Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
20 korisnika je online (4 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 20

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU / GPL : <i>GNU/Hurd</i> ― (još uvijek) priča bez kraja i konca
Poslao Anonimni majstor on 10.11.2002 17:59:18 (1246 Čitanja)
GNU / GPL

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Prema pisanju InfoWorlda, osnivač i čelnik GNU-projekta Richard Stallman je priznao, kako inačica 1.0 operacijskog sustava GNU/Hurd ― predhodnim najavama unatoč ― neće biti gotova ni do konca ove godine...Razlozi tomu su navodno tehničke prirode.

GNU/Hurd za sada primjerice ne podržava particije s više od dva gigabajta kapaciteta a poteškoća ima i s bržim protokom podataka putem serijalnih sučelja.

S takvim nedostatcima sustav dakako jednostavno nije spreman za inačicu 1.0, čiji novi nadnevak objavljivanja Stallman tom prigodom više nije želio javno predskazivati.

Ako se ikada uopće pojavi neko službeno izdanje Hurd-a, onda će se taj operacijski sustav zacijelo moći pohvaliti ponajdužom fazom osmišljavanja i razvoja svih vremena.

Već i samo utemeljenje projekta "GNU Nije Unix!" je 1984. godine uslijedilo s namjerom razvijanja jednog sveobuhvatnog, UNIX-u sličnog i slobodnog operacijskog sustava.

Najkasnije negdje 1990. godine je pak odlučeno, da bi jezgra sustava trebala počivati na tzv. Mach mikro-jezgri, koju bi ― dodatnim poslužiteljskim i inim službama čitavih "stada gnuova" (gnu je inače hotentotski naziv za preživača rascijepljenih kopita, donekle sličnog govedu, koji živi u savanama južne i istočne Afrike) ― trebalo upotpuniti u jedan funkcionalan i slobodan operacijski sustav.

Tom premisom se GNU-projekt nastojalo prilagoditi ― '90-ih godina vrlo proširenim ― nazorima i trendovima, prema kojima lagane mikro-jezgre u puno čemu nadmašuju one monolitski osmišljene i primjenjivane u nekih drugih operacijskih sustava.

Vrhunac rasprava je predstavljao sukob između gurua za pitanja operacijskih sustava Andrewa Tanenbauma i Linusa Torvaldsa, koji je sažet u Tanenbaumovom letku "Linux je zastario/Linux is obsolete" u novinskoj skupini comp.os.minix.

No, Torvalds se nije dao smesti, već je nastavio s razvijanjem Linuxa.

Slijedom toga, Stallman je godinama dosljedno ignorirao Linux i uporno ustrajavao na GNU-operacijskom sustavu.

Tek kada se uspjeh Linuxa više doista nije dalo poricati, Stallman je promijenio svoje stajalište i 1997. g. zaveo pojam GNU/Linux, koji je trebao dokumentirati doprinos GNU-projekta i tom slobodnom operacijskom sustavu.

No i nakon svih tih godina, objavljivanje GNU/Hurda ipak stalno još uvijek tek neposredno predstoji...

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS