Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
16 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 16

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU/Linux : Izašao OpenOffice.org 1.0.3
Poslao Anonimni majstor on 12.04.2003 5:42:19 (3056 Čitanja)
GNU/Linux

Odobrio: igustin. Napisao: Anonymous.
OpenOffice.org izdao je novu verziju istoimenog office paketa, prema nekima jedinim pravim konkurentom Microsoftovom Officeu, na kojem se između ostalog bazira i Sunov StarOffice.

Novu verziju paketa možete skinuti s mnogobrojnih mirrora. Trenutno su dostupni buildovi za Linux, PowerPC Linux, FreeBSD, Solaris i Mac OS X u originalnoj verziji na engleskom, a lokalizirane verzije još su u izradi.

Ono što najviše izdvaja OpenOffice paket od konkurenata jesu otvorene specifikacije formata datoteka, čime je garantirana visoka kompatibilnost kao i mogućnost da ostali proizvođači, ukoliko žele, mogu u svoje programe ugraditi podršku za OpenOffice datotečne formate. Osim toga, paket podržava i velik broj ostalih datotečnih formata, a među njima i formate MS Office XP paketa, no nažalost još uvijek ne toliko dobre koliko bi mi htjeli, ponajviše zbog Microsoftove closed source politike, odnosno sakrivanja specifikacija svojih programa i datotečnih formata, čime je onemogućeno open source razvijateljima pisanje bolje podrške za iste.

OpenOffice može se pohvaliti i bogatim mogućnostima svojih aplikacija koje pariraju s komercijalnim rješenjima. U sljedećoj verziji, oznake 1.1, očekuju se mnogobrojne novosti, primjerice ugrađena podrška za uvoz i izvoz u PDF, Macromedia Flash, DocBook, XML, XHTML kao i u veći broj PDA Office formata te podrška za Complex Text Layout (CTL) te Arapski i Hebrejski jezik i mnoge druge novosti.

1.1 beta inačicu trenutno možete preuzeti sa ovih stranica.

Podsjećamo da paket već duže vrijeme sadrži podršku i za Hrvatski spelling checker.

Što se konkurenata tiče, nedavno je osvanuo vrlo zanimljiv članak o Microsoftu i odluci da nadolazećem Office 2003 paketu doda i mogućnost snimanja dokumenata u XML format, prilično oslabljen i koji ne podržava nove, nadolazeće mogućnosti paketa, dok će podrazumijevani datotečni format datoteka i dalje ostati sakriven.

Nedavno je OpenOffice.org izdao i SDK za svoj office paket, čime je omogućeno razvijateljima da se još više uključe u razvoj i poboljšanje programa. Više i tome u članku CNet-a.

Pročitajte i ovaj zanimljiv intervju u kojem se između ostalog priča i o sve većoj prisutnosti kako OpenOfficea, tako i njegovoj komercijalnog ekvivalenta StarOfficea, kao enterprise alternative mnogo skupljim konkurentskim rješenjima.

Ovaj stariji članak na eWEEK-u objašnjava novosti u nadolazećoj verziji Sunovog StarOfficea 6.1, kao i odluke Sonyja da zamjeni svoju ponudu na desktop računalima s dotadašnjeg Corel WordPerfect Officea na StarOffice te SuSE-a koji u će novijim verzijama svojih distribucija uključiti OpenOffice umjesto SunOfficea.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 13.04.2003 8:05:36  Izmjenjeno: 13.04.2003 8:05:36
 Re: Izašao OpenOffice.org 1.0.3
Napisao: domazd (domazd at mail dot ru)
"...na kojem se između ostalog bazira i Sunov StarOffice..."


StarOffice je još od 1985. godine bio izvorni i glavni proizvod njemačke tvrtke StarDivision iz Hamburga. Nakon niza godina vrlo uske, intenzivne i uspješne suradnje, Sun i StarDivision su u rujnu 1999. godine (pod do sada javnosti nepoznatim okolnostima i uvjetima te posve iznenadno) fuzionirali a dotadašnji poslovođa i osnivač StarDivisiona Marco Börries je tada ujedno postao dopredsjednik i manager Sunovog odjela za razvoj aplikacijskog softwarea.


StarOffice je od samog početka postupno prenošen na razne sistemske plaforme (MS-DOS, Windows 3.x/9x/NT, OS/2 Warp, MacIntosh, Solaris, GNU/Linux...) a njegovi programeri i dan danas rade u razvojnim odjelima sa sjedištem u Slobodnom hanzeatskom gradu Hamburgu.


Značaj uredskog paketa StarOffice znatno je porastao od listopada 2000. Sunovim prepuštanjem najvećeg dijela izvornog programskog koda na raspolaganje OpenSource-zajednici.


Isljedak suradnje StarOfficeovih i OpenSource-programera bila je u svibnju 2002. objavljena inačica OpenOffice.org 1.0, koja je od tada na raznim jezicima i za različite OS besplatno raspoloživa svim korisnicima za osobno i poslovno korištenje.


Dalji razvoj komercijalnog StarOfficea (ca. 650kn) i besplatnog OpenOffice.org-a do sada je protjecao vrlo koordinirano.


Pitanje, "bazira" li StarOfficeov programski kod na onom OpenOffice.orgovom ili je pak obratno u najmanju ruku podsjeća na poznatu dvojbu o tome, je li starija kokoška ili jaje.


Više informacija o ovoj temi se može pronaći na www.sun.com/software/star/staroffice.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 14.04.2003 5:03:00  Izmjenjeno: 14.04.2003 5:03:00
 Hrvatski dict
To ne radi. Kako se to podešava?
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS