Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
18 korisnika je online (5 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 18

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Mandriva : <i>Mandrake</i> i <i>cluster</i>i
Poslao Anonimni majstor on 31.10.2002 17:56:53 (1639 Čitanja)
Mandriva

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Iako su se GNU/Linux-clusteri već poodavno iskazali kao vrlo djelotvorna, pouzdana i jeftina zamjena visoko učinkovitim, ali i strašno skupim veleračunalima, ipak njihovo sastavljanje i upravljanje još uvijek predstavlja poprilično složen i zahtjevan poduhvat...Nazora, da to i ne mora baš tako biti je ? među ostalima ? i francuski distributor MandrakeSoft, koji je skupa sa jednim vrsnim specijalistom za poslužitelje, tvrtkom Bull, i skupinom znanstvenika Politehničkog zavoda u Grenoblu razvio i www.mandrakesoft.com/company/press/pr?n=/pr/ products/2398">najavio izdanje nove Linux-clustering distribucije nazvane "CLIC".

Projekt je financirao francuski Réseaux National de recherche et d'innovation en technologiques logicielles (Nacionalna mreža za istraživanje i inovaciju softverskih tehnologija) a trebao bi omogućavati pojednostavljenu instalaciju i administriranje clusterskih rješenja.

Inače, CLIC stoji pod Sveopćom javnom licencom (GPL) a njegov je razvoj raspodijeljen u tri faze:

U prvoj fazi će se realizirati naročita GNU/Linux-cluster distribucija, koja bi po načelu "pripravan-za-rad" omogućavala brzo kreiranje samih clustera i pojednostavljeno uvezivanje pojedinih računalnih čvorova.

Prva takva inačica ? namijenjena sustavima s x86 procesorima ? već je i raspoloživa za preuzimanje i pokusni rad s njom.

U drugoj fazi ? koja bi trebala uslijediti početkom 2003. g. ? biti će prenesena arhitekturna podrška za Intelove IA-64-podloge te razvijane alatke za upravljanje, kontrolu i nadzor cijelog clusterskog rješenja.

Treća i završna faza projekta bi započela koncem 2003., a njome bi se obuhvatili nastanak daljih alatki i aplikacija, kao i temeljito obavljanje nužnih testova uoči objavljivanja prvog konačno stabilnog izdanja.

Isljedak cijeloga projekta bi u u završnici bio jedan sustav za pogon GNU/Linux-clustera, koji bi se dao programirati i upravljati isto tako jednostavno, kao i oni za jedno jedino računalo.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS