Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
11 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 11

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU / GPL : Bauk kruži Evropom, GNU Pauk...
Poslao Anonimni majstor on 28.05.2004 11:33:33 (2327 Čitanja)
GNU / GPL

Odobrio: igustin. Napisao: nenadromic.
Povodom skorog izlaska knjige GNU Pauk pozivamo vas na otvorenu online diskusiju na adresi http://www.gnupauk.org, gdje je već sad objavljen sav pripremljeni materijal. Cjelokupna diskusija u necenzuriranom obliku biti će objavljena na CD-u priloženom uz papirnato izdanje.

GNU Pauk govori o alternativama restriktivnom poimanju i zakonskoj regulaciji intelektualnog vlasništva i autorskih prava koji danas služe isključivo zaštiti korporativnih interesa muzičke, filmske i industrije zabave općenito. Primjere iskrivljenih perspektiva možemo naći i u prisvajanju znanstvenih istraživanja i otkrića (medicina, genetski inžinjering, biotehnologije i sl.) od strane privatnog kapitala putem apsurdnih patenata ili u monopoliziranju distribucije znanstvenih radova u privatnim znanstvenim časopisima dostupnim samo najbogatijima.

GNU Pauk je zbirka tekstova inspirirana pokretom slobodnog softvera koji se svojim suradničkim modelom produkcije sve više nameće kao uspješna alternativa Microsoftovom monopolu na tržištu operativnih sustava. Tomislav Medak i Marcell Mars izabrali su tekstove eminentnih teoretičara novih medija i tehnologija, te samih aktera GNU pokreta koji promišljaju mogućnosti suprostavljanja gušenju slobode stvaranja, suradnje i razmjene u širem spektru intelektualne produkcije. Richard Barbrook, Manuel DeLanda, Lawrence Lessig, Richard Stallman, Jospephine Berry i drugi navješćuju GNU trend u umjetnosti, ekonomiji, socijalnoj teoriji, politici...

GNU Pauk će izaći u mjesecu srpnju, u izdanju Multimedijalnog instituta i DAF-a, a u duhu suradnje GNU pokreta svatko može sudjelovati u proizvodnji ove knjige, predlažući i komentirajući izbor tekstova, njihovu tematiku i prijevode koji su objavljeni na http://www.gnupauk.org pod GNU Općom javnom licencom. Vaš doprinos bit će objavljen na CD-u priloženom uz knjigu.

Pozdrav,
Marcell Mars & Tomislav Medak

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS