Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
9 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 9

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Hrvatska Udruga Linux Korisnika : Linux u hrvatskom obrazovanju?
Poslao Anonimni majstor on 25.11.2002 9:02:26 (3499 Čitanja)
Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: kost. Napisao: kost.
Ukoliko već ne znate, na ovoj adresi mogu se pronaći tekstovi o linuxu u obrazovanju. Stanice su prvenstveno namijenjene korištenju besplatnog softvera u obrazovanju no može ih bilo tko zainteresiran koristiti. Stranice sadržavaju popis, namjenu i ocjenu pojedinih programa te opširnu dokumentaciju.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.11.2002 19:21:03  Izmjenjeno: 25.11.2002 19:21:03
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Napisao: danijel (danijels at softhome dot net) (http://danijels.cjb.net/)
Svakako korisne stranice. Odlicna dokumentacija, sve pohvale. BTW, bilo bi dobro dodati taj link (http://pingvin.carnet.hr/linux_u_obrazovanju/dokumentacija.php)
pod sekciju Dokumentacija ovog portala, jer stvarno se rijetko moze naci toliko dokumentacije o Linuxu i k tome na hrvatskom jeziku na jednoj stranici sto moze dobro posluziti pocetnicima.

Inace, o Linuxu u skolstvu... Koliko cujem i citam, vani se puno o tome prica a takodjer i radi. No, pitam se na sto je Ministarstvo prosvjete mislilo kad je sklopilo (nesretni) ugovor s Microsoftom. Toliko novaca bezveze, a moglo se zaposliti ljude i instalirati Linux i *BSD varijante po skolama koji bi svima odlicno sluzili ako ne i bolje od Windowsa za koje su baceni toliki novci. A uz OpenOffice, KDE, GNOME i sl. aplikacija sigurno ne nedostaje...

Ucenik sam srednje skole koja je dobila najnovija racunala od Ministarstva na kojima se vrti WinXP. Ali pitam se sto ce skola za par godina kad izadju novi Windowsi, Office, i sl. Da, naravno, dobiti ce najnovije verzije istih jer je to sve u Ugovoru... Ali sto kad hardver zastari? Ne vjerujem da ce mijenjati racunala svake 2 godine. Sto ce tada ucenici? Uciti kliketati po zastarjelim Windowsima i programirati u zastarjelom QBasicu (kao sto se u vecini skola i danas cini)? Jer, znamo kako se informatika mijenja... Umjesto da se uce temelji informatike ucenike se uci klikati po sarenim slicicama ni ne znajuci sto one zapravo predstavljaju. Odlicno. Svakako. Pa mora se raditi po nastavnom programu. Nasi "strucnjaci" iz ministarstva su to propisali i iznimki nema...

A gdje je tu Linux i slobodan softver? Rijetko je tko od ucenika a kamoli profesora ikad cuo za iste. Zasto oni nisu nasli svoje mjesto u hrvatskoj prosvjeti? Zato jer malo tko zna za njih. Potrebno je popularizirati Linux. A to se ne moze dok u ministarstvu sjede ljudi i pisu takve nastavne programe s zatvorenim, proprietary softverom. Neki ocito jos nisu shvatili. Vremena se mijenjaju!

Mislim da bi HULK tu trebao uskociti i nesto uciniti...

Eto, samo jedno kratko razmisljanje...

Nadam se i da koji nastavnik iz informatike ovo cita...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 2:39:12  Izmjenjeno: 26.11.2002 2:39:12
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Evo jedan nastavnik informatike koji ovo cita :) i ja se u potpunosti slazem s tobom. ALI ima ovdje nekoliko problema. Kao prvo problem je u tome sto je mnogim nastavnicima informatike linux nepoznanica, a nemaju volje uciti nesto novo ispocetka. Nazalost


Osim toga, ja nisam 100% siguran u stanje stvari, ali kad sam ja serviseru ovih PCija koje smo dobili u zadnjoj akciji ministarstva napomenuo da bih na jednog mogao instalirati linux on mi je odgovorio da je moguce da bismo zbog takvog neceg mogli izgubiti garanciju na taj PC.


I jos jedan (od silnih problema) je u tome sto nadredjeni (ravnatelji) nisu upoznati s time sta linux uopce jest i onda nemaju razumijevanja za ideju da se na nasa racunala instalira "nesto novo". NJima, naime na svim radionicama i seminarima kojima sudjeluju predstavljaju samo rjesenja bazirana na Windowsima i zbog toga nisu previse skloni ekspreimentiranju.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.11.2002 3:15:48  Izmjenjeno: 26.11.2002 3:15:48
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Napisao: vuk
Znam ja da nastavnici imaju male plaće ali to nije razlog da ne rade svoj posao, a njihov posao uključuje i učenje novih stvari. Pogotovo ukoliko se radi o nastavnicima informatike. Ili je problem u tome što su to priučeni kadrovi koji su nekad bili profesori iz marksizma ili ono i dsz-a pa su ih prekvalificirali. Ili su informatolozi koji su upisali informatologiju kao popratni studij uz "glavni" studij na FF-u pa su ju završili tek tak i usput?

Još nisam čuo da je netko izgubio garanciju zbog nekog programa ili OS-a kojeg je instalirao na računalo, očito se radi o bahatosti servisera koji ima posla preko glave pa mu ne treba da se još bakće i s računalom na kojem je Linux a o kojem on pojma nema.

Kakva se rješenja predstavljao nadređenima? MS Office i Windows XP?

Da li nadređeni znaju da postoji hrpa obrazovnih programa koji bi se mogli (i trebali) služiti u nastavi?

Pa ne moraju se računala koristiti samo u predmetu koji se zove informatika. Zašto se na likovnom ne bi crtalo u GIMP-u ili učilo kako se obrađuje slika? Zašto tehnički odgoj ne bi uključivao programiranje ponašanja robota u Mindrover igrici?
Ima hrpa programa za kemiju, fiziku, biologiju koje bi samo trebalo prevesti i mogu se koristiti u školama.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 4:31:19  Izmjenjeno: 28.11.2002 4:31:19
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Kao prvo tvrdnja kako nastavnici ne rade svoj posao je ipak malo
previse uvredljiva u ovakvom kontekstu. Jer, nastavnici i _rade_
svoj posao puno bolje nego sto ti mislis (s obzirom na opremljenost
informatickih kabineta) -- redovito se informiraju, citaju, sastaju
se na aktivima i razgovaraju o problemima. S obzirom na insinuacije
mogu samo zakljuciti da nisi ozbiljan sugovornik o ovakvoj tematici
pa necu niti odgovoriti na ostatak tvoje poruke.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 4:57:29  Izmjenjeno: 28.11.2002 4:57:29
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Napisao: ivoks (ivoks at grad dot hr) (http://master.grad.hr/ivoks)
Slažem se.

Pred par dana čovjek mi je iz jedne osnovne škole poslao zahtjev da mu pošaljem prijevod za EC (koji sam ja koristio za kolokvij na GFu).

Koriste se opensource alati i ljudi, nastavnici (ne svi, ali barem ovaj jedan), znaju što je opensource. Jedan po jedan...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 02.12.2002 17:24:00  Izmjenjeno: 02.12.2002 17:24:00
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Evo čovjeka koji je tražio prijevod za EC! Da vas malo razveselim namjeravam EC prezentirati na aktivu nastavnika informatike Brodske i Požeške županije, pa će se vjerojatno proširiti dalje. Napravio sam kratak tutorial kako to sve skupa sklepati da radi, snimiti ću sve potrebno na CD, pa tko voli nek' izvoli. Istina, morao sam izabrati Win2000 kao OS zato jer je ekipa starija, a očekivati da instaliraju Linux (i da uopće imaju slobodno računalo za tako što) je malo previše. Ipak, tu su 3 Open Source aplikacije ! PHP, MySQL i EC! Prihvatite jednu stvar. Linux nije revolucija, on je evolucija !

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 6:29:54  Izmjenjeno: 28.11.2002 6:29:54
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Napisao: vuk
Nisam ja namjeravao uvrijediti bilo koga ali ti sam sebi skačeš u usta jer si u prvoj poruci rekao da nastavnici nemaju volje učiti nešto novo od samog početka pa sam ja pokušao pogoditi zašto je to tako.

Drago mi je da nastavnici rade svoj posao ali moraš priznati da ima onih koji ne rade kako treba. Znam da ima marljivih, aktivnih, nadobudnih profesora koji su učinili sve i više od toga da nastava informatike bude što kvalitetnija. Ali isto tako znam da ima nastavnika kojima je ta informatika nužno zlo za koje su se iz ovog ili onog razloga morali odlučiti.

Da su bile druge okolnosti danas bi i ja bio profesor informatike u školi ali odlučio sam krenuti drugim putem. Tako da sam upućen u problematiku i znam kakav je dio kadrova koji je završio po školama.

Ono što nedostaje je jedinstveni program na nivou države a ne da ima sto programa od kojih su neki totalno nebulozni a dosta njih počiva na udžbenicima sumnjive kvalitete. Što reći za informatički priručnik koji je izdao Kartelo iz Splita a koji nosi naziv "Objektno programiranje uz pomoć Java Scripta" (ili tako nekako) a koji je tek nespretno napisana brošura koja nije na nivou jednog iole kvalitetnijeg tutoriala koji se može naći na web-u?!

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 12:28:31  Izmjenjeno: 27.11.2002 12:28:31
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Glupost. Nema potrebe tupiti prosječnog Ivicu ili Maricu intrigantnim detaljima Unix sustava, a jedino preko istih bi se radom na Linuxu u učionicama moglo nešto korisno načiniti. Nek' postoje radionice o raznoraznim operativnim sustavima za one koji to žele, no nikako ne nametati ih svima; ipak je, htjeli vi to priznati ili ne, Windows taj koji _treba_ znati.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 5:10:52  Izmjenjeno: 28.11.2002 5:10:52
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Apsolutno da ljudima ne treba nista nametati, već im treba omogućiti da isprobaju različite mogućnosti i odluče što im odgovara. Uostalom oslanjanje na samo jedno rjesenje obično loše završava.
Ono što mi nije jasno, je to kako si došao do toga da netko nešto nameće. Stranice služe za to da pokažu ljudima da ima i drugačijih rješenja i načine na koji se ta rješenja mogu koristiti.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 6:34:53  Izmjenjeno: 28.11.2002 6:34:53
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Napisao: vuk
Windowsi ili bilo koji drugi os (uključujući i Linux) nije ono što bi trebali znati. Treba znati osnove, imati temelj na koji se poslije može nadograditi znanje rada u pojedinom OS-u ili bilo što drugo.

Učenje "klikni ovdje da bi dobio to" ili "dokument se sprema na disketu tako da se odvuče ikona..." je kontraproduktivno.

Jer već u idućoj inačici OS-a trebat će kliknuti na drugo mjestu i odvući dokument na neku treću ikonu. I što onda?

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 7:39:36  Izmjenjeno: 28.11.2002 7:39:36
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Imamo zastarjeli kadar koji ne zna i ne može mlade ljude naučiti onom što bi trebali znati; jedino što znaju jest tandrkat po Pascal-u, a čak i tu je njihovo znanje ograničeno. Nikakve promjene operativnog sustava neće moći to nadoknaditi.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 16:23:40  Izmjenjeno: 28.11.2002 16:23:40
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Ali gospodo; znate li vi sta je to informatika. Ja svojim petasicima (ucenicima petih razreda) to objasnim vec prvi sat i kazem im "informatika _nije_ znanost o racunalima" i mislim da bi svatko tko o ovome zeli diskutirati treba znati. Jedno je racunarstvo i to je potrebno ljudima koji predaju u strucnim skolama (smjer racunarstvo, prirodoslovne i matematicke gimnazije, elektrotehnika), a drugo je _informatika_ koja se uci u svim ostalim skolama.


Ja, inace svoje ucenike ucim programiranju u Pythonu (cak sam i napisao jednu malu skriptu od 50-tak stranica svojim ucenicima), petase ucim i Logo, a prije par dana sam skinuo source jednog Java appleta s Logo interpreterom kojemu sad dodajem swing GUI (autor je i sam predlozio da ukoliko netko ide mijenjati njegov source to objavi pod GPL pa cu se ja toga drzati).


Sad, ako postoje nastavnici informatike koje ne veseli ucenje Jave, Pythona ili PHP-a (kao mene) to ne znaci da su oni losi nastavnici jer od njih se i ne ocekuje da znaju sta to znaci "napisati klasu koja overloada neku apstraktnu metodu" -- oni su nastavnici informatike, a informatika je znanost koja ima veze s informacijama! Ucenike osnovnih skola treba pripremiti da postanu sposobni napisati tekst, da mogu napraviti jednostavnu web stranicu i da mogu kreirati jedan dokument u nekom tablicnom kalkulatoru, a ne uciti ih radu na linuxu.


Drugi covjek u mojoj skoli koji predaje informatiku je prof tehnickog koji nema blage veze cak niti o programiranju u Basicu -- i to ga ne zanima. Ali -- who cares, on je _odlican_ nastavnik _informatike_! On zna kako ucenicima objasniti sve detalje o datotekama, internetu koje prosjecni covjek mora znati. A smisao skole i nije nauciti djecu programiranju nego snalazenju u svijetu.


Vi mijesate "informatiku" i "racunarstvo"...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 16:47:59  Izmjenjeno: 28.11.2002 16:47:59
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Moram priznati da je ovo jedan od boljih komentara koji sam pročitao zadnjih godina i koji potpuno dira u bit. Bitno je djecu naučiti komunicirati.
Kada smo krenuli u realizaciju gore navedenog site-a, osnovna ideja je bila kako klincima u školama omogućiti da surfaju Internetom, šalju mailove izrađuju dokumente i web stranice, a koristeći staru opremu. Linux se nametnuo kao rješenje jer ste sa jednim PII i sedam osam 486-ica (kao terminala) mogli to ostvariti s grafičkim sučeljem i zadovoljavajućom kvalitetom. A razlike u radu između recimo MS Office i Open Offica su zanemarive. Kasnije smo pronašli veliku količinu besplatnog softvera za različite namjene.
Ni u jednom trenutku ideja nije bila tjerati djecu da programiraju u Linuxu nego ukazati nastavnicima kako ga mogu koristiti za nastavu.

Mile Šikić

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 18:13:55  Izmjenjeno: 28.11.2002 18:13:55
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Napisao: vuk
Drago mi je da je neki od nastavnika otkrio Python. Otkad sam ga podrobnije upoznao ja tvrdim da bi se upravo taj jezik trebao koristiti kao početni jezik za naukovanje programera (ili onih koje s programiranjem samo treba upoznati). Za Python ima i odličan GUI library: wxPython a i pyGame bi mnogim učenicima programiranje mogao učiniti veselijim.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 16:28:19  Izmjenjeno: 28.11.2002 16:28:19
 Re: Linux u hrvatskom obrazovanju?
Istina je da postoji zastarjeli kadar. I sto sad?
Plakati nad sudbinom? Zato nam je i tako u zemlji sto svi misle da se nista ne moze. Treba pomoci onima koji žele nesto promijeniti, a takvih ima. Ideju je nemoguce ubiti.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS