Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
19 korisnika je online (3 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 19

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Hrvatska Udruga Linux Korisnika : Što je to (ne)<b>točno</b>?
Poslao Anonimni majstor on 27.11.2002 16:38:39 (4382 Čitanja)
Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Otvoreno pismo članovima i čelništvu Hrvatske udruge Linux korisnika, zainteresiranim korisnicima-potencijalnim članovima, te moj nazor o (polu)službenim (?!?) stavovima dopredsjednika Udruge...



― U jednoj UDRUZI su ― bez obzira na pojedinačni doprinos ― svi članovi uvijek i u svemu RAVNOPRAVNI; utoliko je neumjesno i suvišno u okviru ovakvih svađa pominjati bilo čije zasluge (pa tako ni Tvoje), jer ih ja nikada do sada u svojim javnim istupima niti nisam izravno i tako eksplicitno kao Ti stavljao na dnevni red

― Čelništvo bilo koje udruge nije njen gospodar, već službenik dužan ostale javno izvještavati o relevantnim uspjesima/neuspjesima/dvojbama/poteškoćama/itd. zajednice

― O osobnim pobudama, razlozima, vrijednosti ili čak dobitku povodom bilo čijeg i koliko god malog/velikog angažmana u HULK-u nisam/ne želim više u ovom kontekstu

― "...Bio sam dovoljno lud da uđem u rizik da se kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj idem još tada komercijalno baviti Linuxom...".

Tvoje poslovne odluke i rizici su Tvoja osobna stvar; preuzimanjem bilo koje javne dužnosti postaje i Tvoj osobni problem sprječavanje mogućih sukoba ili (ne)opravdanih sumnji u zlouporabu položaja.

― HULK je ― ako se varam, molim za ispravak ― javna udruga, koja djelomično uživa i materijalno-infrastrukturnu potporu javnih tj. državnih ustanova (sveučilište/fakulteti/tj. svi građani/platiše i najneznatnijeg iznosa poreza u ovoj državi), slijedi (ili bi bar tako trebalo biti) GNU/Linux ideale transparentnosti, demokratičnosti i otvorenosti za sve ljude a u svom si nazivu sâma Udruga pripisuje još i značaj/atribute nacionalne/državne organizacije; iz svega toga proistječe (ne samo moralna) kolektivna i pojedinačna obveza transparentnog djelovanja u njenim okvirima a čelništvo udruge je DUŽNO ― ne samo meni ― već JAVNO I SVIMA (odgovarajućim priopćenjima) polagati račune; sve ostalo znači uzurpaciju i zlouporabu raspoloživih javnih/državnih sredstava

― Moj ili bilo čiji upit o svrsi/ciljevima/planovima/statutu neke javne/nacionalne udruge u ovoj ili bilo kojoj drugoj civiliziranoj zemlji nije niti može predstavljati "...uvrede, podcijenjivanja i blaćenje..." bilo koga ili čega

― Citiraš moje "uvrede"(?!):

    "1) Dio komentara ostavlja vrlo neugodan i negativan dojam, kako o pojedinim članovima tako i o Udruzi
    2) članstvo nije ni voljno ni sposobno (pokušati) shvatiti a kamo li razmotriti, raspraviti i sa svog gledišta odrediti ulogu, položaj i prednosti GNU/Linuxa u ovoj zemlji i za ovo društvo
    3) nisam mogao dokučiti, ima li Udruga uopće ikakve ambicije, ulogu, ciljeve i izrađene konkretne planove djelovanja u hrvatskom društvu i javnosti
    4) neka nam netko (možda glasnogovornik, predsjednik ili dopredsjednik) malo rasvijetli ciljeve i puteve, kojima bi HULK zapravo htio povesti svoje članstvo i GNU/Linux u ovoj zemlji "

Radi se o mojim subjektivnim ispravnim/pogrešnim osobnim nazorima, dvojbama i prijedlozima/zahtjevima na koje kao i svaki drugi (ne)član/(potencijalni)korisnik Linuxa/posjetitelj ovih javnosti namijenjenih mrežnih stranica ima pravo.

Pravo Udruge, njenog čelništva, članstva ili samo običnog promatrača sa strane je da na njih (ne) reagira sukladno svom položaju i nahođenju.

― Citirane "uvrede" bi predhodnim javnim i jednoznačnim određivanjem svrsishodnosti Udruge i iznošenjem članstvom usuglašenih stavova bile suvišne.

Vjerujem, da se ne jedan posjetitelj ovih stranica pročitavši priloge tipa "Na (inozemnim) stranicama xy je na xy jeziku objavljen xy prilog o verziji xy alpha..." morao sâm sebe "uvrijediti" na isti način, kao što sam eto ― po Tebi ― ja "...uvrijedio, podcijenjivao i blatio..." Udrugu, njeno članstvo i čelništvo.

― Ako se cijelo čelništvo osjeća "...uvrijeđenim, ...", kako protumačiti izostanak javne i službene reakcije: čelništvo (ne)suglasi s Tvojim napisom, nema hrabrosti niti osjećaj obaveze snositi pred članovima i javnošću odgovornost za svoje stavove, ili je uz dogovornu/prešutnu suglasnost taj neugodni i kompromitirajući zadatak iz stanovitih razloga povjerila Tebi...?

Osobno, nojevsku politiku guranja glave u pijesak držim prozirnim oportunističkim pokušajem dotičnih, da se riješe svakog, tko zapleše mimo njihovog kola, bez da pri tom u opasnost dovedu vlastite interese.

― Mislim, da je najkasnije ovom svađom nadošlo vrijeme, svim nadležnim/zainteresiranim postaviti pitanje slobode ali i općenito smisla dosadašnjih usmjerenja, koje u ovakvim uvjetima pruža Udruga, posebice mladim ljudima studentima/učenicima/početnicima.

― Budući sam u posljednjih godinu dana preko čelništva HULK-a nastojao korisnicima kojima je to najpotrebnije dostaviti neki od 70-ak CD-a s oko 20-30 raznih (dijelom originalnih) distributivnih izdanja, više od vlastitog lijepog odgoja i geste prema donatorima bi se iskazalo objavljivanjem takvih ― makar s nečijeg gledišta i neznatnih ― događaja i transparentnom raspodjelom istih.

― "...Dokle god nisi prozvao čelništvo Hulka, ja sam šutio..."

Iskustva naših starih govore, kako se svatko češe gdje ga najviše svrbi.

Kao čovjek, čitatelj i član si ― ako tako poželiš ― možeš takav stav i dozvoliti, ali nikako kao predstavnik, pače jedan od čelnika ove udruge. Ako je već prije bilo nekakvih problema, trebao si/ste to odmah razjasniti.

― "... i ja smatrao da je potrebno adekvatno odgovoriti na prozivanje..."

Anonimna javljanja (posebice takvog sadržaja i kao "...'adekvatan' (službeni?) odgovor..." si ja u svojstvu (ne)člana mogu dozvoliti; Ti i ostali čelnici ove ili bilo koje udruge ― s više moralno-etičkih i ljudskih gledišta NE. Isuviše je velika opasnost od stvaranja dojma o pokušaju zastrašivanja/utjecaja na neku osobu u svrhe vlastitih manipulacija i intriga.

― "... Ne napadam tebe osobno, jer..."

Nije se potrebno previše mučiti pročavanjem semantičke sadržine i izravnih/implicarnih poruka koje si nastojao posredovati u svom "...'adekvatnom' reagiranju...", pa na prvi pogled vidjeti da ta Tvoja tvrdnja nije istina.

― Bilo koji čovjek, koji ― izravno ili neizravno ― izvrgava ruglu jezik sredine u kojoj živi i čiji kruh jede, ili onaj kojim govorim i kojim su govorili moji preci, te mi povrh toga nameće druge jezike i/ili tuđice ili u ovoj zemlji zagovara/zastupa/opravdava/brani zavođenje tuđih jezika na mjesto Hrvatskog je u mojim očima "...bijeda i jadnik.." ali u najmanju ruku još i sličan "... tuđinskim lakajima..." koji su također bili alergični po pitanju hrvatskog jezika kao i Ti a čije smo pokušaje odnarođivanja bolno osjećali sve do u ne tako davnoj prošlosti.

O pojedinostima zbog toga pretrpljenih patnji istarskih, srijemski, bosanskohercegovačkih i drugih Hrvata su raspoloživa brojna i vjerodostojna usmena/pismena svjedočanstva.

U svrhu izbjegavanja kojekakvih "alergija" najjednostavnije je koristiti standardni hrvatski književni jezik i izraze a u slučaju nedoumica, autorima priloga je raspoloživa bogata gramatičko-pravopisno-etimološka-računalno lingvistička bibliografija.

Budući se vjerojatno pod silinom naleta anglo/amerikanizacije i prodora ostalih tuđica ― koje tako rado i sam nastojiš nametnuti ― (znak stručnosti? otmjenosti? elementarnog nepoznavanja hrvatskog jezičkog blaga?) očito više ne snalaziš najbolje u mogućim i prenesenim značenjima hrvatskih sintaksi ― koje citiraš kao pejorativne odnosno uvredljive ― svakako pogledaj u neki od kvalitetnijih stručnih rječnika hrvatskog jezika ili se posavjetuj s nekim od za ta pitanja nadležnih nastavnika.

No, svakako Ti još jednom i svima koji tako nešto uvijek i iznova pokušavaju (nerijetko pod maskom ležernosti i relativiziranja) poručujem, da nisu, niti za to vrijeme mogu biti moji, prijatelji, prijatelji moje obitelji ili naroda. I nikada, molim Te više nikada se ― bar meni osobno ― ne obraćaj riječima "...Read My Lipps..." ili sličnim uvezenim uličarskim frazetinama. Hvala unaprijed.

― Poziv čobana zahtjeva ― pored ne malo usko stručnih znanja i vještina ― veliku mjeru sistematičnosti i strpljivosti u radu, te iznimno veliku mjeru bezuvjetnog i neograničeneog poistovjećivanja i požrtvovnosti s/u interesima stada i jedinki u njemu te drugih pastira-kolega.

U svezi s tim sam svoj nazor već izrekao, a Ti sâm sebe poznaš, pa još jednom na samo prosudi koliko od tih svojstava doista i u kojoj mjeri posjeduješ; o isljedcim takovih razmatranja me nije nužno naknadno obaviještavati.

― Zvanje i naslov inžinjera ― pored onih usko stručnih znanja ― predpostavlja i sposobnost primjerenog načina organizacije, komuniciranja i vođenja manjeg/većeg broja suradnika. Na odmet nije niti odgovarajući uvid u pedagogiku/psihologiju rada. Na žalost, od svega toga sam s Tvoje strane vrlo malo primijetio i iskusio.

― Položaj akademskog građanina se možda još i može kako-tako steći komadom papira, koji se kod nas zove svjedodžba ili ― ako to tvojim ušima zvuči manje smiješno ― i diploma. Ali ugled jednog pripadnika tzv. (tehničke) inteligencije ili čak intelektualca se mora zaslužiti i opravdati vlastitim sposobnostima i nastojanjima.

Povijest i znanost uopće svjedoče o ljudima, nezaboravnim intelektualcima, koji nisu imali niti jedan razred osnovne škole.

O intelektualnim dometima akademski obrazovanih inžinjera i građana ove zemlje, svjedoče dijelomice i mrežne stranice i sadržaji priloga nekih od pojedinaca iz Hrvatske udruge Linux korisnika.

Dok se to ne promijeni ― a sukladno Tvojim željama, kao i svih onih koji su se "...mučili..." i kojima sam "...solio pamet..." ― obustavit ću dalje slanje inkriminiranih prispjevaka.

Nadam se da će članstvo Udruge ali i svi korisnici Linuxa u Hrvatskoj u predahu od napornog "...soljenja pameti..." smoći snage objektivno razmisliti i otvoreno riješiti nastale dvojbe, bez pokušaja zametanja (a time i daljih odlaganja) problema pod tepih ravnodušnosti i zaborava.

HULK bi mom mom mišljenju konačno trebao postati mjesto susreta za kreativniji rad školaraca/studenata, informacije korisnicima na hrvatskom jeziku a ne za elitistička, obrtnička, netransparentna i ― s obzirom na infantilnu plitkost i milicijsku aroganciju njenih čelnika ispoljenu u "dijalogu" i "visokokompromisnom" stilu "..Sad mi je dosta, kome soliš pamet?..." ― suvišna relativiziranja i providna uljepšavanja HULK-ove stvarnosti...

Onim malobrojnim članovima, korisnicima i/ili posjetiteljima koji su dnevno sa zanimanjem pratili moje loše i manje loše priloge na ovom mjestu zahvaljujem za iskazanu ljubaznost i susretljivost.

Svima skupa ― a posebice g. Guštinu ― zdravlje i uspjeh i dalje iskreno želi


Dominko Aždajić - domazd

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.11.2002 20:46:45  Izmjenjeno: 27.11.2002 20:46:45
 Re: Što je to (ne)točno?
Dominko, po mom misljenju ovo nije trebalo da objavis javno na sajtu, jer samo (po meni, ponavljam) rusi ugled HULK-a... :(
Ljudskoj gluposti nema kraja, a dole kod nas/vas jos uvek vlada ona dobro poznata epidemija ljubomore i egoizma. Cim neko vidi da nekome dobro ide, ili da radi neku zanimljivu, dobru, pa hajde da kazem i popularnu stvar, odmah u njemu pocnu da se radjaju misli po sistemu "e, pa to bih mogo i ja da radim,sto je on bolji od mene", i pokusava se na sve nacine "podmetnuti noga".
Trebalo je preci preko GLUPOSTI ljubomornih i egoisticnih i ne objavljivati ovaj tekst, a njima nek sluzi na cast ono sto su uradili.

Ja licno smatram da su tvoji prilozi odlicni, eh da je srece da jos neko iz Hrvatske podje tvojim primerom, pa da makar malo doprinese razvoju opensource u toj zemlji... Gospoda koji misle da u svojim foteljama, bez rada i tolerancije, mogu nesto postici nek lepo pokusaju to da urade na nekom drugom mestu, a ne preko HULK-ovih ledja.

Ovo je misljenje osobe koja nije clan HULK-a, ali koja prati hrvatsku opensource javnost i smatra da je HULK odlicno mesto za svakoga koga interesuje bilo sta vezano za ovu tematiku.

Dejan

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 1:44:03  Izmjenjeno: 28.11.2002 1:44:03
 Re: Što je to (ne)točno?
Napisao: Gule
Meni je drago da pratiš Hulk i ovaj portal, ali da bi mogao objektivno komentirati na takav način ovakve članke, morao bi znati cijelu pozadinu ove priče koja nije od jučer. Čovjek ima neka svoja shvaćanja zbog kojih se obrušio na mene i Hulk, ali tome nije ovjde mjesto.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 1:38:16  Izmjenjeno: 28.11.2002 1:38:16
 Re: Što je to (ne)točno?
Napisao: Gule
Mislim da ti stvarno ne trebaju ovakvi članci. Ako imaš što meni ili Hulku zamjeriti, pošalji nam mail. Nemoj zloupotrebljavati to što si urednik, pa mjesto za vijesti i čitatelje opterećivat svojim razmišljanjima, jet tome tu nije mjesto.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 6:46:25  Izmjenjeno: 28.11.2002 6:46:25
 Re: Što je to (ne)točno?
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

― Anonimne pisanje kritika koje izravno/posredno dolaze sa strane nekog od čelnika HULK-a smatram neprihvatljivim i zlonamjernim, posebice zato, jer su se isti svojim položajem obvezali na javnost svog rada i djelovanja

― Kakav je to način i što to treba značiti, da mene treća osoba (ANONIMNO) upozorava/napada zbog "uvrede" ljudi, koje djelomično uopće niti ne poznajem i čije ime nikada u životu nisam izgovorio?

Ako se g. Košturjak ili bilo tko uistinu osjeća uvrijeđen (čime?), bilo je za to dovoljno vremena i prilike izravno riješiti taj nesporazum, problem ili što god ga mučilo te se javno odrediti prema izjavama g. Guština i mene, koje se izravno tiču njegove osobe ali i čelništva Udruge.

Ako je to (kako tvrdi g. Guštin) nekome ispod časti, onda se ne mora spuštati sa svog Olimpa, neka i dalje sjedi gore i uživa, ali neka bar ne dozvoli biti objektom prizemnih manipulacija i anonimnih spletki, inače se može zaključiti, da u tome i sam sudjeluje

― Ugled HULK neće opasti za javnost otvorenim i transparentnim rješavanjem problema ako ih ima, a očito ih ima, već zakulisnim igrama pojedinaca; ako se radi o Zajednici onda i ona mora biti informirana o poteškoćama i biti konzultirana u svezi s njihovim rješavanjem

― Zanimljivo je da se kritizira javno objavljivanje pisma (mogao sam ga i negdje drugdje objaviti) ali se šutke i spretno prelazi preko njegovog sadržaja, posebice dijela, koji se tiče veće transparentnosti djelovanja i informiranja; Gospodine Guštin, informirajte nas:

koliko uopće ima i tko su članovi, kako izgledaju oni najvažniji pisani dokumenti udruge i njeni ciljevi, planovi djelovanja, što je kao slijedeće na dnevnom redu, kako delegirati zadatke, kakvim potencijalima se raspolaže i što je još neophodno potrebno itd., jednostavno odgovor na moje pitanje: Kud' plovi ovaj brod?

― "...Uzurpiranje vlastitog... radi iznošenja svojih osobnih i subjektivnih razmišljanja...na najvidnija...mjesta je jadno..."

Postoji li u HULK-u institucija i kultura javnog iznošenja i demokratskog razmatranja problema koji se svih tiču? Sva osobna razmišljanja su subjektivna, ja sam iznio i upozorio na svoje stavove o situaciji i načinu rada HULK-a. Osobno mi ni na pamet ne pada postati članom bilo koje udruge, čije će gazde drmati, a ja biti kuš i samo ponizno klimati glavom

― Ja nisam protiv, ja sam za gg. Košturjaka, Guština, ili kako god se članovi i čelnici HULK-a zvali; i s njima me povezuje (ako ništa drugo) interes za GNU/Linux uopće a posebno u Hrvatskoj. Po mom mišljenju je ali neprihvatljivo i nedemokratsko anonimno ili nikakvo neizjašnjavanje čelništva a time podržavanje i nastavljanje prakse zakulisnih "kombinacija" unutar Udruge


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 4:45:08  Izmjenjeno: 28.11.2002 4:45:08
 Re: Što je to (ne)točno?
Uzurpiranje vlastitog svojstva urednika radi iznošenja svojih osobnih i subjektivnih razmišljanja na najvidnija, naslovna mjesta je jadno. Odgovaraj u već započete thread-ove prirodnim redoslijedom, jer naslovnica je tu za VIJESTI, a ne za proširivanje svađalačkih thread-ova koji su pre duboki da bi ti se u njih dalo reply-ati.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 5:27:54  Izmjenjeno: 28.11.2002 5:27:54
 Re: Što je to (ne)točno?
Iako se slazem s Deanom da (kratkoročno) ovakav txt "kvari ugled" udruge, mislim da mu je svakako mjesto na ovo site-u!
"Iznosenje svojih osobnih i subjektivnih razmišljanja" itekako je OK, čak bih rekao POŽELJNO. Ne postoje VIJESTI koje nisu OSOBNE, svaka je informacija samo osobna REPREZENTACIJA stvarnosti, počevši od izbora teme, do načina na koji se prenose činjenice (što su to objektivne činjenice?), a članak bez (osobnog) zaključka je prevaziđen način pisanog komuniciranja...

Dakle, samo naprijed svi vi koji imate nešto reći, pišite svoje i komentirajte tuđe postove...

Sami odlučite jesu li vaša razmišljanja poželjna, dovoljno vrijednosno neutralna, pravilno angažirana, efikasna, dosadna, svađalačka, zamorna, neophodna... A broj [klikova] i još bolje kvalitetnih -komentara- pokazati će što i kako drugi doživljavaju vaš trud.

A ako vas onemoguće u pisanju vlastitih razmišljanja, preselite na neki (drugi) open publishing site ili još bolje - napravite vlastiti ;)

Pozdrav,
ivicap

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 6:37:13  Izmjenjeno: 28.11.2002 6:37:13
 Brisite!
Krivo! Ovaj portal definitivno nije mjesto za osobne svadje. Ovakvi sadrzaji definitivno nemaju sto traziti na portalu!

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 6:56:45  Izmjenjeno: 28.11.2002 6:56:45
 Ispravno!
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)
Ivice, hvala Ti za Tvoj slobodouman i konstruktivan komentar, koji bih i sam mogao potpisati. Sve ostalo van ovih Tvojih rečenica bi značilo gušenje slobode ideja i temeljnih principa GNU/Linuxa u okviru HULK-a.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 7:08:43  Izmjenjeno: 28.11.2002 7:08:43
 Glede jezika...
Napisao: vuk
Tvoji napori da pišeš na hrvatskom jeziku i prevodiš sve engleske riječi i termine polako
sve više liči na silovanje a ne na popularizaciju hrvatskog jezika. Dio izraza je nespretno
i neodgovarajuće preveden pa čitatelju treba zastati i razmisliti što je pisac želio reći.

Interesantno je da svoje napore ograničavaš na stručne termine a ostale riječi ostavljaš
takve kave jesu: tuđe i strane hrvatskom čovjeku. Da se ne trudiš dovoljno vidi se po
tome jer ti promakne i poneki informatički termin: pišeš handhelds kao da nikada nisi
čuo za dlanovnike?

Npr. zar nema lijepih i prikladnih hrvatskih riječi koje bi zamijenile: post-komunistički,
nesolventnost, investitore, licence, passe, consulting, handhelds, managere.

Čak i izmišljaš nove hrvatske riječi kao: proprijetetni. Oprosti ali nisi ti Krleža pa da
unosiš u naš jezik nove riječi.

Već prije su mi zasmetali neki izrazi u tvojim vijestima ali nisam ništa prigovarao jer
sam poštovao tvoj stil izražavanja.

Ali kad si nam već na nos nabio svoj pravogovor onda moram prigovoriti:

Domaće stranice kao prijevod za homepages nije primjeren. Home
u ovom kontekstu ima drugačije značenje. Home je kuća, dom ali ne možeš doslovno
prevoditi izraze. Da li je hometown domaći grad ili rodni grad? Isto tako si mogao
napisati i rodne stranice. Znaš li što sam ja pomislio kada sam pročitao

"domaće stranice" u vijesti vezanoj uz jednu distribuciju? Pomislio sam da je netko
napravio hrvatske stranice za nju. I vjerujem da nisam bio jedini.

Poveznice: prijevod riječi link bio bi veza zar ne? Ali poveznica je
hrvatskije, pretpostavljam.

Ako već prevodiš nemoj to činiti kao glupo računalo koje samo zamijenjuje riječi
jer će tvoje tvorevine biti slične ovome:

dapače - yes little duck.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 7:58:26  Izmjenjeno: 28.11.2002 7:58:26
 Glede poruke
Napisao: vuk
Spominješ da su svi članovi RAVNOPRAVNI. Ti si se s ovom zloupotrebom administratorskih
prava na vijesti izdigao iznad ostalog članstva koje to pravo nemaju. Ili se to rukovodiš
prema onoj: "svi smo jednaki ali su neki jednakiji od drugih"?.

Čelništvo udruge ne bi trebalo biti ni gospodar ni službenik (ili sluga) već predvodništvo
koje bi uobličilo i usmjerilo napore, želje i težnje svoga članstva i šire društvene zajednice.

Materijalno-infrastrukturna potpora koju udruga prima od društva je manje-više
mizerna. Nemamo čak ni službene prostorije udruge za razliku od mnogih beznačajnih
udruga i društava koje uživaju mnogo veću potporu zajednice i primaju puno veća
sredstva iz velikog bazena u koji ubacuju svi porezni obveznici.

Čitajući tvoju poruku može se zaključiti da je čelništvo HULK-a iskorištava svoj
položaj u udruzi i na temelju toga uživa razne privilegije i stječe materijalnu i inu
korist od svega toga pa u nekoj od slijedećih poruka očekujem da nas prijaviš
državnom tužilaštvu za zloupotrebu položaja.

Svoje mišljenje o tome što bi HULK trebao postati možeš slobodno izložiti pa
ako se članstvo složi s tvojim mišljenjem onda ono može postati i stvarnost.
HULK nije vlasništvo sadašnjeg čelništva već smo se mi prihvatili tog posla kada
ga nitko drugi nije mogao ili želio obavljati. Tako da nas možeš gledati kao nužno,
tranzicijsko zlo u preobrazbi u jedan bolji, aktivniji, odgovorniji, općenarodni i
društveno korisniji HULK kojeg će stvoriti osvještene, kreativne i pozitivne nove
snage.

Meni ova tvoja poruka nije ništa novo. Već 15-16 godina djelujem i radim u
raznim udrugama, organizacijama, mjesnim odborima... Znači na mjestima gdje
se traži "budala" koja će žrtvovati svoje slobodno vrijeme i dosta slučajeva
svoj vlastiti novac da bi radila za dobrobit zajednice. I skoro uvijek se tu nađe
dežurni kritičar koji će optužiti "dežurnu budalu" da iskorištava taj položaj
za svoju dobrobit, da troši društvena sredstva, da "ne bi on tu bio da nema
neke koristi". Već viđeno.

Nadam se da ti ipak nisi klasični primjer spomenutnog dežurnog kritičara i da
ćeš svoje napore i energiju usmjeriti u nešto korisnije. I samo jedna napomena:
s malo više uviđavnosti prema drugim ljudima i drugim mišljenima izbjeći ćeš
ovakve (nepotrebne) sukobe. Iz iskustva znam da od ovakvih prepucavanja
nema nikakve koristi. Možeš samo otjerati ljude koji nešto rade ili bi željeli
raditi. Svi mi drugačije razmišljamo i iz te hrpe različitih mišljenja trebamo
izvući i uobličiti zajedničke smjernice za zajedničko djelovanje. Nekada će biti
po tvojemu a nekada neće i s time se moraš pomiriti. Ako misliš da je samo tvoje
mišljenje ispravno i uporno ustraješ u tome onda nemamo što razgovarati
jer nećemo doći do nikakvog konkretnog rješenja i možemo samo vječno
raspravljati. A to nam nije cilj. Barem nama nije.


Stjepan Zlodi, tajnik HULK-a


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 8:28:23  Izmjenjeno: 28.11.2002 8:28:23
 Re: Glede poruke
hm , ako se smatrash Budalom ili Dezurnom budalom, znaci li to da se ne osjechas bas najbolje u tome sto radish ?? . a zasto to onda i radish ? zato sto jesi ??

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 8:49:25  Izmjenjeno: 28.11.2002 8:49:25
 Re: Glede poruke
Napisao: vuk
Ne smatram se budalom niti dežurnom budalom. To je bila stilska figura kojom sam se želio približiti onima kojima je nepojmljivo da netko nešto radi (pogotovo za društvenu zajednicu) a da od toga nema nikakve materijalne koristi.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 12:14:10  Izmjenjeno: 28.11.2002 12:14:10
 Re: Glede poruke
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

― Ja jesam iskoristio ali ne i zlorabio svoje uredničko pravo; prilog bih isto tako objavio i da ga je napisao netko drugi; njegovim objavljivanjem sam možda stekao po kojeg protivnika više, ali osobne koristi za sebe za sada ne vidim baš nikakve;

― Više je nego paradoksalno i smiješno na stranicama HULK-a razglabati pojedinosti događanja u Japanu, SAD-u ili Kazahstanu, a vlastitu problematiku koju sam iznio u prilogu (radi se o za Udrugu i (potencijalne) članove načelnim pitanjima, koja bi morala interesirati sve njene članove pa i šire) prešućivati ili stavljati u zapećak brojnih postova, koje možda ― ali možda i ne ― čitaju oni, kojima je namijenjen; utoliko prigovore te vrste držim manevrom za skretanje pozornosti sa sadržaja i pitanja koje nameće prilog

― Da s Udrugom nešto nije kako treba, govori i podatak da nitko još do sada nije službeno odgovorio, na kojem jeziku treba pisati priloge: ako je to Engleski, budimo dosljedni i ja ću se prvi nastojati pridržavati toga; ako je sasvim svejedno na kojem, smiju li članovi priloge slati na češkom, madžarskom, njemačkom, slovenskom, srpskom, talijanskom,...? I onda ću poštivati odluku Udruge, pa obzirom na dan u tjednu i broj jezika koje manje/više govorim odabrati onaj, koji mi se trenutno bude sviđati.

― Ako se je Udruga odlučila za Hrvatski, onda se toga treba držati unatoč problemima, koji postoje a koji nisu nerješivi...

― Budući je ovo Hrvatska udruga (u nacionalnom a ne etničkom smislu) predlažem objavljivanje primarnih tj. osnovnih informacija na hrvatskom, s time da poveznice (o značenjima link/poveznica v. odgovarajuću literaturu i upitaj na Katedri za anglistiku) mogu voditi i na sadržaje na engleskom i našem najsrodnijim južnoslavenskim iznimno nekim drugim jezicima.

― Da ni s mojim pravopisom prijevodima i izražavanjem nije uvijek i sve u redu je lako utvrditi letimičnim čitanjem mojih priloga: što iz previda, brzine, neznanja, nepoznavanja itd.

― Iako se trudim koristiti hrvatske izraze, iz više razloga ponekad uvrstim i one strane koliko-toliko udomaćene u našem jeziku: post-komunistički, nesolventnost, investitore, licence, passe, consulting, managere su izrazi koje bi čitatelji sa solidnijim srednješkolskim obrazovanjem morali razumjeti, a sveobuhvatniji, jednoznačniji ili su bez odgovarajuće istovrijednosti u hrvatskom.

Izrazi su inače citirani iz jednog srazmjerno uže stručnog (ekonomskog) konteksta. Prijevod pojma handhelds mi nije bio poznat.

No sve su to bitne ali nikako glavne točke mog priloga, pa je šteta trošiti vrijeme na njihovu detaljnu jezičnu analizu. Mišljenja sam, da svaki autor treba sam povesti računa o razumljivosti i pravopisnoj točnosti vlastitih priloga, o čemu ću osobno i ubuduće voditi još više računa.

Naglasak bih zato još jednom prebacio na stvarni smisao i sadržaj priloga "Što je to (ne)točno?"

Za mene ali i mnoge druge potencijalne članove još uvijek ostaje slijedeće nejasno, ili se čak postavljaju nova pitanja:

Kakvu svrhu i ciljeve ima i slijedi HULK?

Gdje se može pročitati statut udruge?

Kakvo je ustrojstvo udruge i odlučivanja unutar nje?

Tko je unutar nje za što zadužen i odgovoran?
Koji su izvršni a koji nadzorni organi i kako se donose odluke?

Kome čelništvo predaje izvještaje i tko ih odobrava?

Koliko HULK ima članova, kakva su im prava i obveze?

Što je do sada konkretno učinjeno a što još neposredno predstoji?

Što bi se moglo/moralo poboljšati u radu udruge i kako povećati broj njenih članova?

Treba li i gdje konkretno stručna pomoć? Je li takva ponuđena/raspoloživa?

Tko sve i u kojoj mjeri financira rad udruge, kolika su raspoloživa sredstva, i na što se troše?

Dobijaju li djelatnici udruge plaće/honorare i od koga/za što?

Koliko još i za što treba sredstava?


Molim, neka čelništvo ili neka druga za to zadužena osoba u udruzi sukladno javnom karakteru udruge, svom položaju korisnika javnih sredstava i/ili infrastrukture te ideala transparentnosti i demokratičnosti pokreta GNU svakako odgovori na ova jednostavna pitanja.

Osobno ću (a vjerojatno i još ponetko drugi) tek na osnovu pruženih odgovora moći donijeti odluku o mom budućem članstvu.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 18:23:12  Izmjenjeno: 28.11.2002 18:23:12
 Re: Glede poruke
Napisao: vuk
Zašto se meni čini da su tebi najveći trn u oku neka sredstva koje čelništvo možda neodgovorno troši. Na svoja pitanja ćeš uskoro dobiti odgovor a glede sredstava mogu ti reći stanje za posljednjih godinu dana: ni jedna nova kuna nije sjela na račun pa prema tome niti nas itko financira, niti trošimo sredstva (kojih nema) niti djelatnici udruge dobijaju bilo kakve honorare. Zadovoljan?

Prošlo čelništvo moglo bi više reći o tome od koga su dobijena sredstva za HRID (CD distribucija koja se poklanjala školama) ali znam da su utrošena samo za proizvodnju CD-ova a čovjek koji je skoro sam pripremio cijelu distribuciju se odrekao svog honorara samo da bi se proizvelo što više CD-ova za škole.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 29.11.2002 2:01:49  Izmjenjeno: 29.11.2002 2:01:49
 Re: Glede poruke
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

Hvala lijepa za ovaj prilično neodređeni, ali već unaprijed i za onaj obećani budući odgovor, koji će ― nadam se ― točnije opisati Udrugu i stanje u kojem se trenutno sa svojim čelništvom i članstvom nalazi.

Za većinu ljudi ove zemlje (posebice za učenike, studente, i nezaposlene) 120kn je lijepa svota novaca. Mislim da je ne samo moje, već svačije pravo i dužnost još prije možebitnog učlanjivanja zapitati (pored ostalog) i tko će i u koju svrhu raspolagati mojim/našim novcima.

Vrlo je čudno, da je bivše čelništvo ―po Tvojim riječima ― raspolagalo novcima bez znanja i izvještavanja članstva, još čudnije da Tebi kao tajniku Udruge nisu ostavili ni ceduljicu u svezi s tim kod primopredaje. Zar Udruga nije dužna voditi knjigovodstvo? Pa kakva je to udruga?

Zacijelo ćeš se složiti, da su u radu udruga kao i nekih zaklada takva pitanja posve na mjestu, legitimna i nužna. Da to nije samo moj nazor, već desetljećima ustaljena praksa u slobodnim zemljama i društvima, zacijelo bar Tebi, koji si godinama a polako i desetljećima (rekao si 15-16 godina?) radio/volontirao za slične organizacije, nije nepoznanica.

Dapače, udruge većinom i same redovito jedan put godišnje obavezno objavljuju (putem novinskih oglasa, letaka, pisama, na svojim domaćim stranicama, el.poštom, na svojim općim skupštinama...) bilance svojih prihoda/rashoda do u posljednju kunu/lipu, kako bi svi članovi znali na čemu su.

Utoliko sam više iznenađen mrzovoljom, nepovjerenjem ili čak nervozom, koju sam tim i drugim pitanjima izgleda izazvao. Neobjašnjivi su mi i anonimni/otvoreni pokušaji pošto-poto skretanja pozornosti na moje navodne/stvarne pogreške (Tvoj napis "...glede jezika" je prepun krivih argumenata, što će Ti potvrditi svaki kvalificirani jezikoslovac/anglističar/kroatist) u kontekstu rasprava o HULK-u a ne o mojoj malenkosti, koja je ― kako je to već više nego argumentirano dokazao g. Guštin ― posve beznačajna za korisnike GNU/Linux
Kakvu funkciju ima recimo Tvoje retoričko pitanje:

>"...Zašto se meni čini da su tebi najveći trn u oku neka sredstva koje čelništvo možda neodgovorno troši..."Iako se radi o čisto retoričkom pitanju na koje zapravo niti zahtijevaš niti očekuješ odgovor (jer ga inače ne bi meni niti postavljao, ja ne poznajem ni Tebe ni Tvoju psihu) s vrlo djelotvornim sugestivnim učinkom (kao, ja neopravdano nekoga pokušavam blatiti, pa ...), evo ipak odgovora:

Meni nije ništa trn u oku, ja samo pitam (što je posve u redu i primjereno uoči moje predstojeće odluke o možebitnom članstvu i uopće interesa za GNU/Linux u RH), a do sada nisam dobivao ili uopće nikakve odgovore ili vrlo površne i sumnjičave pa čak i otvoreno/prikriveno agresivne (što nije u redu a nije ni uobičajeno)

Na Tvoje glasno pitanje samome sebi ― koje drugima treba naznačiti po mene vrlo neugodan mogući podkontekst ― ćemo uostalom dobiti odgovor ako ga postaviš obratno i kao tajnik Udruge na njega odgovoriš: "Zašto udruga i čelništvo ne obaviještavaju (potencijalne) članove unaprijed/pravovremeno, precizno i odgovarajuće stvarnom financijskom stanju u kojoj se Udruga nalazi, kako bi se izbjegla neugodne situacije ovakve vrste?"

Kako bi se Ti osjećao, kada bih ja postavio slično konstruirano pitanje primjerice sadržaja:

"Zašto se meni čini da su čelništvu HULK-a najveći trn u oku neka pitanja u svezi s pojedinostima oko transparentnosti u radu Udruge i da se međusobno dogovaraju kako ih ušutkati?"

Ja mislim da to ne bi bilo lijepo, pa ću ono što mi se možda i čini radije zadržati za sebe.

Uostalom i sam
pišeš:

On (tj. ja ) gleda stvari iz svoje perspektive i čini mi se da nije upoznat sa stvarnim činjenicama i ne zna kako zapravo radi (ili ne radi) udruga. ..."

Donekle imaš pravo, ali to što si pisao se odnosi vjerojatno na još puno drugih korisnika.

Zadovoljan?...>

Čime? Odgovorom? Nisam! Nisam jer je paušalan, nelogičan i protuslovan:

Tvoja izjava: >Materijalno-infrastrukturna potpora koju udruga prima od društva je manje-više mizerna....>
Iako mi nije pravo, da vam nitko, pa ni Sveučilište ne da niti kune dotacija (kako to proizilazi iz Tvog odgovora), predpostavljam da su usluge fakultetskih poslužitelja besplatne. Točno?

Onda istina glasi, da je država/Sveučilište/fakultet jedini sponzor, i to tako reći u naturi?

Novca tvrdiš u ovom odgovoru nema uopće, prihoda tvrdiš nema (ako >ni jedna nova kuna nije sjela na račun
Kako ta Udruga uopće postoji i što će se dešavati s mojom članarinom?

Hoću li je samo ja morati plaćati ili će to morati početi činiti i drugi članovi, koji - kako tvrdiš - u posljednjih godinu dana tu svoju obvezu nisu ispunjavali, ili pak neće ni oni ni ja morati ništa platiti?

Hoću li kao član biti pravovremeno informiran o financijskom stanju i drugim važnim pitanjima i problemima iz života udruge udruge?

U Tvom prošlom javljanju pišeš:

>"...Čelništvo udruge ne bi trebalo biti ni gospodar ni službenik (ili sluga) već predvodništvo koje bi uobličilo i usmjerilo napore, želje i težnje svoga članstva i šire društvene zajednice..."
Pogrešno Stjepane (ako ne vjeruješ upitaj nekog stručnjaka)!

Takvi nazori su prevladavali u III. Reichu, SSSR, DDR, NDR Koreji, SFRJ, i sličnim režimima.

U demokratski ustrojenim državama, društvima i udrugama zemalja kao što su SAD, V. Britanija, Kanada, SRNj, Švicarska, ... a koliko znam i u našoj RH je čelništvo samo kolektivni službenik (ovdje: izvršno tijelo Udruge), koji provodi/izvršava demokratski izraženu volju članstva. Isto manje-više vrijedi i za skoro sve LUG-ove u svijetu.

Za jugokomunizma ali i u gore spomenutim režimima novci nisu bili toliko bitni, jer je ionako sve pripadalo narodu, a teret trošenja novaca je velikodušno i bez ičije dozvole na sebe preuzela tada vladajuća vrhuška. Ali ta su vremena kod nas nadam se zauvijek prošla, a HULK je vjerujem puno demokratskija i otvorenija organizacija od onih totalitarnih.

Kako se osjećao spomenuti ali neimenovani donator HRID-ovih CD-a za vlade bivšeg čelništva ne znam, ali Ti točno mogu reći kako se ja osjećam, jer sam u posljednjih 11 mjeseci o vlastitom trošku skidao CD-preslike (sveukupno nekakvih 20-30 GB), pržio te poštom HULK-u (tj. na adresu predsjednika udruge) poslao 70-ak CD s 30-ak različitih distribucija (SuSE orig., Mandrake, RedHat, FreeBSD , ... itd.). Koliko (novih) članova zna da ih ima od mene kao dar? Znaš li to Ti?

Nadam se da će odgovori koje si obećao uskoro pružiti cjelovitu sliku o Udruzi, tako da će se zadovoljiti (ne samo moja!) znatiželja i okončati ova preduga i u normalnim uvjetima suvišna rasprava.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 29.11.2002 3:20:49  Izmjenjeno: 29.11.2002 3:20:49
 Re: Glede poruke
Napisao: vuk
Nemoj podlo izvrtati moje riječi: ja nisam rekao da je bivše čelništvo raspolagalo novcima bez znanja članstva. Rekao sam da bi oni mogli više reći o tome. Ja imam papire i svaki pojedini trošak (čak i onaj najmanji) je dokumentiran. Nema nikakvog muljanja. Samo ne nosam ja papire cijelo vrijeme za sobom pa da ti u svakom trenutku mogu reći bilancu i što se i kako trošilo od postanka udruge do ovamo. Budi uvjeren da nijedna kuna nije završila u nečijem džepu. Članovi HULK-a i sami doniraju opremu i troše svoja sredstva da bi pomogli rad udruge. Moje je mišljenje da moralni kredibilitet bivšeg čelništva uopće nije upitan.

Ti pokušavaš diskreditirati udrugu i čelništvo koristeći se neupućenošću njezinih članova. Tko je i kako povrijedio tvoju sujetu da si krenuo u napad?

Prihoda nema jer su u udruzi samo aktivni članovi koji rade na projektima koji su vezani uz Linux. Stav je sadašnjeg čelništva da oni ne trebaju plaćati članarinu jer su već ionako jako puno doprinjeli radu udruge. To su ljudi (da parafraziram jednu izlizanu izreku) koji ne pitaju što će HULK učiniti za njih već što oni mogu učiniti za HULK.

Ako je po tebi financijsko stanje udruge najvažnija stavka u njezinom radu onda ova udruga nije za tebe. Učlani se u neki MLM kult i štuj zlatno tele.

Udruga ima sponzore i to nisu samo sveučilišta/država. Ako bi pročitao izvješće s INFA onda si vidio tko su sponzori. I svaki put kada HULK organizira nešto uz pomoć sponzora ili sponzori nešto doniraju vijest o tome se objavi na ovim stranicama.

Bez obzira što kažeš da "HULK je vjerujem puno demokratskija i otvorenija organizacija od onih totalitarnih" između redova se može pročitati da ti to ne misliš tako i da više vjeruješ da HULK-ova "vrhuška" troši novac kako se to radilo u vrijeme komunizma.

Interesantno je kako imaš dvostruke kriterije: Guštinu si rekao da "je neumjesno i suvišno u okviru ovakvih svađa pominjati bilo čije zasluge (pa tako ni Tvoje), jer ih ja nikada do sada u svojim javnim istupima niti nisam izravno i tako eksplicitno kao Ti stavljao na dnevni red " i onda već (najmanje) drugi put spominješ tih 70-ak CD-ova koje si spržio i poslao predsjedniku. Ako smatraš da si oštećen time ja ću ti osobno kupiti i poslati 140 praznih CD-ova da nadoknadim tvoj gubitak i da to više ne spominješ u raspravama. Većina HULK-ovih članova je učinila puno, puno, puno više od tebe i to nikome ne nabijaju na nos.

Zašto? Jer nisu to učinili da bi se time hvaliti već da bi pomogli radu udruge, širenju i upoznavanju ljudi s Linuxom i open source rješenjima.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 29.11.2002 11:04:20  Izmjenjeno: 29.11.2002 11:04:20
 Re: Glede poruke (svršetak)
Napisao: domazd (domazd at linux dot hr)

...Ti pokušavaš diskreditirati udrugu i čelništvo koristeći se neupućenošću njezinih članova...">

― ?!? Udrugu i njeno čelništvo ne mogu diskredititiraii ni ja niti bilo tko drugi, već samo vlastiti loši rezultati rada, nedostatak otvorenosti i poštovanja prema korisnicima, (budućim) članovima i donatorima te zakulisne i anonimne makinacije.

... Stav je sadašnjeg čelništva da oni ne trebaju plaćati članarinu jer su već ionako jako puno doprinjeli radu udruge...">

― Znači mene kao člana nitko ništa ne bi ni zašta niti pitao?

...Ako je po tebi financijsko stanje udruge najvažnija stavka u njezinom radu onda ova udruga nije za tebe...">

― HULK se od sadašnjih članova odrekao primanja i jedne jedine kune, a od novih zahtijeva 120 kn, bez da imaju pravo pitati a kamo li suodlučivati o njihovom trošenju. Znači postoje članovi prvog i drugog reda, plus "čelništvo" koje svojim "stavovima" i interesima usmjerava Udrugu. Lijepo...

...Članovi HULK-a i sami doniraju opremu i troše svoja sredstva da bi pomogli rad udruge...">

― Budući se Udruga sastoji samo od "zaslužnih" članova koji su "stavovima" čelništva oslobođeni plaćanja članarine, onda oni ne "doniraju" nikog drugog do li sami sebe.

...Guštinu si rekao da "je neumjesno i suvišno u okviru ovakvih svađa pominjati bilo čije zasluge (pa tako ni Tvoje), jer ih ja nikada do sada u svojim javnim istupima niti nisam izravno i tako eksplicitno kao Ti stavljao na dnevni red " i onda već (najmanje) drugi put spominješ tih 70-ak CD-ova koje si spržio i poslao predsjedniku. Ako smatraš da si oštećen time ja ću ti osobno kupiti i poslati 140 praznih CD-ova da nadoknadim tvoj gubitak i da to više ne spominješ u raspravama. Većina HULK-ovih članova je učinila puno, puno, puno više od tebe i to nikome ne nabijaju na nos....">

― Ja ne ističem ovdje svoje zasluge, već sam postavljao pitanja, gdje suzavršili ti CD-i s distribucijama namijenjenim (novim) članovima HULK-a i zna li to članstvo da dar (dakako besplatno, inače ne bi bio dar!) dolazi od mene.

― Vrijednost moje donacije koju (očito ne samo Ti) tako prezrivo ocjenjuješ, je prije svega u mojoj spremnosti, da u okviru vlastitih mogućnosti pomognem širenju GNU/Linuxa u RH.

...Ako smatraš da si oštećen time ja ću ti osobno kupiti i poslati 140 praznih CD-ova da nadoknadim tvoj gubitak i da to više ne spominješ u raspravama...">

― Poznato je da neki "zaslužni" članovi drugim Linuksašima prodaju distro-CD-e. Ja nisam tako zaslužan, ali sam drugim Linuksašima unutar ali i van udruge besplatno darovao iste.

Za tih 70 CDa (od kojih 10-15 originalnih SuSE-a) koji su uredno zaprimljeni od strane predsjednika Udruge, te 30 CD-a koji su stigli/će stići ovih dana, ne samo što ― po Tebi/vama ― ne smijem niti upitati jesu li ih članovi uopće dobili, već mi niti Udruga niti (osim dvije-tri anonimne iznimke) netko od tih 30-40 članova/korisnika ni hvala nije rekao.

― Budući ni predsjednik a ni dopredsjednik a ni Ti kao tajnik Udruge niste objasnili gdje su završile te distribucije i po kojem kriteriju, već umjesto toga nastojite prešutiti/umanjiti vrijednost tih donacija, imam razloga pa se osjećam i te kako oštećen. Pače, smatram da ste pored mene, oštetili i sve članove/korisnike, kojima sam besplatno namijenio te distribucije.

― Gdje su ti CD-i nestali, preostaje mi samo za nagađati.

― Budući sam CD-e slao izravno predsjedniku Udruge, moguće je da ih je on prodavao u trgovinama računalnom opremom koju posjeduje njegova obitelj. Možda ih je davao Tebi. Možda...

― Materijalna korist koju je netko ovdje mogao izravno steći zlouporabom/pronevjerom donacija je doduše samo par tisuća kuna (80-ak praznih CD-a, vrijednost 20-30 GB prometa podataka za snimanje distribucija, 1 HP punjenje boje za pisač, 2 potpuna i originalna SuSE Professional izdanja) ― stime da se je eventualnim umnožavanjem ta iznos mogao i povećati ― ali šteta koju ja najviše trpim je osjećaj, da se ti isti ljudi zlouporabili moj osjećaj solidarnosti s onima koji bi htjeli a možda (uslijed loše vlastite materijalne situacije) ne mogu koristiti GNU/Linux.

― Ako Ti osobno s tim nemaš nikakve veze, zašto bi mi Ti nudio onda nekakvu Tvoju bijednu nadoknadu koja, kao što se vidi to niti nije? Zašto kao član i čelnik ne pokreneš u Udruzi pitanje, što se zbilo s tim doniranim CD-ima i tko ih je po kojem pravu, kriteriju i za što uopće uporabio.

― Ne, ne,... Što više Tvojih/vaših čelničkih odgovora to se više logičkih pitanja nameće.

Tko god je objektivno pratio ovu dugu i mučnu prepisku između mene i predsjednika (i šutnja je stav), dopredsjednika i Tebe kao tajnika Udruge, temeljem ne mojih pitanja, već vaših izjava/stavova se mora upitati, kako jesve to uopće moguće u XXI. stoljeću pod okriljem jednog sveučilišta u Zagrebu, Republici Hrvatskoj, Europi i slobodnom svijetu...

― Svoju odluku glede članstva sam inače već donio:

Biti drugorazredni (tzv. nezaslužni) član u jednoj takvoj Udruzi i s doduše "zaslužnim" ali i vrlo bezobzirnim mešetarima i spletkarošima ― bez imalo stida i poštenja ― kojima je do GNU/Linuxa i njegovih korisnika stalo samo u funkciji vlastitih interesa ― je poniženje za svakog čovjeka i korisnika GNU/Linuxa. S takvima uopće ne želim imati ikakvog posla.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 8:25:10  Izmjenjeno: 28.11.2002 8:25:10
 Re: Što je to (ne)točno?
ti si čovječe bolestan, daj se liječi, pretpostavljam da imaš PTSP, ili idi na Thompsonove koncerte pa pjevaj u prvim redovima, ovdje si našo držati političke govore, sramota, neću se predstaviti da me nebi tvoji u crnim košuljama negdje sačekali u magli

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 9:02:57  Izmjenjeno: 28.11.2002 9:02:57
 Re: Što je to (ne)točno?
Narode, ovo je zaista neverovatno!
Od jedne cisto intelektualne polemike napravili ste politicki slucaj! Ne mogu da verujem! Ovo sto je Dominko uradio nema veze sa onim o cemu ste vi poceli da pricate!

Drugo, sasvim podrzavam da se na HULK-u sto je moguce vise podrzava akademski hrvatski jezik (jeste da cu ga ja sve manje i manje razumeti kako hrvatski akademci budu sve vise i vise forsirali menjanje hrvatskog jezika, ali to nije tema za ovaj sajt, a i to je moj problem :) , znaci Dominko opet ima pravo sto koristi hrvatski knjizevni jezik.

Trece, svako ko pise nesto ima slobodu da pokusa da unese neologizme (nove reci, ako se ne varam tako se zovu), to je odlicno i takodje i to podrzavam, time se samo bogati jezik, samo ljudi nesposobni za tako nesto (da ne kazem ograniceni) ce biti protiv toga! Razmislite samo molim Vas odakle engleskom jeziku toliko termina?! - Prosto iz raznih drugih jezika, od raznik kultura i civilizacija - zato je dinosaurus zvani srpskohrvatski, iliti hrvatskosrpski (zavisno od mesta na kome se taj termin koristi) bio dobar, jer smo koristili termine i iz hrvatskog jezika i iz srpskog i jezik je bio mnogo bogatiji. Eto, otuda engleski jezika ima par stotina hiljada termina (ako se ne varam?).
No, da se ne udaljavamo od teme, Dominko (opet) ima apsolutno pravo da kaze ono sto je rekao. Ali ponavljam mozda to nije trebalo izneti javno, trebalo je pustiti ljude koji pojma nemaju o zivotu da "zive u mraku neznanja" i ne osvrtati se na ono sto oni iz svojih coskova i rupa dobacuju!

Dejan Lekic
urednik linuks.org-a

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 9:04:09  Izmjenjeno: 28.11.2002 9:04:09
 Re: Što je to (ne)točno?
Izvinjavam se na gramatickim greskama, pisao sam na brzaka... :)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 9:42:55  Izmjenjeno: 28.11.2002 9:42:55
 Re: Što je to (ne)točno?
Napisao: vuk
Zašto bi to bio politički slučaj? Ako je netko politizirao onda je to bio DA koji je u svojoj poruci o Linuxu za hrvatska poduzeća politizirao bez ikakvih konkretnih prijedloga i rješenja.

Btw, imam dojam da je za tebe DA romantični junak koji se bori protiv mraka i neznanja. Pa neka ga.

On gleda stvari iz svoje perspektive i čini mi se da nije upoznat sa stvarnim činjenicama i ne zna kako zapravo radi (ili ne radi) udruga. HULK živi zahvaljujući radu nekolicine ljudi koji bi željeli postići i puno više od onoga što je Dominko naveo u svojoj poruci ali jedno su želje a drugo su mogućnosti. Broj aktivnih članova je tako mali da ga neću ni spominjati.

Nemam ja ništa protiv da on koristi hrvatski jezik ali protiv sam toga da to nabija drugima na nos i da to što drugi ljudi koriste strane izraze koristi kao argument protiv njih. Zašto bi passe bilo ispravno a read my lips neispravno? Meni se osobno ne sviđa ni jedno ni drugo jer nije u duhu hrvatskog jezika. Jedno je nobl a drugo je amerikanizirana fraza.

E sad te još samo molim da mi objasniš tko to nema pojma o životu i živi u mraku neznanja?


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.11.2002 10:33:39  Izmjenjeno: 28.11.2002 10:33:39
 Re: Što je to (ne)točno?
Napisao: nuit
jeah, , pocinje se s nametanjem jezika, pa misljenja, ponashanja pa to sve predje na kraju u diktaturu, netoleranciju i koliko toga sto je sve ne@$#$ ne@$@#$ ne@#$#@, a u biti , mene interesira samo linux, nit thompson, nit tam neke kosulje, niti necije godine, ak neko ima 10 godina iskustva, i sta s time , tko mu garantira da nije 10 godina pogresno radio ??

nebitno, za sada je za mene oznaka HULK - hr. udruga lajavih kokosaka ili ludih. :) dakle ..
CrazyChicken LUG.
prestanite s tom hebenom politikom, bahatoscu ponasanja, pretjeranom arogancijiom , LINUX je ne samo ( kernel - inacica (za tam neke)) nego je i pokret slobode misljenja, izrazavanja, govora....i josh puno toga

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 29.11.2002 3:19:45  Izmjenjeno: 29.11.2002 3:19:45
 Re: Što je to (ne)točno?
Maknite ovaj clanak i ovog autora! Nisam ovdje da bih citao o nekim osobnim stvarima vec o Linux operativnom sustavu, a autor neka otvori vlastitu osobnu stranicu na kojoj ce pisati ovakve gluposti i sloboda govora mu je zajamcena.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 01.12.2002 23:33:54  Izmjenjeno: 01.12.2002 23:33:54
 Ma Dominko ostani
Napisao: Nevidljivi (http://www.hidden-city.net/linux/)
Oni koji su imali imalo dodira sa ULKom znaju da nije savrsen. To sto se sada dogadja u njemu je eskaliralo ovim tvojim "clankom". No pokusaj sagledati to poput mene.

U ULKu postoji zaista samo nekolicina dobrih Linux korisnika voljnih pomoci drugima. No u takvim zajednicama cesto ce naici na masu njih kod kojih ces se osjecati iskoristen i sve u svemu vrlo jadno.

Medjutim ako ti se i dalje svidja Linux kao zajednica, ili OS ili nesto nemoj da te nazivcira nekoliko ULKovaca. Ako pises vijesti pises ih zbog potencijalnih citatelja zainteresiranih za Linux i sebe radi.

Ukoliko ULKovci zabrane tvoj urednicki status onda se zaista mozemo obratiti microsoft.hr da im da koji bedz ili majicu ili nesto, jer ocito zele da i .hr Linux zajednica bude zavaravana kako je sve sjajno unutar ULKa a unutra je ... no vidjeli smo kako.

linux.hr je hvale vrijedan projekt nevezano da li je ULK iznutra dobar ili ne. Cak nevezano da li ga drzi ULK. To je portal linux korisnika za linux korisnike.

uhm. ponavljam se... no uglavnom ideja je da bio ti u ULKu ili ne, ne odredjuje da li si Linuxas ili ne. I pisuci clanke ili pomazuci korisnicima, ili radeci u linuxu ili cime god doprinoseci linuxu dajes svoj doprinos.

Mene osobno smeta sto clanarina u ULKu nije vise figurativna. Sto se ne zna gdje ta lova i ide kada je uplacena.

ULK ima zaista dobru pocetnu ideju, no nesto je zastekalo. ULK ima dobru domenu, i zahvaljujuci ne samo tebi ima i vise manje dobar portal, gdje zainteresirani mogu procitati vise negu u nekim od nasih sramotnih casopisa.

Opet se vrtim, rano je jutro i tako to... Sve u svemu podrska svim linux related postovima i clancima. To vise od svega ukljucuje ovakve jer da je kernel ili neka distribucija izasla doznajemo od svuda a ovo je jedino mjesto gdje saznajemo sto se dogadja u hrvatskoj vezano za linux.

naravno bolje vjesti vezane za .hr ili ULK su pozeljne. Moze se i kao nova anketa staviti vjerujete li vodstvu ULKa? ili Zasto bi se uclanili u ULK. da se vidi gdje je problem.

Kao ideja se pitam je li previse nakon uplate clanarine novom korisniku ponuditi presnimljenu distribuciju po izboru po cijeni postarine jer ona je ok 20Kn a sami cd-i trivijalnih 5-10Kn max. Dok sam ja snimao CDje najvise me ubijalo tih 20Kn. Sto se tice samih medija zaista su im cijene pale na smjesnih 2-3 Kn...

BTW: ste dobili sluzbeno H u imenu?

P.S. Usput onako, osobe koje jesu u ULKu a potpisuju se sa Anonymous se mogu sramiti i samim time uljevaju nepovjerenje u ljudima koji citaju ovu raspravu!
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS