Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
11 korisnika je online (9 korisnika cita Diskusije)

članovi: 0
Gosti: 11

više...
HULK-Diskusije - Razno - OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
Chat WIKI Kontakt
HULK Forum Index
   Razno
  OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?

Pregledavanje ovog Threada:   1 Anonimnih Korisnika

 

 Dno   Prethodna tema   Sljedeca tema
 •  Ocjena Threada
   Ocijenite ovaj Thread
   Izvrsno
   Dobro
   Prosjecno
   Loše
   Užasno
Pošiljatelj Thread
OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#1
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.01.2005
Od rakitovica
Poruke: 36
Level : 4
HP : 0 / 94
MP : 12 / 4169
EXP : 76
Grupa:
Registered Users
Offline
pozdrav ekipa,
kako u firmi vec godinama koristimo OOo, jos od njegovih beta verzija nismo nailazili na poteskoce u svakodnevnom koristenju, pa cak smo i statisticke izvjestaje i ostale sluzbene obrasce popunjavali i sejvali u xls i sve je sljakalo, no medjutim sadasnji "GFI-POD ver[1].1.0.5.xls" obrazac se nemoze ispuniti kompletno u OopenOfficeu :(

cak su majstori napisali i uputstva....
...dal ipak postoji kakva sansa da se to sredi pa da radi u OOo jerbo nemam nigdje installan Excel niti ga mislim installati

evo copy/paste uputa iz doticnog obrasca

Od 2008. godine godišnji financijski izvještaji općenito, pa tako i Excel verzije obrazaca doživjeli su velike promjene, od izgleda samog obrasca do načina popunjavanja i predaje. Dobro proučite ove upute kako biste ispravno popunili Excel datoteku. Posebnu pozornost na ovu Uputu trebaju obratiti oni koji obrasce popunjavaju u Open Office-u ili Excel 2007 verziji jer Open Office ima neke specifičnosti prilikom rada u njemu, dok konverzijom u noviji Excel 2007 format datoteke postaju neupotrebljivi za učitavanje. Ova Excel datoteka koristi se za sve veličine poduzetnika.

Korisnici Office-a 2007 obratite pozornost na format Excel datoteke. Office 2007. prilikom snimanja nudi mogućnost konverzije datoteke u noviji Excel 2007 format, ne prihvaćajte konverziju u noviji format, neka ostane u formatu 97-2003. Učitavanje Excel datoteke iz 2007 formata u trenutku izrade ove datoteke nije bilo podržano. Kada bude podržano učitavanje i formata Excel-a 2007, na internetske stranice FINA-e će biti stavljena nova verzija Excel datoteke, zajedno s obavijesti na listu Novosti da je podržano učitavanje i novijeg formata. Ako ste Excel datoteku već konvertirali u format 2007. treba je ponovo snimiti u formatu 97-2003. Snimanje već konvertirane datoteke ponovo u verziju 97-2003 radi se preko izbornika File - Save As (Datoteka - Spremi kao...), gdje osim lokacije i imena datoteke izabirete i verziju Excel datoteke (opcija Save As Type / Spremi u obliku). U izborniku Save as Type potrebno je izabrati verziju Excel 97-2003. Tako snimljena datoteka imate će nastavak .xls (a ne .xlsx kao Office2007 format) i bit će je moguće učitatit kroz FINA aplikacije.

Korisnici Open Office-a prilikom popunjavanja obrasca moraju obratiti pozornost na nekoliko stvari. Najveći problem su datumi popunjavanja koji OpenOffice automatski konvertira u svoj format GGGG.MM.DD. i svaka nakdnadna koverzija u standardni hrvatski format (DD.MM.GGGG.) zna biti problematična. Isto tako, OpenOffice ne podržava konverziju nekih tekstualnih vrijednosti u broj i pri tome krivo računa kontrolni broj. Jedini način da se u OpenOffice-u dobro popuni obrazac je da se svi podaci osim datuma razdoblja unesu u OpenOffice-u, a da se završne radnje (upis datuma te izbor godine i ispis referentne stranice) ipak naprave u Excelu. Dakle, svi oni koji na vlastitom računalu imaju samo OpenOffice, trebali bi nakon popunjavanja obrasca prenijeti Excel datoteku na računalo koje ima Excel, otvoriti je u Excel-u, tamo upisati datume razdoblja te tamo isprintati referentnu stranicu i tamo završno snimiti datoteku za predaju. Ovi nedostaci nisu nedostaci Excel datoteke nego nemogućnosti OpenOfficea da podrži baš sve mogućnosti Excel-a potrebne za ispravno popunjavanje ove datoteke.


Bez obzira na verziju Office-a i Excel-a koji koristite za popunjavanje obrazaca uvijek obrasce ispunjavajte s instaliranim zadnjim Service Packom (nadogradnjom) koja je izašla za tu verziju Office-a i Excel-a. Tako ćete maksimalno smanjiti mogućnost da neki upisani podatak bude krivo interpretiran ili da neki izračun ne bude ispravan.
Ova Excel datoteka napravljena je na način da se pokušalo automatizirati i olakšati ručno popunjavanje godišnjeg financijskog izvještaja. Pri tome smo nastojali izbjeći sve probleme i mogućnosti pogreške prilikom popunjavanja, a koje smo primijetili na prijašnjim verzijama Excel datoteka. Pri tome, potrebno se je držati nekih osnovnih pravila koja su dana u nastavku.
Svi iznosi upisuju se kao cjelobrojni (najčešće pozitivni) iznosi, pokušate li upisati decimalni iznos ili negativan iznos tamo gdje to nije dozvoljeno, pojavit će se poruka da je upis podatka koji ste pokušali upisati nemoguć i pod kojim uvjetima možete neki iznos ili podatak upisati u određeno polje. Koristite li se Copy/Paste (Kopiraj/Zalijepi) metodom za prijenos podataka iz neke druge Excel datoteke, obavezno koristite Paste Special (Posebno zalijepi) metodu, i pri tome izaberite da se kopiraju samo vrijednosti. Ni u kom slučaju ne prebacujte podatke tako da iz iz ćelije u ćeliju mičete mišem ili metodom Cut/Paste (Izreži/Zalijepi). Takva metoda narušava strukturu Excel datoteke i ona postaje neupotrebljiva za učitavanje. Isto tako, Copy/Paste metodama moguće je u obrazac ubaciti i negativne iznose tamo gdje to nije dozvoljeno ili nezaokružene vrijednosti. U tom slučaju će neka od kontrola javiti da neki podatak negdje nije ispravan. Kod popunjavanja AOP oznaka, podaci se upisuju samo u pojedinačne AOP oznake, dok se svi sumarni AOP-i izračunavaju automatski.
Svi brojčani podaci i šifre u zaglavlju upisuju se kao broj (bez vodećih nula), dok se matični broj državnog zavoda za statistiku (MB), šifra djelatnosti i matični broj trgovačkog suda (MBS) upisuju s vodećim nulama (matični broj na 8 znamenaka, MBS na 9 znamenaka). U vrijeme izrade ove Excel datoteke tek se počelo s uvođenjem Osobnog identifikacijskog broja, tako da trenutno upis ovog broja nije obvezan, dok će vjerojatno već za 2009. godinu biti obvezan i bit će osnovni identifikator obveznika.
Svi radni listovi su zaštićeni i međusobno povezani formulama koje ujedno određuju poslovna pravila i rade kao kontrola. Svrha zaštite radnih listova nije "skrivanje" kako Excel datoteka radi, već je samo dodatni mehanizam koji sprječava da nehotice poremetite formule i kontrole unutar datoteke. Nije dopušteno dodavanje novih radnih listova, promjena naziva postojećih listova, premještanje radnih listova u drugu datoteku, zaštita radne knjige ili dijeljenje radne knjige. Bilo kakve izmjene na strukturi Excel datoteke mogu izazvati da datoteka postane nečitka za učitavanje. Upišete li u polja predviđena za popunjavanje umjesto konkretnih podataka linkove na neke druge dokumente, Excel datoteka će biti neupotrebljiva za učitavanje.
Problemi s Excel datotekom mogu nastati i ako Excel datoteku popunjavate direktno iz računovodstvenog programa ili nekog drugog vanjskog programa, koji zbog same tehnike popunjavanja može u sva polja "ugurati" iznose i podatke koji ne zadovoljavaju ograničenja i uvjete nad podacima. U takvom slučaju, ako Excel datoteku popunjavate programski, treba više pozornosti obratiti vizuelnoj kontroli podataka. Izvještaj u Excelu popunjen nekim vanjskim programom obavezno treba otvoriti u Excel-u te, čak i ako niste ništa od podataka promijenili, ponovo snimite Excel datoteku, kako biste bili sigurni da su se svi izračuni unutar datoteke odradili ispravno.
Prema dosadašnjim iskustvima, Excel datoteku popunjenu kroz vanjski program (računovodstveni program ili neki drugi) vrlo često nije moguće učitati jer je tehnika punjenja iz vanjskog programa takva da on otvori Excel, popuni polja podacima i zatvori ga u vrlo kratkom vremenu, tako da se svi izračuni (suma, kontrola, kontrolnog broja i slično) ne stignu izračunati, a Excel datoteka je već zatvorena. Otvorite li takav izvještaj u Excel-u, možete primijetiti u djeliću sekunde da se kontrolni broj i svi drugi iznosi naglo mijenjaju (obavljaju se izračuni unutar Excel-a) te konačan izvještaj izgleda ispravan. Zatvorite li takvu Excel datoteku bez da je ponovo snimite, ona ponovo ostaje onakva kakva je bila prije otvaranja, s neizračunatim sumama, kontrolama i ostalim poljima, a takvu nije moguće programski učitati.
Ova Excel datoteka testirana je i u Open Office 3.0 paketu, i pokazalo se da je i prilikom popunjavanja u ovom alatu Excel datoteka sve kontrole i izračune odradila jedanko kvalitetno kao i u MS Excel-u. Kompatibilnost s ranijim verzijama Open Office-a nije provjeravana, a nije ni s nekim drugim programima koji podržavaju rad s Excel datotekama. Ako izvještaj popunjavate u nekom drugom alatu (a ne Excel-u), primijetite li da neke kontrole ne rade kako treba, da neke stalno javljaju pogrešku ili da obrazac pokazuje neku drugu anomaliju, pokušajte gotov obrazac snimiti na medij te ga otvoriti na nekom drugom računalu koje ima instaliran Excel, pa ako će tamo kontrole uredno raditi, snimite završnu verziju izvještaja (spremnu za predaju) na tom računalu i predajte tu Excel datoteku.
Pored opisa mnogih polja postoje komentari. Komentar u Excelu možete prepoznati kao mali crveni trokutić u gornjem desnom uglu pojedinog polja (čak i ovo polje uputa ima komentar za primjer). Pozicioniranjem pokazivača miša iznad polja koje sadrži komentar na ekranu će se pojavit će se dodatan opis ili uputa o načinu na koji se to polje popunjava, a što nije objašnjeno unutar ovih uputa (primjerice, na radnom listu Opci postoji uputa o popunjavanju oznaka predane dokumentacije kao komentar na tekstu "Popis dokumentacije".njihovo rjesenje nije rjesenje vec TJERANJE korisnika na koristenje Excela da bi se ispunio obrazac i tu PRESTAJE SLOBODA na izbor i rad
_________________

I haven't lost my mind!
it's backed up on tape somewhere...
Postano : 23.03.2009 6:24:18
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 •  w00t
   w00t
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#2
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.05.2008
Od
Poruke: 33
Level : 4
HP : 0 / 87
MP : 11 / 3021
EXP : 50
Grupa:
Registered Users
Offline
neko lud treba napravit amerikka-style tužbu, tipa tužit ih da refundiraju $229 koliko košta licenca za excel

btw super mi je sva ova zavrzlama koja se javlja i među različitim verzijama officea, prava reklama ms "standardima" :D
Postano : 23.03.2009 12:05:14
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 •  w00t
   w00t
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#3
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.05.2008
Od
Poruke: 33
Level : 4
HP : 0 / 87
MP : 11 / 3021
EXP : 50
Grupa:
Registered Users
Offline
stvarno nikad nismo bili bliže idealu da ne plaćamo ms-tax i ironično je to što je jedina veća zapreka na tom putu baš država, ista ona koja bi trebala biti servis svih svojih građana (poreznih obveznika), i manifestno je za interoperabilnost

:/
Postano : 23.03.2009 12:10:28
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#4
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.01.2005
Od rakitovica
Poruke: 36
Level : 4
HP : 0 / 94
MP : 12 / 4169
EXP : 76
Grupa:
Registered Users
Offline
da...zalosno ali istinito...


evo link na doticni file....

GFI-POD 1.0.5


neznam za druge fileove, ali mozete ih preuzeti sa

http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=915
_________________

I haven't lost my mind!
it's backed up on tape somewhere...
Postano : 23.03.2009 12:31:42
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 •  dzuvela
   dzuvela
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#5
Upravo došao
Pridružen: 13.06.2006
Od
Poruke: 6
Level : 1
HP : 0 / 11
MP : 2 / 471
EXP : 47
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

FormatX je napisao/la:
pozdrav ekipa,
........

Korisnici Open Office-a prilikom popunjavanja obrasca moraju obratiti pozornost na nekoliko stvari. Najveći problem su datumi popunjavanja koji OpenOffice automatski konvertira u svoj format GGGG.MM.DD. i svaka nakdnadna koverzija u standardni hrvatski format (DD.MM.GGGG.) zna biti problematična. Isto tako, OpenOffice ne podržava konverziju nekih tekstualnih vrijednosti u broj i pri tome krivo računa kontrolni broj. Jedini način da se u OpenOffice-u dobro popuni obrazac je da se svi podaci osim datuma razdoblja unesu u OpenOffice-u, a da se završne radnje (upis datuma te izbor godine i ispis referentne stranice) ipak naprave u Excelu. Dakle, svi oni koji na vlastitom računalu imaju samo OpenOffice, trebali bi nakon popunjavanja obrasca prenijeti Excel datoteku na računalo koje ima Excel, otvoriti je u Excel-u, tamo upisati datume razdoblja te tamo isprintati referentnu stranicu i tamo završno snimiti datoteku za predaju. Ovi nedostaci nisu nedostaci Excel datoteke nego nemogućnosti OpenOfficea da podrži baš sve mogućnosti Excel-a potrebne za ispravno popunjavanje ove datoteke.

..........Moram priznati da je meni uspjelo popuniti ovogodišnji obrazac GFI-POD v. 1.0.5 XLS , sve su kontrole zadovoljene, datumi su u redu, kontrolni broj je u redu. Još samo da vidim hoce li proći preko FINA web aplikacije ili u poslovnici.
Ako ne prođe, šaljem im ga na papiru, neka prepisuju.
Inače u firmi koristimo Open Office Novell edition zadnja verzija 3.0.0 na XP prozorima i SUSE11.1 desktop. Jezični dodatak je korišten ovaj naš sa OpenOffice org i sjeo je ispravno.
Postano : 25.03.2009 4:54:42
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#6
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.01.2005
Od rakitovica
Poruke: 36
Level : 4
HP : 0 / 94
MP : 12 / 4169
EXP : 76
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

dzuvela je napisao/la:
Citat:

FormatX je napisao/la:
pozdrav ekipa,
........

Korisnici Open Office-a prilikom popunjavanja obrasca moraju obratiti pozornost na nekoliko stvari. Najveći problem su datumi popunjavanja koji OpenOffice automatski konvertira u svoj format GGGG.MM.DD. i svaka nakdnadna koverzija u standardni hrvatski format (DD.MM.GGGG.) zna biti problematična. Isto tako, OpenOffice ne podržava konverziju nekih tekstualnih vrijednosti u broj i pri tome krivo računa kontrolni broj. Jedini način da se u OpenOffice-u dobro popuni obrazac je da se svi podaci osim datuma razdoblja unesu u OpenOffice-u, a da se završne radnje (upis datuma te izbor godine i ispis referentne stranice) ipak naprave u Excelu. Dakle, svi oni koji na vlastitom računalu imaju samo OpenOffice, trebali bi nakon popunjavanja obrasca prenijeti Excel datoteku na računalo koje ima Excel, otvoriti je u Excel-u, tamo upisati datume razdoblja te tamo isprintati referentnu stranicu i tamo završno snimiti datoteku za predaju. Ovi nedostaci nisu nedostaci Excel datoteke nego nemogućnosti OpenOfficea da podrži baš sve mogućnosti Excel-a potrebne za ispravno popunjavanje ove datoteke.

..........Moram priznati da je meni uspjelo popuniti ovogodišnji obrazac GFI-POD v. 1.0.5 XLS , sve su kontrole zadovoljene, datumi su u redu, kontrolni broj je u redu. Još samo da vidim hoce li proći preko FINA web aplikacije ili u poslovnici.
Ako ne prođe, šaljem im ga na papiru, neka prepisuju.
Inače u firmi koristimo Open Office Novell edition zadnja verzija 3.0.0 na XP prozorima i SUSE11.1 desktop. Jezični dodatak je korišten ovaj naš sa OpenOffice org i sjeo je ispravno.


hmm neznam kako ti je to uspjelo, meni ne uspjeva...proba nekoliko verzija OOoa...i nista, uvijek isto

i da bi danas probao ucitati file preko njihovog web servisa...
kad ono lijepa poruka
_________________

I haven't lost my mind!
it's backed up on tape somewhere...
Postano : 27.03.2009 5:02:06
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#7
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.01.2005
Od rakitovica
Poruke: 36
Level : 4
HP : 0 / 94
MP : 12 / 4169
EXP : 76
Grupa:
Registered Users
Offline
_________________

I haven't lost my mind!
it's backed up on tape somewhere...
Postano : 27.03.2009 5:11:14
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 •  dzuvela
   dzuvela
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#8
Upravo došao
Pridružen: 13.06.2006
Od
Poruke: 6
Level : 1
HP : 0 / 11
MP : 2 / 471
EXP : 47
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

FormatX je napisao/la:
......

hmm neznam kako ti je to uspjelo, meni ne uspjeva...proba nekoliko verzija OOoa...i nista, uvijek isto

i da bi danas probao ucitati file preko njihovog web servisa...
kad ono lijepa poruka


Dobro, to je stara poruka i od prijašnjih godina. A ima i jedna još bolja, nije niti poruka čini mi se, već samostalno iskustvo. Ova web aplikacija neće radit nego samo u IE !!!!

Kako mi je prošlo? ne znam ni sam. Već sam rekao Novell edition koja kao malo bolje poznaje makroe nego standard edicija.
Drugo, u opcijama OO, bez obzira na jezik sučelja, treba podesiti locale na cro da bi ti datumi bili ispravni. Istina, nisam uspio pokrenuti web aplikaciju da probam sam, pa sam osobno nosio na sticku u poslovnicu.

I velika novost. Poslovnica je modernizirana od sada prima podatke i na sticku. Do sada je bilo jedino moguće na disketi!?! Zamolio sam ih da ne zure toliko brzo sa modernizacijom, jer ih mi iz privrede necemo moci pratiti.
Postano : 27.03.2009 8:23:24
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#9
Padawan
Pridružen: 17.01.2009
Od
Poruke: 128
Level : 10
HP : 0 / 233
MP : 42 / 7588
EXP : 35
Grupa:
Registered Users
Offline
Dobro, spominju "Open Office", ne kazu da li se moze sa "OpenOffice.org" ili ne. :D

Open Office != OpenOffice.org
_________________
~# [[ -e sanity ]] || beer
beer
Postano : 29.03.2009 0:21:44
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: OpenOffice i obrasci FINA-e ?!?!?
#10
Linuxaš wanna-be
Pridružen: 02.01.2005
Od rakitovica
Poruke: 36
Level : 4
HP : 0 / 94
MP : 12 / 4169
EXP : 76
Grupa:
Registered Users
Offline
Citat:

c2h5oh je napisao/la:
Dobro, spominju "Open Office", ne kazu da li se moze sa "OpenOffice.org" ili ne. :D

Open Office != OpenOffice.org


hmm kako ne?

Citat:
Ovi nedostaci nisu nedostaci Excel datoteke nego nemogućnosti OpenOfficea da podrži baš sve mogućnosti Excel-a potrebne za ispravno popunjavanje ove datoteke.
_________________

I haven't lost my mind!
it's backed up on tape somewhere...
Postano : 31.03.2009 2:28:59
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 Vrh   Prethodna tema   Sljedeca tema

 


 Ne možete pokrenuti novu temu.
 Možete citati teme.
 Ne možete odgovarati na poruke.
 Ne možete uredivati svoje poruke.
 Ne možete brisati svoje poruke.
 Ne možete dodavati nove ankete.
 Ne možete glasati u anketama.
 Ne možete dodavati fileove porukama.
 Ne možete slati poruke bez odobrenja.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS