Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
13 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 13

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU/Linux : Prihvaćanje Linuxa
Poslao Anonimni majstor on 05.07.2003 6:11:30 (1855 Čitanja)
GNU/Linux

Odobrio: kost. Napisao: Anonymous.
Da bi Linux i ostali Open Source sustavi ušli u širu uporabu, nisu toliko bitne lokalizacije softwarea i isplativost, koliko je velik problem nedostatka slobodno raspoložive dokumentacije. Informatički sam profesionalac, i o MSovim proizvodima i tehnologijama mogu saznati što me zanima u roku od par minuta. Također, kad imam neki problema, na raspolaganju mi je ogromna baza rješenja problema. Da ne spominjem njihove SDKove - praktički, nemam potrebe za ikakvim knjigama - sve mogu naučiti iz helpa i SDKa. Nekoliko puta sam pokušao prisiliti se prijeći na Linux - sviđa mi se koncept slobodnog softwarea, a pogotovo neovisnosti koju nudi....

...No, kada sam poželio nešto raditi ili programirati, počeli su problemi. Proces učenja je "strm" i težak, informacije su šture, upute su očajno napisane, prijevodi većinom polurazumljivi. HowTo-i su odlična stvar, ali se gotovo u svima očekuje veliko predznanje. Općenito sam stekao dojam da su sve te dokumente pisali iskusni profesionalci kao svoje podsjetnike ili za druge iskusne profesionalce. Radio sam u životu dosta na sustavima sličnim UNIXu, od SPERYa, Unisysa, starog PDP-11, ali su svi imali relativno dobru podršku. Dokumentacija je bila na engleskom, ali ga se moglo razumijeti. Osobno me najviše smetaju "hakerski" nazivi programa - mene ne asociraju na ništa i strašno mi se teško snaći u njima. Stekao sam dojam da se ljudi trude smisliti što kriptiraniji naziv - kao da je to stvar prestiža. Kako nitko nema interese pisati dobru dokumentaciju, smatram da Linux i slični projekti neće uspijeti masovno se proširiti.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 06.07.2003 12:13:23  Izmjenjeno: 06.07.2003 12:13:23
 Re: Prihvaćanje Linuxa
Ocito je problem u glavi takvih koji su nauceni da im se proizvod "GURA", a ne da traze proizvod prema svojim potrebama. Uglavnom takve tehnologije velikih korporacija mijenjaju nacin poslovanja, a ne kao sto bi trebalo, omoguciti da se tehnologija prilagodi poslovanju i unaprijedi ga. Takav novi, promijenjeni nacin poslovanja donosi nove i sve vece troskove i sto je najgore, veze poslovanje uz odredjeni poslovni plan korporacije (Microsofta). Istina je da smo vecina inertni, lijeni, nezainteresirani, povodimo se za trendovima, nismo u stanju izraditi dugorocni ali niti kratkorocni plan razvoja firme/drzave/drustva. Radimo ono sto rade drugi, koristimo ono sto koriste drugi, ne radimo ono sto rade oni koji nisu nama slicni/podobni, utapamo se u masu nemastovitih sljedbenika novih idola danasnjice, americkih korporacija. Pa normalno da se bivsa zajednica juznoslavenskih zemalja raspala, i ostavila iza sebe male i nesposobne drzavice (za zaboravne, zajednica juznoslavenih naroda nastala je upravo kao otpor bezlicnom zapadnjackom imperjalizmu i zelji da se zadrzi slavenski identitet). U tim drzavicama zive gradjani cini je identitet toliko ugrozen da totalitarizam dozivljavaju kao idelno drustveno stanje. Kad nema cvrste nacionalisticke drzavne politike i neprijatelja, okrecemo se drugom totalitarizmu, MS - totalitarizmu. Mislite da pretjerujem i da ovo ste nema veze sa temom? Razmislite koliko ste spremni odbaciti sve sadasnje MS tehnologije i zamijeniti iz drugima? Funkcioniramo poput pusaca cija svijest prihvaca cinjenicu da on pusi SAMO JEDNU cigaretu istovremeno, sto se ne cini znacajnom stetom za njegov organizam u tome trenutku. Pokusajte toga istog pusaca odviknuti od te JEDNE cigarete!? Mislite da niti to nema veze? Nemate dovoljno odlucnosti i prestati pusiti, promijeniti nacin zivota, osjetiti miris slobode? Onda za NAS doista nema nade!

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 07.07.2003 4:36:31  Izmjenjeno: 07.07.2003 4:36:31
 Re: Prihvaćanje Linuxa
! :) svaka cast, al nece utjecati na one koji vec sami nisu promijenili misljenje.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS