HULK Forum Index Igre Izrada igara |
Pregledavanje ovog Threada:
1 Anonimnih Korisnika
Dno Prethodna tema Sljedeca tema |
|
|
|
---|
Pošiljatelj | Thread |
---|
|
Re: Izrada igara | #2 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Linux Master
Od 33 stupnja i 4 minute sjeverno, i zatim 5 koraka na zapad
Level : 39 HP : 0 / 964 Grupa:
Webmasters Registered Users HULK UrednikNovosti UrednikRecenzija UrednikLinkova ModeratoriForuma UrednikSekcija UrednikBlogova UrednikDogadjanja UrednikDokumenata UrednikKomentara |
Nešto sitno sam čačkao po takvim stvarima.
Mislim da znaš kakvih sve igrica ima na terenu. A sve ovisi o tome kakve igrice i za kakve platforme želiš - 2D, 3D, neovisne o WM-u (Window Manager), ovisne o WM-u... Žanr igrice nije toliko bitan s programerskog gledišta. Tutoriali za win su sasvim ok i za linux, glavna razlika je u API koji se poziva za prikaz stvari, za komunikaciju, zvuk, ali sami algoritmi i logika rada igrice su isti. Ako ćeš 3D, onda OpenGL, DirectX radi samo pod win. Ako ćeš 2D, za početak ti preporučam SDL kao "neovisno o WM", a Qt kao "ovisno o WM". Pod linuxom ekipa troši najčešće C, C++ i Python. To ti je dovoljno za početak, hrpu detalja moš naći na netu, te pogledati source pojedinih linux igrica... |
||||||||||
Postano : 04.04.2010 6:35:09
|
|
Re: Izrada igara | #3 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Level : 2 HP : 0 / 31 Grupa:
Registered Users |
Bilo bi dobro da daš malo više informacija o kakvoj se igri radi da bi ti mogli pomoći.
Kao što ti je i Slobodan rekao moraš se odlučiti o kakvoj se igri radi 2D ili 3D i na kojim sve platformama će raditi. Ako se radi o 2D igrici koja će se vrtiti na web-u onda bi svakako koristio JavaScript i Canvas. Ako se radi o 3D igrici na webu onda imaš WebGL koji će postati standard. Za desktop bazirane igrice predlažem OpenGL i C ili C++. Problem je u tome što je programiranje samo jedan dio u izradi igara stoga ti svakako predlažem da pogledaš blender www.blender.org sa njime osim izrade 3d modela možeš napraviti i animacije a postoje i game engine-i koji podržavaju modele napravljene u blenderu. Također ga možeš koristiti i za 2d platformske igre tj. nacrtaš 3d likove sa zglobovima i prilikom renderiranja podesiš opcije da ti likovi izgledaju 2d tako da možeš vrlo jednostavno kreirati sprite-ove. |
||||||||||
Postano : 12.04.2010 10:57:18
|
|
Re: Izrada igara | #4 |
|||||||||
Linux Master
Webmasters Registered Users HULK UrednikNovosti UrednikRecenzija UrednikLinkova ModeratoriForuma UrednikSekcija UrednikBlogova UrednikDogadjanja UrednikDokumenata UrednikKomentara |
Blender game engine je nešto na što se može eventualno osvrnuti sa "gle fora". Blender je super besplatni alat za izradu 3D scena i animacija, ali postoje puno bolji alati za izradu igrica.
|
||||||||||
Postano : 12.04.2010 14:39:58
|
|
Re: Izrada igara | #5 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Registered Users |
Citat:
Ako znaše neke dobre alate daj podjeli to sa nama. Svi koji se ozbiljno bave izradom igara obično razviju vlastiti game engine, ali opet ti ostaje neki 3d alat u kojemu ćeš sve to nacrtati. Tu ne mislim na slaganje levela i slično. Svojevremeno je Autodesk bio izbacio neku verziju 3D Studija Max koja je bila free i samo za igre tj. nisi mogao renerirati modele već si ih mogao samo exportirati u pojedine igre. |
||||||||||
Postano : 12.04.2010 16:31:11
|
|
Re: Izrada igara | #6 |
|||||||||
Linux Master
Za razliku od tebe, ne poznajem sve ljude koji se ozbiljno bave izradom igrica, ali koliko mi je poznato o ljudima i timovima o kojima sam čitao, dio ekipe koja se ozbiljno bavi izradom igrica kupi već gotov engine, a dio se odluči na izradu vlastitog. Ovi koji kupe engine ga često još dorade za svoje potrebe. Razvoj košta, pogotovo ako kreneš od nule.
Bacio sam pogled na blender engine - spor, ruši se, i ona "yo frankie" igrica je na mom Q6600 OCana na 3.0 s XFX 8800 začudno trzava i neigriva, i blokira. Ujedno, stisneš li tipku esc, neće te odvesti u meni nego će kompletno izaći iz igrice, odmah. Kao što rekoh, "gle fora", ali za "ozbiljnu izradu igrica" što god to tebi značilo baš i nije. Moš recimo "brzinski" složiti nivo da bi vidio da li je neki koncept igre ok. A kako govorimo o besplatnim alatima (odnosno u konkretnom slučaju engine), kad već pominješ neke stvari, čudi me da nisi pomenuo crystalspace, OGRE, irrlicht, a ima ih još hrpa, dovoljno je u googleu napisati "open 3d engine", i primjereniji su razvoju igrica od blenderove finte. Slaganje nivoa možeš sasvim fino raditi u blenderu, ne treba ti ništa drugo, AFAIK svi ovi engineovi koje sam naveo podržavaju blender formate. A to je samo grafika. Tu još ide zvuk, koji je pomalo problematičan ovisno o tome što koristiš i na koji način. No za početak, python u ruke, malo skužiti algoritme, skužiti kako zapravo posložiti igricu da uopće radi, a onda se tek upuštati u C, C++, 2D/3D engine različite vrste i slično. |
||||||||||
Postano : 13.04.2010 6:28:13
|
|
Re: Izrada igara | #7 |
|||||||||
Upravo došao
Od
Registered Users |
Slobodane
Ne kužim zašto si se uopće uhvatio tog blender game engine? Čovjeku sam u svom postu predložio da koristi blender kao grafički alat u svom postu sam napisao: "svakako predlažem da pogledaš blender www.blender.org sa njime osim izrade 3d modela možeš napraviti i animacije a postoje i game engine-i koji podržavaju modele napravljene u blenderu". a ti si odmah krenuo pljuvati po blender game engineu koji nisam niti spomenuo. Osim programiranja netko mora odraditi i grafički dio i ako znaš neki alat bolji od blendera za to reci ... |
||||||||||
Postano : 17.04.2010 4:11:58
|
|
Re: Izrada igara | #8 |
|||||||||
Linux Master
Aha. Sad sam skužio da sam krivo skužio.
|
||||||||||
Postano : 17.04.2010 15:47:39
|
|
Re: Izrada igara | #9 |
|||||||||
Upravo došao
Od Karlovac
Level : 3 HP : 0 / 52 Grupa:
Registered Users |
Hvala Vam na savjetima.nešto sam pokušao i zasad sam skužio kako ide.ima posla i treba vremena za to.možda uspijem napraviti nešto pa ću rado objaviti.pozdrav od mene
|
||||||||||
Postano : 06.06.2010 16:46:04
|
Vrh Prethodna tema Sljedeca tema |
|