Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
27 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 27

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Sigurnost sustava : <i>GNU/Linux</i> sve češće metom <i>hacker</i>a
Poslao Anonimni majstor on 01.11.2002 17:59:10 (1522 Čitanja)
Sigurnost sustava

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Ako je za vjerovati jednoj jučer objavljenoj studiji, onda su hackeri u prvih deset mjeseci (posebice u rujnu) ove godine bili hiperaktivni. Stručnjaci sveukupnu gospodarsku štetu pri tom procjenjuju na 33-40 mrd. $...Prema izvještaju eminentnog mi2g , od siječnja do konca listopada 2002.g. je zabilježeno 57.977 uspješno izvedenih napada, dok je istovremeno u raznim operacijskim sustavima, poslužiteljskim aplikacijama i korisničkim programima otkriveno sveukupno 1.162 sigurnosnih propusta.

Po manje od 25 takvih propusta se odnosi na MacOS, kao i dvije UNIXove izvedenice Compaq Tru64 i SCO Unix.

U skladu s očekivanjima, najlošiji isljedak je i opet morao uknjižiti Microsoft: preko 500 sigurnosnih "slučajeva" se tiče operacijskih sustava i drugih proizvoda tog koncerna.

S gledišta sigurnosti često hvaljenim GNU/Linux-distribucijama se pripisuje čak 220 slabih točaka pogodnih za napad.

Uprkos takvim, naizgled očiglednim prednostima ili slabostima ovog ili onog sustava, izneseni podatci se moraju promatrati srazmjerno tržišnim udjelima pojedinih proizvoda.

Na osnovu vlastitih istraživanja mi2g je došao do zaključka, kako je broj uspješnih napada na MS-ove sustave počeo opadati (31.431 ili 54%), dok je onaj vezan uz GNU/Linuxom poganjana računala istovremeno u znatnom porastu (17,218 ili 30%).

S tim u svezi mi2g je već u više navrata upozoravao upravitelje Linux-sustava na obazrivost i odlučujuću ulogu neposredne reakcije, kojom bi se odmah odklanjali tek objavljeni sigurnosni propusti.

mi2g raspolaže vlastitom bazom podataka s više od 6.100 hackerskih skupina i preko 101.000 zabilježenih napada za razdoblju od 1995 g. do danas. Osim toga, databaza u obzir uzima i podatke Computer Security Institute-a te one iz objavljenih studija i priopćenja Saveznog istražnog ureda (FBI).

mi2g je jedan na sigurnosnu problematiku specijalizirani IT-analitičar sa sjedištem u Londonu a pretežito je djelatan za račun banaka i osiguravajućih društava.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 04.11.2002 10:23:31  Izmjenjeno: 04.11.2002 10:23:31
 Re: GNU/Linux sve češće metom hackera
Ajde, budite tako dobri i prestanite zloupotrebljavati rijec "hacker". Bar bi vi trebali znati sto ona zapravo znaci, kad to ostatak javnosti ne zna.

Nazivajuci obicne kriminalce hackerima, vrijedjate prave hackere, poput Stallmana, Torvaldsa i ostalih, zahvaljujuci cijem teskom radu raspolazete softverom kakvim raspolazete.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 3:21:13  Izmjenjeno: 06.11.2002 3:21:13
 Re: GNU/Linux sve češće metom hackera
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

Hackeri su korisnici računala, koji pokušavaju (nepozvani) prodrijeti u tuđe računalne sustave.

Sam izraz hacker svoje etimološke korijene vuče od od engl. glagola to hack, koji u ovom kontekstu znači cijepati a ironično izražava svu "suptilnost" metodike prvih takvih (uglavnom neuspješnih) pokušaja.

Izraz "hacker" se u svom širem značenju kasnije prenio i na sve ostale korisnike, koji se računalima intenzivno bave i u njih razumiju, tako da s gledišta računalnih nestručnjaka stalno nešto "kljuckaju" po tipkovnici. Eng. glagol "to hack" može naime označavati i kratko, isprekidano kašljucanje, koji se onomatopejski može dovesti u vezu s zvukom koji nastaje pri radu na tipkovnici računala.

Iako vjerujem, da je gornje pojašnjenje točno, biti će mi drago ukoliko me u možebitno suprotnom slučaju na ovome mjestu ispraviš.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 03.01.2004 21:45:13  Izmjenjeno: 03.01.2004 21:45:13
 Re: GNU/Linux sve češće metom hackera
U prvoj recenici koristis rijec "hackeri"-to je krivo, to su "crackeri" koji pokusavaju nepozvani uci u tuda racunala. Kad vec glumimo pametne od engl. rijeci crack- slomiti.
Hakeri svoje znanje koriste da bi napravili ili pak poboljsali neki softver, a da nemaju nikakvu zlu namjeru iskoristiti ga.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 08.11.2002 1:38:31  Izmjenjeno: 08.11.2002 1:38:31
 Re: GNU/Linux sve češće metom hackera
U gore opisanom slucaju radi se o hackerima koji su i kriminalci, odnosno doista se radi o protupravnim djelima. Nazivati sve hackere kriminalcima apsurdno je koliko i nazivati sve kriminalce hackerima. Inace u nasem jeziku rijec hacker je novijeg porijekla, i ja se ne bi bas slozio sa njezinom precestom upotrebom. Postoje "strucnjaci" sa svojim zvanjem i znanjem i postoje kriminalci sa svojim djelima. Nije dobro nazvati kriminalca strucnjakom, isto tako ne bi bilo dobro svakog strucnjaka nazvati potencijalnim kriminalcem. Jasno je da se uvodjenjem novih rijeci u drustvene djelatnosti stvara veca medijska dinamika od koje profitiraju americke korporacije. Najocitiji primjer je Microsoft. Ocito je da "virusnom groznicom" vise profitiraju nego gube. To je bilo i vise nego jasno pocetkom 90' godina kad meni nije bilo jasno kome moze pasti na pamet da napravi program koji ce drugim nepoznatim korisnicima unistiti podatke!!! Trajanje napada virusa na MS operacijske sustave (desetak godina) i "nehtijenje" MS-a da onemoguci takve nelegalne aktivnosti, navodi na zakljucak da se iza toga ne moze kriti jedan ili vise dusevnih bolesnika, vec citava organizacija sa svojim ciljem, financijskim sredstvima i uporistem u vlasti najjace svjetske drzave danas. Koja je slicnost izmedju "virusnog problema" i "osjetljivosti" OS-ova u opcem problemu sigurnosti podataka?!
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS