTFS-ova..

Možda ti ih onda mounta. Uzgred GNOME ima gvfs (virtualni FS sustav) koji vrši ta montiranja umjesto fstab tablice....
_________________
Zaigraj neku društvenu igru, pogledaj na Igranje.org
Postano : 17.12.2008 16:51:49
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  okiza
      okiza
Re: mount NTFS dikova
#8
Upravo došao
Pridružen: 15.12.2008
Od
Poruke: 5
Level : 1
HP : 0 / 8
MP : 1 / 385
EXP : 34
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:



Kaj hoćeš reći? Da si ove particije na USB diskovima uspio montirat, a ove koje su na unutarnjem disku ne? I dalje ti za te potonje javlja istu grešku? I kad staviš RO? Čudno.... Opiši malo bolje problem.

Inače, za fstab, unose za one particije koje ti je ona naredba koju sam napisao vratila su ti očito već u fstab, samo možeš dodat opciju ro (ili force) u četvrtu kolonu, odvojeno zarezom od eventualnih ostalih opcija, za te ntfs particije. Sumnjam da tam imaš unos za vanjske diskove (nikad nisam štekal, al po nekoj logici bi to trebalo biti ko usb stik).

Daj ovaj ispis napravi:

$ sudo fdisk -l /dev/sda # pretpostavka je da ti je disk doista sda


Prenosni diskovi su na fireWire i njih sam vratio na win stopirao preko alata i kada sam ih spojio ubuntu ih je normalno namountao s tim da pravo na sve dir ima root (ali to ću rješavat kasnije, za sada mi je dovoljno da ih vidim) greška koju mi prijavljuje je sljedeća
Postano : 18.12.2008 14:52:58
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  okiza
      okiza
Re: mount NTFS dikova
#9
Upravo došao
Pridružen: 15.12.2008
Od
Poruke: 5
Level : 1
HP : 0 / 8
MP : 1 / 385
EXP : 34
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

okiza je napisao/la:
Citat:



Kaj hoćeš reći? Da si ove particije na USB diskovima uspio montirat, a ove koje su na unutarnjem disku ne? I dalje ti za te potonje javlja istu grešku? I kad staviš RO? Čudno.... Opiši malo bolje problem.

Inače, za fstab, unose za one particije koje ti je ona naredba koju sam napisao vratila su ti očito već u fstab, samo možeš dodat opciju ro (ili force) u četvrtu kolonu, odvojeno zarezom od eventualnih ostalih opcija, za te ntfs particije. Sumnjam da tam imaš unos za vanjske diskove (nikad nisam štekal, al po nekoj logici bi to trebalo biti ko usb stik).

Daj ovaj ispis napravi:

$ sudo fdisk -l /dev/sda # pretpostavka je da ti je disk doista sda


Prenosni diskovi su na fireWire i njih sam vratio na win stopirao preko alata i kada sam ih spojio ubuntu ih je normalno namountao s tim da pravo na sve dir ima root (ali to ću rješavat kasnije, za sada mi je dovoljno da ih vidim) greška Capture slike greške
Postano : 18.12.2008 14:56:22
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  okiza
      okiza
Re: mount NTFS dikova
#10
Upravo došao
Pridružen: 15.12.2008
Od
Poruke: 5
Level : 1
HP : 0 / 8
MP : 1 / 385
EXP : 34
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:


Hej, a daj ti probaj te interne diskove srediti preko konzole sa ovim:

ntfsfix /dev/sdXY


X-slovo diska
Y-broj particije tih NTFS-ova..

Možda ti ih onda mounta. Uzgred GNOME ima gvfs (virtualni FS sustav) koji vrši ta montiranja umjesto fstab tablice....

Samo da prijavim da mi je ova naredba pomogla, namountao ih je normalno i sve dalje radi ko po špagi, mogu se posvetit uživanju u Ubuntu-u
Postano : 18.12.2008 15:09:02
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 Vrh   Prethodna tema   Sljedeca tema
12>

 


 Ne možete pokrenuti novu temu.
 Možete citati teme.
 Ne možete odgovarati na poruke.
 Ne možete uredivati svoje poruke.
 Ne možete brisati svoje poruke.
 Ne možete dodavati nove ankete.
 Ne možete glasati u anketama.
 Ne možete dodavati fileove porukama.
 Ne možete slati poruke bez odobrenja.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS