Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
31 korisnika je online (5 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 31

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Linux u Hrvata : Jutarnji list: Pingvini osvajaju Hrvatsku
Poslao Anonimni majstor on 28.04.2004 4:34:18 (1584 Čitanja)
Linux u Hrvata

Odobrio: igustin. Napisao: Anonymous.
Jutarnji u svojem informatičkom dodatku Online donosi izvješće s ovogodišnjih DORS-CLUC-a. Tekst spominje kako je manifestacija privukla mnogo više posjetitelja i kako su se pojavile mnoge tvrtke koje nude konzultantske usluge i rješenja bazirana na Linuxu. Osim IBM-a, Oraclea i Computecha, spomenuti su i OPSUS, ELIN, Nimium i Novalis kao tvrtke koje su se dokazale na tržištu. Također, spominje se i dolazak dr. Diane Šimić kao dokaz da je država pokazala pomak u odnosu prema Linuxu i slobodnom softveru. Spomenute su i izjave Kristijana Zimmera kako je interes države veliki poticaj za kreativnost u Linux zajednici i nastavak lokalizacije Open Source projekata, te razvoj softvera pod GPL licencom, te Radoslava Dejanovića o očekivanju da država sklopi barem povoljniji ugovor s Microsoftom, uz podsjećanje da je u Srbiji 50.000 licenci poklonjeno obrazovnim institucijama (OS plus MS Office), te želja da novi ugovor bude transparentan, što je prošla vlast izbjegla učiniti. Također, spomenut je i Ken Coar, direktnr i dopredsjednik Apache Software Foundation, te član izvornog tima programera Apache Web poslužitelja, čiji je tržišni udio veći od 67 posto. Coar je u svom predavanju nastojao odgovoriti na pitanje kako zaraditi na poslu utemeljenom na otvorenom softveru.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.04.2004 5:10:29  Izmjenjeno: 28.04.2004 5:10:29
 A odmah ispod piše...
Odmah ispod toga je tekst o poslovnim rezultatima Microsofta za proteklu godinu, s naslovom "Nagodbe nagrizle Microsoftovu zaradu"... :)


Valjda ćemo i mi konačno nagristi Microsoftovu zaradu, umjesto da Microsoft nagriza naš proračun...


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.04.2004 5:57:07  Izmjenjeno: 28.04.2004 5:57:07
 Re: A odmah ispod piše...
Hm, takvi nastupi nam samo odmažu. Uporno ponavljamo da je nama cilj promovirati Linux i open source, a ne raditi štetu Microsoftu.

IG

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.04.2004 7:48:26  Izmjenjeno: 28.04.2004 7:48:26
 Re: A odmah ispod piše...
Microsoft bi trebao dobiti silne milijune kuna od novog ugovora. A što je s državnim interesima? Zar ne smijemo sami sebe štititi ako to nije u interesu Microsofta? Razumio bih da to kaže netko tko radi u Microsoftu jer on mora štititi interese kompanije, ali ne shvaćam zašto je loše navijati da država iskamči što veći popust? I zar samo zato što se bavimo linuxom to znači da trebamo zanemariti nešto što se tiče svih nas poreznih obveznika i reći da nas je baš briga, jer država ne potpisuje ugovor s nama nego s nekim drugim?
Ne pričamo tu o Linux vs Microsoft, već o tome da država, za korist svih nas, mora tvrdo pregovarati s Microsoftom i biti spremna tražiti velike ustupke od njih sa realnom prjetnjom da će prijeći na Linux, a Microsoftu zahvaliti na suradnji. A pazi, zar nije činjenica da je microsoft spreman ponuditi velike popuste i da iza sebe ima osudu EU i da tu priliku treba iskoristiti? Trebamo li biti tiho i čekati da netko opet napravi ugovor s 10% popusta i poslije trubi kako je to fantastičan popust kojeg su dobili poslije dugih i teških pregovora s Microsoftom?
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS