Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
18 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 18

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Novosti : <i>LinuxBIOS</i> podiže i (<i>Windows</i>-) PC-e
Poslao Anonimni majstor on 26.11.2002 17:59:51 (1398 Čitanja)
Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Razvijateljima projekta LinuxBIOS je pored GNU/Linuxa uspjelo podizanje i operativnih sustava MS Windows 2000 te OpenBSD. Time je za sada prevladana samo jedna od važnijih prepreka..Razvojem projekta LinuxBIOS se bave prije svega stručnjaci Cluster Research Lab iz Advanced Computing Laboratory u sklopu Los Alamos National Laboratories (LANL). Cilj Ministarstvom energije SAD-a sponzoriranih napora je BIOS (Basic Input/Output System) s otvorenim programskim kodom i po mjeri čvornih računala unutar tzv. clustera.

Na LANL su u pogonu brojni Linux-clusteri, među kojima i neki s liste top-500.

Pored ostalog, ta veleračunala se rabe i za razvoj atomskog naoružanja a ubuduće i za potrebe nedavno utemeljenog Ministarstva za obranu Domovine SAD-a.

Programeri LinuxBIOS-a nastoje upravljanje osobnog računala što ranije predati u ruke operativnog sustava, ubrzati postupak učitavanja i podizanja OS-a, te sustave osloboditi ovisnosti o "proprijetetnom i/ili pogrešnog BIOS-koda" tvrtki za proizvodnju matičnih ploča. Važnu ulogu za clusterske sustave igra i brzo podizanje računala bez čvrstih diskova putem omrežja uz pomoć tzv. EtherBoot-a.

LinuxBIOS je trenutno uporabljiv samo na nekolicini matičnih ploča, među kojima su (uglavnom stariji) proizvodi tvrtki PC-Chips, Matsonic, Leadtek i Intel.

Tko želi, može pročitati i jedan izvještaj o uspješnoj primjeni LinuxBIOSa i tzv. Flash-diska na visokointegriranoj PC-Chipsovoj matičnoj ploči, za što se doduše preporučuju manji zahvati lemilicom.

Osim LinuxBIOS-a postoje još i neki drugi OpenSource-BIOS projekti, primjerice FreeBIOS i OpenBIOS.

Maryland Information Systems Security Lab (MISSL) sa Sveučilišta Maryland na temelju LinuxBIOS-a razvija pak jedan pouzdani tzv. bootloader, SeBOS (Security Enhanced Bootloader for Operating Systems), koji pri pokretanju provjerava integritet instaliranog očvrsja a u kasnijoj fazi svojega razvoja bi trebao sadržavati i funkciju automatske implementacije kriptografskog očvrsja za osiguravanje pouzdanog procesa pokretanja i podizanja sustava (Trusted Bootstrap Process).

Ta tehnika podsjeća na ideje tzv. Trusted Computing Platform Alliance (TCPA). Na rad SeBOS-a pored LinuxBIOS-a utječu i projekti ADLO te očvrsničkog emulatora Bochs.

Na stranicama MISSL se inače mogu pronaći i zanimljiva objašnjenja u svezi s postupkom pokretanja/podizanja x86-sustava i obradi tzv. prekidača ili interrupta pod režimima OS-a Windows 2000 i XP.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS