Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
12 korisnika je online (4 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 12

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Novosti : Extremadura se odlučila za <i>GNU/Linux</i>
Poslao Anonimni majstor on 04.11.2002 17:59:04 (1754 Čitanja)
Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Ljubav i privrženost svojoj domovini i zavičaju, kao i briga za ljude koji ondje žive, se ― pored ostalog ― dokazuju i njihovom informatičkom emancipacijom...



U zapadno-španjolskoj pokrajini Extremadura ― u kojoj živi oko 1,1 milijun stanovnika, gl. grad Merida (Badajoz) ― odgovorni pravovremeno misle na sutra.

Zato su već u prošlosti iznašli i volje i načina, da svoje pučanstvo pokušaju zaštiti pred samovoljom i oholim tržišnim divljanjem bjelosvjetskih informatičkih moćnika.

Ne samo javne ustanove, već i ondje djelatne tvrtke te privatne osobe bi uskoro trebale prijeći na GNU/Linux, koji bi ubuduće poganjao kako poslužitelje, tako i ona stolna te prijenosna računala.

U tu svrhu će se koristiti za taj region posebno razvijena distribucija LinEx.

U međuvremenu je više od 10.000 stolnih računala već prebačeno na pogon GNU/Linuxom, daljih 100.000 bi trebalo uslijediti iduće godine.

Pojedinosti i informacije u svezi s tim prekrasnim primjerom društvene svijesti i nepodkupljive odgovornosti tamošnjih vlasti se mogu pronaći u opširnijem članku Washington Post-a.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 05.11.2002 3:25:10  Izmjenjeno: 05.11.2002 3:25:10
 Re: Extremadura se odlučila za GNU/Linux
...stara vijest:
http://www.linuks.org/story.php?storyid=2002/5/1/692

(pogledati datum objave)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 05.11.2002 6:43:33  Izmjenjeno: 05.11.2002 6:43:33
 Re: Extremadura se odlučila za GNU/Linux
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

Vijest kao takva je na ovom portalu nova, ali se ujedno i nadograđuje na citiranu, koja je još u svibnju objavljena na Linux-stranicama bosanskih Srba.

Osobno mi taj ništa manje zanimljiv prilog tamošnjeg autora predhodno nije bio poznat.

Članak u Washington Postu je objavljen tek prije dva-tri dana, tako da je prilog novim viđenjem situacije svakako aktualan.

Vrlo je teško, isključiti mogućnost ponovaljanja priloga, koji su već objavljivani u Sloveniji, Srbiji, BiH, Italiji, Austriji, Makedoniji, Albaniji i drugim susjednim LUG-ovima, a ja osobno niti ne pokušavam koordinirati svoje priloge s njihovim, jer za to ne vidim niti jedan razlog.

Ukoliko pak preovladava potreba za tim, onda bi možda najbolje bilo ukinuti ove stranice pa čak i sam HULK.




Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 05.11.2002 9:05:39  Izmjenjeno: 05.11.2002 9:05:39
 Re: Extremadura se odlučila za GNU/Linux
Dobra vijest je dobra pa makar bila i stara ili ponovljena.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 2:54:21  Izmjenjeno: 06.11.2002 2:54:21
 Re: Extremadura se odlučila za GNU/Linux
Prestani već jednom s tim agregacionim tlapnjama; umjesto pingvino-kvazipatriotizma induciraju intenzivne napadaje migrene i mučnine.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 4:46:16  Izmjenjeno: 06.11.2002 4:46:16
 Re: Extremadura se odlučila za GNU/Linux
Joj, oprosti tata. Necu vise nikad izreci svoje misljenje, zato jer to tebi smeta. Idi se izdrkati pa se vrati seronjo.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 5:39:02  Izmjenjeno: 06.11.2002 5:39:02
 Re: Gospodinu koji pati od (ne samo informatičke) mučnine
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

Teško je reći, od kuda potječe taj jal i tolika nesnošljivost, i vrijedi li u prvom redu meni osobno ili samom prilogu i njegovom sadržaju. Vrlo je nejasno, što je uopće što Te smeta i kakve bi Ti priloge zapravo htio.

Ovo je mjesto susreta ljudi, koji se iz ovih ili onih razloga interesiraju za GNU/Linux i UNIX-ovske alternativne operativne sustave i informatiku uopće. Mjesta ima (ako sam to pravilno shvatio) i za sve i svakoga tko poželi argumentirano raspavljati pa i kritizirati.

Neshvatljivi su mi Tvoji pobliže neobrazloženi, arogantni i vrlo neugodni (anonimni) izljevi mrzovolje.

Ukoliko Ti se neki od (mojih) priloga ne sviđa, rješenje problema je jednostavno ― nemoj ih čitati.

Ako isti pače izazivaju mučninu, migrenu i tko zna kakve još patološke promijene, onda je svakako krajnje vrijeme, s tom i takvom anamnezom se što prije obratiti nekom od nadležnih liječnika.

S druge strane, ukoliko s njima ne suglasiš (na što svakako imaš pravo), budi toliko pristojan, pa pri svojim budućim javljanjima takove vrste iznesi svoje konkretne prigovore.

Osobno sam duboko uvjeren, da je prilog mogao biti i puno, puno bolji. Žao mi je ako/što to nije slučaj.

Ja ili ne znam uopće pisati dobre priloge ili mi se ― sudeći po Tvojoj reakciji ― u najmanju ruku bar u ovom slučaju nije podarilo zadanu temu obraditi tako, da bi zadovoljila i Tvoje kriterije.

Možda ne bi bilo loše, ako bi Ti ponekad odgovarajućim napisima pokazao kako se to bolje radi?

U svakom slučaju, moj "pingvinski" "pseudo-patriotizam" niti izbliza nije tako ni rudimentaran ni prost, kako to možda implicira nesumnjiva doza u članku prisutnog patosa i/ili kako ga na koncu Ti doživljavaš ili možda samo želiš prikazati.

Iako (pored Windowsa!) koristim GNU/Linux, ja zacijelo nisam OS-fanatik. Nisam čak (na žalost!) niti nekakav stručnjak, već samo "običan" korisnik. Toliko o mom pingvinstvu.

Što se (pseudo-)patriotizma tiče, kao građanin i korisnik GNU/Linuxa imam pravo, a u danom kontekstu i povod i razlog da ga na ovom mjestu makar i po cijenu jeftinog patosa i te kako ističem.

Jer neosporna je činjenica, da su hrvatski političari ― kako prošle, tako i aktualne vlasti ― debelo zanemarili svoju obavezu, da porade malo i na informatičkoj dobrobiti građana, čije su interese pozvani zastupati.

Umjesto toga, doživljavamo ― suprotno svakom zdravom razumu i aktualnim trendovima u svijetu ― da se u našoj Domovini promoviraju (da li zbog korupcije ili neupućenosti?) komercijalni interesi stranih tvrtki. Koliko je tim tvrtkama stalo do nas Hrvata govori i činjenica, da nam primjerice Microsoft za više nego skupe novce već 20 godina prodaju software na nama tuđem jeziku.
Na upola manjem ali desetostruko "pseudo"-patriotskijem slovenskom tržištu Microsoft si već odavno a ni izbliza ne može dozvoliti takve slobode kakve uživa u Hrvatskoj.

Tvrdim da je više nego sramotno i ponižavajuće za svakog građanina ove zemlje, što se primjerice naše Ministarstvo prosvjete i športa dalo upregnuti u marketinška kola jednog “Microsfta”, za čiji se račun prema sklopljenom ugovoru obavezalo, uzgajati nove i nove generacije MS-potrošača.

Jesu li, kakve i komu su sve s tim u svezi plaćene provizije, mogu samo spekulirati, ali u ovom kontekstu to niti nije bitno.

"Microsoft" je naime poznat po tome, da je prema političarima više nego darežljive ruke. Pored onih u nizu drugih zemalja, tek prije par tjedana je izbio jedan takav korupcijski skandal i u samim SAD-a, sa zastupnikom u tamošnjem parlamentu Adamom Smithom.

"Microsoft"ov pokušaj intervencije u svezi s uvođenjem GNU/Linuxom u Extremaduri je kod tamošnjeg ministra prosvjete Luisa Millana Vazquez de Miguela je pak u svakom slučaju doživio neuspjeh i morao bi i našim političarima služiti kao uzor u koječemu.

Primjera informatičke servilnosti i indolencije naših vlasti bi na žalost bilo puno, pa ih već i zbog prostora neću nabrajati...

Isto tako na žalost, većina naših ljudi niti ne shvata ― ili pak iz ovih ili onih razloga ne želi shvatiti ― važnost i dalekosežne posljedice koje mogu imati informatičke igre, koje se u ovoj zemlji igraju u ime i s novcima i interesima njezinih građana.

Ukoliko nemaš nekakvih posebnih razloga braniti takvu informatičku politiku ili te pak cijela tematika kao takva niti ne zanima, jako mi te je žao ali te ujedno molim, ne bacaj se bar blatom na one kojima to nije svejedno.

Unaprijed hvala.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 9:15:37  Izmjenjeno: 06.11.2002 9:15:37
 Re: Od gospodina koji pati samo od pingvinske mučnine
Nikako mi nije svejedno da li se u mojoj državi koriste kvalitetna, pouzdana, standardna, općeprihvaćena, isprobana i podržana komercijalna rješenja ili pak konglomerati međusobno jedvakompatibilnog softvera, produkti uglavnom fanatične mase adolescenata načinjen prvenstveno za i po mjeri te iste mase.

Odvraćanje čitatelja od osnovnog kriterija pri odluci koju je donijela Vlada je ono zbog čega se tvoji napisi daju svrstati u svima poznatu, i na žalost prepopularnu, kategoriju: FUD.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 10:37:39  Izmjenjeno: 06.11.2002 10:37:39
 Re: Od gospodina koji pati samo od pingvinske mučnine
Napisao: ivoks (ivoks at grad dot hr) (http://master.grad.hr/ivoks)
U redu. To je tvoje mišljenje. Čitatelji ovdje nisu ničime prisiljeni i svaki napis koji govori kontra nečega se može iskoristiti vrlo produktivno.

O općeprihvaćenosti i kvaliteti se možemo razgovarati jer znamo koliki je postotak, recimo, na apacheu i sendmailu, a koliki na IISu i Exchangeu.

Svaki *ARGUMENTIRANI* komentar dobro je došao.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 11:53:24  Izmjenjeno: 06.11.2002 11:53:24
 Re: Od gospodina koji pati samo od pingvinske mučnine
FUD (fear, uncertainty and doubt) iliti strah, nesigurnost i sumnja su upravo metote Microsofta. Microsoft ne donosi standard čak niti među svojim vlastitim formatima datoteka. Npr., .doc dokumenti koje radi novi Office nećeš moći otvoriti na starijim verzijama programa, prvo moraš kupiti nove Windowse (jer ne možeš instalirati novi Office na stare Windowse) i novi Word. To se sigurno ne događa sa standardnim datotekama koje koristi Linux, npr. HTML, XML, ASCII, PostScript, PDF... Ako te boli što je Linux jeftiniji od Microsofta, neka. Svakog trgovca boli konkurencija. Osim toga, jednom kupljen Linux je samo tvoj, kod MS Windowsa kupuješ samo LICENCU za korištenje, Windowsi instalirani na tvojem kopjuteru su vlasništo Microsofta. Linux je tvoj, svaki bajt koda je samo tvoj i s njime možeš raditi što te volja. Možeš ga čak instalirati na dva stroja, bez straha da će ti policija zakucati na vrata. Možeš promijeniti matičnu proču bez straha da nećeš moći instaliradi OS jer je subota navečer.

Last but not least, monopol nikada nije dobar, a "izbor je dobra stvar (TM)". Općeprihvaćenost je ono o čemu Gates sanja ("računalo u svakom domu, Windows na svakom računalu"), ali ja se od toga ježim (ipak mi se ne povraća).

Sve ostalo što si rekao ne zavređuje komentar jer je svakome jasno da svaki cigo svoga konja hvali, pa tako i ti svoj Microsoft. Nadam se da te dobro plaćaju jer nitko ne bi trebao besplatno ispadati budala.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 15:03:22  Izmjenjeno: 06.11.2002 15:03:22
 Re: Gospodinu kojem je (hvala Bogu!) već malo bolje
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

Prije svega iskreno zahvaljujem na Tvom odgovoru.

Dakako, niti jedan od nas dvojice nije bio toliko iluzoran, pa povjerovao će Tvoji ― više nego oskudno orisani, ali za ovu malu raspravu čini se ipak dovoljno ilustrativni stavovi ― upravo na ovim stranicama požnjeti buru aplauza.

No, s druge strane sam sretan, da je izostala u takvim prigodama i virtualnim okruženjima nimalo neuobičajena atmosfera linča.

Ne osjećam ni želju a ni potrebu nekoga pošto-poto moliti ili pače siliti da se prikloni mojim nazorima.

Možda sam ja u pravu, možda Ti a možda niti jedan od nas. Prije ili kasnije će vrijeme dati točan odgovor. A onda ću se ― ako to doživim ― svakako prisjetiti i ovih naših redaka.

Evo samo par natuknica, o kojima se inače pišu cijele knjižurine, onako za razmišljanje:

Tvrtka Microsoft je u puno čemo mjerodavno zaslužna za razvoj informatike a ― u krajnjoj liniji i bez pretjerivanja ― nesumnjivo i za svjetske društvene tokove posljednjih godina (ne-/)izravno sve više povezane s njom.

Zahvaljujući besplatno prisvojenoj ili pak za srazmjerno sitne novce vješto dokupljenoj tehnologiji uz ― značajnu ali nikako isključivu ― dozu vlastite inventivnosti, uspjelo joj je ostvariti ogromnu akumulaciju kapitala (trenutno nekakvih 40 mrd. $ u gotovom novcu!).

Visoko koncentrirana gomila znanja i novca na jednome mjestu! U cijelokupnoj ljudskoj povijesti je teško za to uopće pronaći odgovarajuću usporedbu. Ogromna je to sila i moć prijatelju!

Zahvaljujući tome ali i dobro plaćenom radu tisuća ponajvrsnijih ali bezimenih programera su razvijeni visokosofisticirani (ali nikako savršeni!) programsko-operacijski sustavi i rješenja, čiji krajnji cilj i nije nužno sveopća (ponajmanje naša) dobrobit, već skoro isključivo jačanje ili bar što duže održavanje monopolostičkog položaja i kontrole nad tržištem i informatičkim kretanjima uopće.

Kada netko ide tako daleko, samo je pitanje, kada će htjeti i više od toga (v. H.G. Orwell: 1984) ...


A propos: tko bi to mogao bolje od nas korisnika GNU/Linuxa poznavati njegove (GNU/Linuxove) nedostatke? Ali...


― nije baš previše vjerojatno, da su niz zemalja (među njima Kina i Indija s više od 2 mrd. stanovnika!) svoju sigurnost, budućnost i sudbinu povjerili "...uglavnom fanatičnoj masi adolescenata..." i "...(nekakvom "lijevom" softveru) načinjenom prvenstveno za i po mjeri te iste mase..."...

― zmisli kada bi drugi vlasnici autorskih prava za reprodukciju ili korištenje ― ako ne više, a ono nipošto niti manje ― originalnih i genijalnijih djela ljudskoga uma zahtijevali takve pristojbe, kao što to čini svuda manje-više popularni monopolist...

GNU/Linux i drugi operacijski sustavi i softverski projekti svoje zaostajanje na nekim područjima mogu "zahvaliti" isključivo vrlo marljivom (neki tvrde i podlom) opstruktivnom djelovanju velebogatog i velemoćnog koncerna i šačice ljudi, koja njime doista upravlja...


― "...Odvraćanje čitatelja od osnovnog kriterija pri odluci koju je donijela Vlada je..." Bojim se da su spomenuti (stvarni!) kriteriji pri donošenje takvih odluka poznati samo šačici ljudi, koje bi se u ovoj zemlji na prste dalo prebrojati. Oni mogu varirati od za ovo podneblje ne baš atipične korupcije, preko ništa manje proširenog diletantizma i provincijalne zatucanosti pa sve do političkih pritisaka (sjetimo se samo oštrih demarša jednog veleposlanstva našoj vladi povodom eventualne zabrane ― financijski i strateški ― srazmjerno daleko beznačajnije prodaje genetski manipuliranih proizvoda...

― Odluka Ministarstva prosvjete i školstva je tim manje plauzibilna, ukoliko se zna da se školstvo (ne samo) SAD-a informatički temelji u najvećoj mjeri na Mac-u, BSD-u te posebice GNU/Linuxu...

― Ako se već zavodi (informatičko) jednoumlje, ne bi li tome trebao predhoditi referendum ili bar koliko toliko otvorena i demokratska široka javna rasprava...?

― Mogu li ljudi zaduženi za sigurnost ove zemlje i njenih građana doista mirno spavati na spomen činjenice, da je (pored mnogih drugih!) i ministarstvo obrane u cijelosti a ono unutarnjih poslova djelomično u SR Njemačkoj zbog špijunskih praktika dotičnog prozvođača prešlo na GNU/Linux, o čemu se s mnogih aspekata razmišlja i u odgovornim resorima samih SAD-a?

Etc., etc., etc...

U bolje opskrbljenim knjižarama/knjižnicama kao i na Mreži možeš se i osobno uvjeriti odnosno saznati još mnogo toga.


Bilo bi mi drago ako nastaviš posjećivati ove stranice, pa možda i sam ubuduće nešto napišeš, što bi nas sve skupa moglo (s Tvog gledišta) povesti dalje...


S (unatoč svemu) izrazima simpatije i štovanja


domazd


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.11.2002 19:50:43  Izmjenjeno: 06.11.2002 19:50:43
 Re: Gospodinu kojem je (hvala Bogu!) već malo bolje
> nije baš previše vjerojatno...
Kako nije vjerojatno kad se upravo to, na njihovu žalost, dogodilo?

> zmisli kada bi drugi vlasnici...
Drugi vlasnici autorskih prava prodaju prava na reprodukciju i korištenje po drastično višim cijenama; Microsoft-ove su cijene u usporedbi s drugim sličnim i manje sličnim među nižima.

> GNU/Linux i drugi operacijski sustavi i softverski projekti svoje zaostajanje na nekim područjima mogu "zahvaliti"...
...postojanju Windowsa, jer jedino što ti razvijatelji i čine jest mrze i prkose MS-u, dok im do izrade kvalitetnih i masovno upotrebljivih rješenja (još uvijek) nije stalo.

> Bojim se da su spomenuti (stvarni!) kriteriji...
Ne bismo li mogli teoretizirati o istim stvarima da su odabrana rješenja bazirana na Linuxu? Itekako bismo, jer bi jamačno iza tih rješenja stajao vendor poput RedHat-a, SuSE-a, ili nekog trećeg, što znači da bi iz toga opet netko mogao "profitirati i ubrati proviziju". Elem, takva su razmišljanja, bez konkretnih dokaza, bespotrebna i redundantna.

> školstvo (ne samo) SAD-a informatički temelji...
...na starim dobrim Unixima (no ne i Linuxu), da, i to uopće nije čudno jer u američkim obrazovnim ustanovama je Unix praktički i začet.

> Ako se već zavodi (informatičko) jednoumlje...
Jednoumlje je posljedica toga što postoji samo jedno rješenje koje najbolje odgovara trenutnim potrebama, a isto je produkt jedne tvrtke. Da postoje dva ili više rješenja bilo bi povoda za raspravu, a ako za nekog i postoje isti je imao priliku potaknuti ju.

> špijunskih praktika dotičnog prozvođača
Nedokazane alegacije.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 08.11.2002 1:47:51  Izmjenjeno: 08.11.2002 1:47:51
 Re: Gospodinu kojem je (hvala Bogu!) već malo bolje
Napisao: ivoks (ivoks at grad dot hr) (http://master.grad.hr/ivoks)
Ni sam Bill Gates nebi mogao ovako podupirati Microsoft :))

Ti si, čovječe, gori od nas! Pa ovakvu zaluđenost nisam vidio od pojave Pokemona.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS