Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
3 korisnika je online (2 korisnika cita Diskusije)

članovi: 0
Gosti: 3

više...
HULK-Diskusije - Linux početnici - Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
Chat WIKI Kontakt
HULK Forum Index
   Linux početnici
  Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off

Pregledavanje ovog Threada:   1 Anonimnih Korisnika

 

 Dno   Prethodna tema   Sljedeca tema
12>
  •  Ocjena Threada
      Ocijenite ovaj Thread
      Izvrsno
      Dobro
      Prosjecno
      Loše
      Užasno
Pošiljatelj Thread
  •  bluray25
      bluray25
Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#1
Upravo došao
Pridružen: 28.12.2009
Od
Poruke: 3
Level : 1
HP : 0 / 2
MP : 1 / 34
EXP : 10
Grupa:
Registered Users
Offline
Pozdrav ljudi, evo i mene pa da vam se predstavim napokon...
Im the new guy hehe , zivim u zagrebu i... i to vam je dosta zasada :P .
Vec svrljam jucer i danas malo po vasim stranicama, tak gledam, citam, vamo tamo i tak to, uglavnom volim biti inkognito napocetku kad se pridruzim, tak da malo prosvraljam okolo i da nikom nesmetam i proucim vas i vidim kako stvari stoje...
Nego uglavnom eto neki dan saznao za vas, HULK mi odma zapelo za oko hehehe pa se mislim ak imaju smisla za salu i linuxasi su, onda vrijedi pogledat hehe.
S linuxima sam upoznat vec dulje vrijeme, i nisam bas tako totalni totalni noob al sam noob :D hehehe a gle svi moramo pocet odnekuda hehe.

Imam vec dosta distribucija, skupilo se tijekom ovih par godina i sve sam to fino koristio na starom kompu, koji mi je nedavno riknuo, pokoj mu dusi, starac je vec rintao punih 7 godina. I tako doslo vrijeme da se kupi novi komp, kao sto se vidi iz naslova HP probook 4710s laptop.
Sve uredno instalirao windowse 7, i idem sad fino ubuntu 9.04, kad na moje iznenadenje nece, dode menu za bootanje ali dalje nece, crni ekran i tako stoji, resetiram. Pa se mislim ajde mozda se cd izgrebao ko zna, a i cuo da izasao karmic, pa rekoh idem ja taj skinut pa isprobat, kad opet ista stvar i sa 9.10, crni ekran stoji nakon boot menu-a.
No dobro, e tu me razocaralo, puklo mi srce odma u prvi mah kad pomislih da nista od ubuntua....e jbg sad, idem onda isprobat backtrack 3, dobri stari backtrack je uvijek isao, njega ne*ebe ziva sila hahahahahha. I kao sto sam i mislio, bt se fino pokrenuo sve normalno i sve super, al to ipak nije to to bez ubuntua...

Nakon toga sam poskidao ubuntu 9.10 alternativni cd 64-bitni, netbook remix (neznam, mozda je na lapu drukcije, ovo mi prvi laptop haha) i backtrack 4.
netbook remix se nekako pokrenuo ali totalno usporeno po prvi puta i nakon toga vise nikada a 9.10 64-bit nista ista stvar ko i sa drugima, i backtrack 4 sve normalno radi ko i bt3...

Btw moje specifikacije su:
Intel Core 2 Duo procesor 2.0 GHz
4 Gb rama
Ati Radeon 4330 512 mb vram-a
500 Gb hdd

I instalirao sam do sada windows 7 ultimate 64-bit i backtrack 4 pre final, sad jos fali ubuntu i mozda jos dodam neku drugu distribuciju...no otom-potom.

A sad o problemu...ubuntu 9.10 64-bit:
Uglavnom proprckao sam po boot opcijama i pokrenuo ga tako da sam pod F6 iskljucio acpi, dakle izabrao sam acpi=off, i to ga je pokrenulo.
I danas sam ga npokon isao instalirat, al me taj acpi kopkao iznutra, sto je to i sve to, i tako ja to izgooglao i presao preko tone foruma i svega i svacega i donekle (donekle je prejaka rijec kolko sam to shvatio haha) mi jasno kao uloga acpi, i negdje sam naletio da kao to mozda ima i veze sa 64-bitnim procesorima, ma neznam.... uglavnom apci iskljucen na laptopu mi bas nije dobro...

E i instalirao sam to sve i sad isto u grub, moram prije bootanja uci u boot naredbe sa e, i tamo nakon quiet splash ako dodam samo acpi=off opet sustav hanga na crnom, ali ako dodam nakon quiet splash noapic acpi=off, onda se sve uredno pokrene. E sad jel mi moze molim vas netko objasniti tocno noapic i acpi=off, jer mi bas nije sve to sjelo sa wikipedije i raznih foruma, sto tocno radi i sve to. uglavnom sam znam da ima veze sa advanced power managmentom i ako mi je to iskljuceno mislim da ce mi baterija crknut zacas. Evo sad ovaj post pisem na ubuntuu i cijelo vrijeme ventilator dosta brzo radi i cuje se, A to mi se pod windowsima dogada jedino ak je neka teza igrica pokrenuta. procitao sam svugdje svasta i neki kazu da se sve uredno pokrene ako bios upgradam, a to mi je malo glupo raditi posto novi komp, a i da ne s*ebem nesto.

No uglavnom kad ga bootam bez quiet splash i bez acpi=off, onda mi hanga na ovim zadnjim dvim linijama:
[2.675554] usbcore: registered new interface driver usbhid
[2.675618] usbhid: v2.6: USB hid core driver
ako vam to ista znaci....

Please ljudi pomagajte, jel bi mogao nekako pokrenuti ubuntu bez iskljucivanja acpi-a i sto tocno radi noapic i acpi=off? Hvala

P.S. Uf sorry za ovako dugacak post, ali mislim da je najbolje da dam sto iscrpnije informacije i vece su sanse da mi pomognete i da rijesimo taj problem, a i moze pomoci drugim korisnicima koji naidu na slicne probleme.
Postano : 29.12.2009 21:46:39
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  bluray25
      bluray25
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#2
Upravo došao
Pridružen: 28.12.2009
Od
Poruke: 3
Level : 1
HP : 0 / 2
MP : 1 / 34
EXP : 10
Grupa:
Registered Users
Offline
E da i nece se ugasiti sa acpi=off, sad sam bas skuzio, idem shutdown i samo stoji tako, to sam isto procitao negdje jos prije. I Zvuk je s*eban...al to ima veze sa zvucnom...ovo gore je glavni problem.

Sorry na double postu, nisam mogao naci edit hahahahaahhahaha a i vec je kasno...rano, kakogod, idem ja spavat....
Postano : 29.12.2009 21:59:34
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  klukin
      klukin
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#3
Padawan
Pridružen: 01.01.2005
Od zadar
Poruke: 86
Level : 8
HP : 0 / 180
MP : 28 / 4911
EXP : 23
Grupa:
Registered Users
Offline
za zvuk probaj u /etc/modprobe.conf dodati
options snd-hda-intel model=hp

a za taj laptop negdje sam vidio da je suse certificiran os,a to znači da bi svaki linux trebao raditi bez većih problema
pogledaj na ubuntu forume,ako nema baš za taj tvoj, možda ima rješenje za neki sličan
Postano : 30.12.2009 3:49:10
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  hrvooje
      hrvooje
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#4
Linux Master
Pridružen: 07.12.2006
Od vinkovci
Poruke: 225
Level : 14
HP : 0 / 325
MP : 75 / 6993
EXP : 1
Grupa:
Registered Users
Offline
još se ljudi javilo ovdje s istim problemom.

kažu da im je radilo s ubuntu 8.10. probaj njega, mislim da je još podržan

inače, proizvođači matičnih ploča znaju i namjerno napraviti da ploče loše rade s linuxom, naravno uz malu potporu od microsofta

link
Postano : 30.12.2009 3:50:29
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  klukin
      klukin
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#5
Padawan
Pridružen: 01.01.2005
Od zadar
Poruke: 86
Level : 8
HP : 0 / 180
MP : 28 / 4911
EXP : 23
Grupa:
Registered Users
Offline
konkretan model se može od hp-a naručiti sa predinstaliranim suse linuxom, pa mislim da kod njega nije slučaj nikakve ms-ove diverzije
možda bug u ubuntu-u
prijatelj mi ima pavilon dv 6 i na njemu u 9.04 nije htio zvuk bez da se kompajlira alsa,i svaki put kad bi napravio upgrade trebalo je nanovo rekompajlirati alsu.
a na 8.10 je sve radilo,a isto tako kad je došao 9.10 opet je sve bilo ok.
kad se već igraš s raznim distribucijama probaj i suse pa vidi je li sve ok
Postano : 30.12.2009 4:27:51
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  bluray25
      bluray25
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#6
Upravo došao
Pridružen: 28.12.2009
Od
Poruke: 3
Level : 1
HP : 0 / 2
MP : 1 / 34
EXP : 10
Grupa:
Registered Users
Offline
E ovako, ja jesam kupio taj laptop i bio je instaliran suse verzija 11.2 ak se ne varam... kad sam prvi put upalio komp on je vec imao na sebi suse i samo se trebao instalirati i jesam instalirao sam ga i sve je radilo normalno. Ali nisam nikad radio u suse i nikad ga nisam isprobao i cini mi se ovako ok distro al sam ipak isao napraviti particije i instalirati windowse i ubuntu, nakon sto sam napravio particije i samim time sam izbrisao suse, isao sam ga opet instalirati, ali tijekom instalacije bi se uvijek pojavio neki error ili bi samo hangao (vise se ne sjecam tocno sto je bilo) tak da sam samo odustao. Ali imam suse , dobio sam taj dvd sa laptopom, pise: system recovery dvd sled 11 linux. I s njega sam isao instalirati ponovno suse nakon one prvotne instalacije. Sad malo mi je bad ici probati instalirati suse, jer neznam koji boot loader koristi, pa da mi nebi sjebalo windowse, jer nakon tolko potrage i svega za ubuntu, svi vazni fileovi su mi zavrsili na windowsima. Namucio sam se malo dok nisam sredio backtrack 4, jer su umjesto lilo-a prebacili na grub, a do tada sam prije uvijek koristio lilo.
Ali budem valjda kroz ovih par dana probao instalirati suse, pa da vidim...
E da i ubuntu mi ne prikazuje 2 jezgre kad idem na system monitor, a jasno se sjecam da je suse prikazivao performanse od obje jezgre.

Budem onda skinuo 8.10 pa cu vidjeti kako na njemu ide, i isprobat cu jos svoje druge distribucije, imam jos ubuntu 8.4, knoppix 5.1.1 i slackware 12.1 (samo neznam bas kak cu s slackwareom, mislim da nema live dvd...) i puppy linux 4.3.1 on radi i backtrack 2, 3 i 4 isto rade normalno.

I hvala za zvuk to cu isprobati cim odem na ubuntu pa vam javim, sad sam trenutno na windowsima...
Postano : 30.12.2009 5:46:09
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  vebaksa
      vebaksa
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#7
Upravo došao
Pridružen: 24.11.2009
Od
Poruke: 13
Level : 2
HP : 0 / 34
MP : 4 / 443
EXP : 38
Grupa:
Registered Users
Offline
ja imam isti taj model laptopa i bez beda vozim gore arch jer mi guster dosadan.
najvjrojatnije ti greska na ubuntu.mislim,nisam siguran,da ti to ovisi do particije na kojoj ti je root.meni obicno znalo stekati kad root imal na killer fs.
Postano : 02.02.2010 17:11:55
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#8
Linux Master
Pridružen: 25.10.2007
Od Zagreb
Poruke: 351
Level : 17
HP : 0 / 412
MP : 117 / 7803
EXP : 48
Grupa:
Registered Users
Offline
Problem je najvjerojatnije na relaciji Kernel <> BIOS (ACPI).

nije mudro isključivati ACPI jer je pod njim i power managment.

Neka radije umjesto acpi=off otipka ove kernel parametre, pa nek vidi da li ej u redu:

noapic nolapic noapic=off nolapic=off nohz=off
_________________
Zaigraj neku društvenu igru, pogledaj na Igranje.org
Postano : 03.02.2010 5:44:53
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
  •  rachel12
      rachel12
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#9
Upravo došao
Pridružen: 17.01.2011
Od
Poruke: 1
Level : 1
HP : 0 / 0
MP : 0 / 0
EXP : 0
Grupa:
Registered Users
Offline
[Quote]
vebaksa wrote:
I have that same model laptop and without misery ride up the arch because lizard boring.
najvjrojatnije you error on ubuntu.mislim, I'm not sure that you do this depends on the partition where you root.meni terraces commonly known as root fs had on the killer. [/ quote]
Bok, ja sam također Vebaksa koristeći isti model kao koristite i suočavaju s istim problemom. Jeste li pronašli bilo koji rješenje još. Pokušao sam mnogo puta, ali ista greška pronađena. Ja sam uzimajući dosadno i imaju mnogo smetnji u koristeći moj laptop ispravno. Molim pomoć ...
_________________
LX0-101 | NS0-154 | 642-974 | 650-195
Postano : 17.01.2011 0:19:51
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
Re: Hp probook 4710s - Ubuntu 9.10 - noapic acpi=off
#10
Linux Master
Pridružen: 03.01.2005
Od Rijeka
Poruke: 310
Level : 16
HP : 0 / 386
MP : 103 / 10484
EXP : 46
Grupa:
Registered Users
Offline
Razlog zasto je SuSE radio pristojno je sto su njihovi programeri morali osigurati da sve radi (najvjerojatnije Novell i HP imaju ugovor?). Koje su opcije? Instalirati SuSE Linux Enterprise Desktop. Instalirati drugu distribuciju i pokusati doci do patcheva (mozda su backportani u OpenSuse i ovo je dobro mjesto za pogledati http://gitorious.org/opensuse/kernel-source). Instalirati Arch Linux jer uvijek ima najnoviji kernel i drivere, i nadati se da ce uskoro uci u mainline kernel.

--

The reason SuSE worked fine is their programmers, they had to ensure it does (Novell and HP made a deal?). What are the options? Install SuSE Linux Enterprise Desktop. Install another distribution and try to get those patches (maybe they were backported to OpenSuse this is a good place to start http://gitorious.org/opensuse/kernel-source). Install Arch Linux because it always has the latest kernel and drivers, and hope for the best, or that fixes will enter mainline kernel soon.
_________________
You need to install an RTFM interface.
Postano : 17.01.2011 2:29:33
Izradi PDF od ove poruke Ispis
Vrh
 Vrh   Prethodna tema   Sljedeca tema
12>

 


 Ne možete pokrenuti novu temu.
 Možete citati teme.
 Ne možete odgovarati na poruke.
 Ne možete uredivati svoje poruke.
 Ne možete brisati svoje poruke.
 Ne možete dodavati nove ankete.
 Ne možete glasati u anketama.
 Ne možete dodavati fileove porukama.
 Ne možete slati poruke bez odobrenja.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS