Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
20 korisnika je online (8 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 20

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Java : James Gosling: <i>MS</i> mrzi inter-operabilnost
Poslao Anonimni majstor on 23.11.2002 6:05:07 (4582 Čitanja)
Java

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Neki znalci tvrde, kako je .NET samo puka patvorina J2EE (Java 2 Enterprise Edition)...



Ima elemenata (C#, framework...), koji možda doista i upućuju na to, jer se donekle poklapaju s onim u J2EE...

Zlobnici ― kojih u takvim prigodama nikad ne nedostaje ― idu o korak dalje, pa odmahuju rukom, kako to navodno ne bi bilo ništa nova, jer je tako i s mnogim drugim M$-proizvodima:

Lošiji preslici postojećih sustava ― uz pomoć lukavo smišljenog marketinga i bezobzirnim smislom za poslovnost (ne smijemo zaboraviti, da Amerikanci u svom jeziku ni u dvadest i prvom stoljeću etimološki a najčešće ni praktički ne posjeduju niti poznaju izraz "besplatan") ― kao čudom postaju uspješni prodajni artikli u dućanima iza ugla.

Online-magazin Channelweb izvještava, kako se James Gosling u okviru jedne tiskovne konferencije na Comdex Eastu 2002 još jedan put osvrnuo na .NET.

J2EE je po njemu u svemu bolja od .NET-a.

.NET-ova najočiglednija prednost je gigantski marketinški proračun, o kojem "...čak i sâm Bog može samo sanjati".

Jednostavne alatke i Microsoftov kvazi-monopol na polju stolnih računala ali ipak ― po riječima izumitelja Jave ― stvaraju vrlo povoljne uvjete za .NET-framework:

"U Javi postoji stanoviti stupanj kompleksnosti, koji straši programere-početnike" skrušeno priznaje Gosling ali odmah i nadodaje, kako zrelost, sigurnost i funkcionalna svekolikost jednoznačno govore u korist J2EE.

Iako su Microsoftu puna usta na temu "Web Services" tj. mrežnih službi i usluga, redmondsko poduzeće iz dna duše mrzi pojam "inter-operabilnost" već kao takav...

Svima ― koje ova tema donekle zanima a ujedno kako-tako vladaju engleskim jezikom ― svakako preporučam čitanje ne predugog izvornika ovog zanimljivog članka.

P.S. Svrha i cilj HULK-ovih stranica i ondje iznesenih sadržaja nije biti ili postati platforma za blaćenje i opstrukcije bilo koga ili čega, pa tako niti nekih tvrtki.

Izbor tematike, osobni nazori autora priloga ili njegove interpretacije drugih izvora nisu i ne moraju predstavljati stajališta udruge ili njenih članova.

Štovane i drage posjetitelje molim za ispriku i razumijevanje, jer se učestalost i mjera tematsko-sadržajne nazočnosti nekih tvrtki ― i pored svih nastojanja ― ne mogu drukčije, nego se i na ovome mjestu sadržajno i srazmjerno podudarati s njihovim zrcalom u aktualnim ili trajnim javno-medijsko-tržišnim događanjima, koja ― što izravno, što neizravno ― i te kako nezaobilazno tangiraju GNU/Linux, pa prema tome i Hrvatsku udrugu Linux korisnika.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 24.11.2002 13:53:34  Izmjenjeno: 24.11.2002 13:53:34
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Ako je Java tehnički superiornija, zašto se do sad nije pravo ugnijezdila u tržištu? Imala je, hvala Bogu, ohoho vremena prije pojave .Net-a. Očito je morao biti stvoren _bolji_ proizvod koji bi zauzeo to tržište, a to se i dogodilo.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 24.11.2002 18:34:57  Izmjenjeno: 24.11.2002 18:34:57
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Pa lijepo ti pise u samom clanku zasto - radi enormnog budjeta koji se trosi na marketing, o kakvom svi drugi pa i sam Bog moze samo sanjati . Nije li sve jasno, pa dobro je poznato da trziste inace osvaja uvijek ono rjesenje koje je najvise razvikano i da raskosan marketing uvijek moze nadomjestiti manjkavost nekog proizvoda.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 24.11.2002 18:43:27  Izmjenjeno: 24.11.2002 18:43:27
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Kao što sam lijepo napisao, Java je imala vremena i vremena prije .Net-a da se ustoliči. Propustila je svoju priliku i sad će to učiniti .Net. Meni je osobno svejedno tko "pobjedi", važno je samo da tako nešto postoji i da postane dostupno svugdje.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 1:35:50  Izmjenjeno: 25.11.2002 1:35:50
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Napisao: ivoks (ivoks at grad dot hr) (http://master.grad.hr/ivoks)
Ta znaš i sam da to nije baš tako... Java nije imala vremena. Java se nije niti razvijala nekoliko godina upravo zbog Microsofta i njegovih sudskih trakavica. Koliko znamo Sun I Microsoft su bili na sudu zbog te Jave.

Moje je mišljenje da je MS znao da će izgubiti tu parnicu i taj sudski proces mu je samo dao vremena da razvije nešto na svoju ruku. Kada je razvoj bio pri kraju, sud je odlučio...

Uopće me ne čudi što je su J2EE i .Net slične (ako ne i iste) tehnologije...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 3:20:25  Izmjenjeno: 26.11.2002 3:20:25
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Napisao: vuk
Ne bih baš rekao da se java nije razvijala zbog sudskih parnica, ona se razvijala i našla je svoje mjesto u info svijetu.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 2:45:53  Izmjenjeno: 25.11.2002 2:45:53
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Napisao: jimbosimo
Prodajes ime, a ne proizvod bez obzira radi li se o tenisicama ili softveru. Stoga ne treba cuditi sto tehnologije pobjedjuju jedna drugu samo na osnovu marketinske promidzbe jer i vecina tehnoloskih firmi kupuje opremu poput tenisica....

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 7:20:12  Izmjenjeno: 27.11.2002 7:20:12
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Ocito da ne pratis bas nista, nego lupas na osnovu napisa koje si procitao u bugu i inim tiskovinama. Java se itekako ugnjezdila tamo gdje joj je potencijalna konkurencija .net, tj. na server strani!

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 13:31:01  Izmjenjeno: 25.11.2002 13:31:01
 Re: James Gosling: MS mrzi inter-operabilnost
Napisao: dpavlin (dpavlin(at)rot13(dot)org) (http://www.rot13.org/~dpavlin/)
Nedavno je na Microsoft developer's konferenciji jedan od predavača postavio pitanje:
Tko od vas misli da je Microsoft ukrao ideju za C# i .Net od SUN-a?
Od 200-tinjak ljudi, njih 5 je dignulo ruku, na što je predavač odgovorio:
Pa, nemojte biti smješni! Naravno da jest!
Što je poanta ove priče? .Net jest bolja patforma od Jave, samo zato što je novija i zato što je M$ uspio popraviti neke od nedostataka Jave. Drugo je pitanje da li je to dobro za Javu ili za progremere koji sada moraju podržavati dvije platforme...
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS