Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
16 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 16

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
IT Tehnologija : Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje kompjuterskih programa
Poslao jelena on 08.03.2005 5:18:05 (4651 Čitanja)
IT Tehnologija

Europsko vijeće ministara jučer je (07.03.2005.) objavilo da smatra da je njihov prijedlog za patentiranje kompjuterskih programa usvojen
- usprkos nepoštivanju dogovorenih pravila glasovanja,
- usprkos nedostatku kvalificirane većine zemalja članica, te
- usprkos zahtjeva iz nekoliko zemalja da se pregovori obnove.

Na stranicama FFII možete naći izjavu za javnost, audio zapis i transkript glasovanja:

http://wiki.ffii.org/Cons050307En


Prve reakcije na ovu novost su jednodusno negativne među free software programerima. Naime, jedino još europski parlament može spriječiti donošenje ovog zakona koji bi, ovako kako je predložen, uvelike otežao razvoj kompjuterske industrije u Europi, a i u Hrvatskoj kad jednog dana uđe u Europsku Uniju. Nažalost, da bi se taj zakon spriječio, potrebno je 70% glasova protiv među europskim zastupnicima, tako da su šanse de se to dogodi vrlo male.

http://yro.slashdot.org/yro/05/03/07/1130243.shtml?tid=155&tid=218
http://www.groklaw.net/article.php?story=20050307095336843

Možete pronaci više informacija o ovom slučaju (i usput naučiti puno fascinantnih stvari o radu europske komisije, vijeća ministara i parlamenta) na stranicama www.ffii.org. A ako vas ovakve stvari zanimaju, javite se Holgeru Blasumu (http://www.blasum.net/holger/), tajniku udruge FFII. FFII bi vrlo rado prihvatila suradnike koji bi se bavili prijevodima na hrvatski, organiziranjem diskusija i konferencija o softverskim patentima ili informiranjem budućih hrvatskih zastupnika o ovoj temi.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Rado
Poslano: 11.03.2005 3:19:04  Izmjenjeno: 11.03.2005 3:19:04
Padawan
Aktivan od: 05.01.2005
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 84
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Loše. Vrlo loše. I, mislim, prilično glupo od EU. Ne zbog toga što je sama ideja patentiranja softvera glupava, već zato što ta ekipa nije svjesna da najviše patenata drže tvrtke van Europe. Kako na brzinu podmetnuti klipove vlastitoj softverskoj industriji? Tako.

Autor Mišljenje
taivanac
Poslano: 11.03.2005 4:04:48  Izmjenjeno: 11.03.2005 4:04:48
Linux Master
Aktivan od: 09.01.2005
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 372
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Stvar je višeslojna i nije jednostavno ocijeniti ovakav potez bez poznavanja svih činjenica koje su utjecale na donošenje ove odluke. Europa danas predstavlja respektabilanu ekonomsku silu uz rame SAD-u i Japanu; patenti će morati biti prijavljeni u registar za koji će se plaćati godišnje pristojbe; potaknuti će se konkurencija (onaj koji ne može platiti licencu sam napravi novo rješenje); spriječiti će se registracija patenata i plaćanje pristojbi u SAD; doprinosi se sazrijevanju ideje zajednice europskih država među kojima vlada red i poštivanje prava itd... Čovjek koji godinama radi na razvoju nekog softwarea ima i moralno i ljudsko pravo na eksploataciju rezultata svoga rada u onom obliku u kojem on odluči. Dakle, može rezultat svoga višegodišnjeg rada dati besplatno na uvid i hraniti se u javnoj kuhinji kao socijalni slučaj ili pokušati svoje intelektualno vlasništvo i svoj uloženi rad unovčiti kako bi si omogućio egzistenciju i daljnji rad. Evidentno je da velike korporacije i vlasnici krupnog kapitala ovu situaciju iskorištavanju sputavajući razvoj držanjem ključenih tehnologija pod ključem. Tehnologije ključne za današnji informatički svijet ključne su postale NE zbog svojih tehnoloških karakteristika već zbog aktivnosti vlasnika na pravima tih tehnologija da one postaju ključne! Dakle, vlasnici kapitala nakon prijave nekog patenta utječu na strukovne organizacije kako bi upravo njihov patent postao ključni u razvoju određenih tehnologija. Zloupotreba instituta intelektualnog vlasništva od strane krupnog kapitala je jedna strana medalje a zaštita malog poduzetnika koji se na tržištu natjeće svojim znanjem i ne želi se jeftino prodati velikima je druga strana medalje.. Ovime je i njemu pružena mogućnost da svoje znanje zaštiti i oplođuje koliko god to bilo neizvjesno pod teškom paljbom kapitala multinacionalnih korporacija. Danas nije dilema "otvoreni kod ili zatvoreni kod". Nakon registracije patenta vlasnik može otvoriti kod svima na uvid i to ne znači da je dozvolio ekonomsku eksploataciju niti upotrebu toga koda bez njegova odobrenja.

Autor Mišljenje
Rado
Poslano: 11.03.2005 4:22:05  Izmjenjeno: 11.03.2005 4:22:05
Padawan
Aktivan od: 05.01.2005
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 84
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Mislim da ti ne razumiješ problematiku.

"Onaj koji ne može platiti licencu sam napravi novo rješenje"

Ovo je potpuno netočno - onaj koji ne može platiti licencu neće poslovati, jer ne smije napraviti svoje rješenje, jer je netko već patentirao način rada koji dovodi do tog rezultata! U tome je zapravo problem, što ti netko može patentirati klik mišem na ikonu i to ti naplaćivati. Licencna prava na gotove tehnologije funkcioniraju u Europi, čak i kod nas, sasvim dobro i donose sasvim dobre prihode. Softverski patenti, e tu ćeš tek vidjeti cirkus koji će nastati. Sutra ćeš moći kupiti softver samo od IBM-a ili Microsofta, jer mali proizvođači neće moći napraviti ništa toliko revolucionarno novo da izmigolje iz patentnog stiska moćnika.

Želiš raditi novi softver? Ok, nakon što platiš licencu za jednostruki klik, dvostruki klik, klik mišem na prazno polje, patentna prava za spajanje s bazom podataka, patentna prava na 2-tier tehnologiju... tvoj programčić koštat će 100$, od čega će 90$ odlaziti na patentna prava. A ako si od onih naivaca koji računaju da će osmisliti nešto novo i obogatiti se ne radeći više ništa, misliš li da možeš izmisliti nešto čega se nitko prije tebe nije sjetio? ;)

Autor Mišljenje
taivanac
Poslano: 11.03.2005 6:03:54  Izmjenjeno: 11.03.2005 6:03:54
Linux Master
Aktivan od: 09.01.2005
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 372
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Slazem se sa tobom da ce osoba koja nema inventivno - poduzetnicke pobude odustati od posla u slucaju ako ne moze BESPLATNO implementirati tudju logiku ili metodu ili ulozeni rad u svoj projekt kojega zeli PRODATI a nema dovoljno kapitala da to pravo vlasniku plati ili mu ne zeli platiti. Razmotri razvoj linuxa kao suprotnost politici zatvorenog koda i monopola nekolicine velikih proizvodjaca sto itekako ide u prilog tome.

Problem placanja autorskog prava i intelektualnog vlasnistva je malo sire. Ti sigurno ne radis besplatno u vecini svoga zivota. Ne ulazim u razlog niti metodologiju tvoga osobnog vrednovanja, dakle mislis li da tvoj rad vrijedi zbog tvoje fizicke pojavnosti ili zbog ulaganja truda u odredjeni posao ili zbog toga sto naplacujes tek protek vremena od pocetka pa do kraja ugovorenog perioda ili procjenjujes vaznost ulozenog posla za ukupno poboljsanje poslovanje tvoga klijenta itd...
Cilj zastite softwerskih patenata nije sprjecavanje onih kojih zele besplatno i uz odobrenje vlasnika patenta koristiti rezultate tudjeg rada vec zastititi autora/vlasnika od zloupotrebe i to ponajvise od ekonomske eksploatacije bez placanja autoru/vlasniku a protivno volji autora/vlasnika.

Stvari nisu crno-bijele. U ljudskoj populaciji ima vrlo malo osoba koje izmisljaju dok vecina nas sa vecim ili manjim uspjehom imitira vec vidjeno. Pogledaj samo nase politicare, pjevace, automobile i web stranice itd...
Primjer koji si naveo sa klikovima nije dobar.
Niti danas a niti prije ti nisi mogao uzeti nesto sto je patentirao IBM i proglasiti to svojim bez obzira sto zivis u HR. IBM to vidi, uzme odvjetnika i opere te ko malu bebu bez obzira sto Hr nije u EU. Mozes zivjeti i u Pakistanu.

Najveća povika protiv europskih softverskih prava mozda upravo dolazi iz SAD jer se boje konkurencije i gubitka monopola.


Autor Mišljenje
lethe
Poslano: 12.03.2005 12:19:24  Izmjenjeno: 12.03.2005 12:29:14
Upravo došao
Aktivan od: 03.01.2005
Mjesto: Zagreb i Hrvatsko Zagorje
Broj postova: 5
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Malo cudno pitanje, ali: ako bi znanstvenici bili nule bez svojih predhodnika zasto oni ne placaju naknadu svojim predhodnicima? Zasto oni koji realiziraju njihove ideje ne placaju svim znanstvenicima u lancu, dakle i onima na cijim idejama su dosli do novih spoznaja? Isto je sa software-om. Svaki patent je posljedica neceg od prije. Ne vidim zasto bih platio zadnjem u lancu, a onima prije ne?

Autor Mišljenje
taivanac
Poslano: 13.03.2005 13:11:47  Izmjenjeno: 13.03.2005 13:11:47
Linux Master
Aktivan od: 09.01.2005
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 372
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Kad u banci stojis u redu ne vrednuje se nista drugo osim vremena u kojem si usao u red. Sto se tice ovih u lancu vrijedi pravilo: plati samo onome tko to od tebe trazi ako ne mozes od njega pobjeci i ne vise od iznosa koji to od tebe trazi. Mozes mu platiti i manje ili se nagoditi sa njime . Ako ne trazi nista, jos bolje.

Autor Mišljenje
dpavlin
Poslano: 12.03.2005 16:33:07  Izmjenjeno: 12.03.2005 16:36:34
Linuxaš wanna-be
Aktivan od: 01.01.2005
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 38
 Re: Europsko Vijeće ministara je odobrilo patentiranje ko...
Kao prvu distinkciju moramo napraviti raziku između patenata, autorskih i intelektualnih prava.

Autorsko pravo je prirodno pravo koje autori ima ako nešto napravi. Razni ugovori pod kojima je čovjek u trenutku izrade tog autorskog djela mogu njegovo pravo na to djelo prenjeti poslodavcu (veoma čest slučaj u ugovorima o radu u Americi).

S druge strane, patenti služe za saštitu originalne ideje. Patenti se mogu pobiti ako se može dokazati da je ista ideja postojala i prije izdavanja patenta (prior art).

U farmaceutskoj industriji, npr., patenti služe da bi omogućili firmama koje su potrošile mnogo novaca na istraživanje i razvoj novog lijeka da eksplatiraju lijek na tržištu neki ograničeni broj godina da bi mogle vratiti ulaganja u istraživanje i razvoj.
Nakon tog perioda patent prestaje vrijediti i pojavljuju se generički lijekovi istog sastava ali drugih proizvođača koji su u pravilu barem 30% jeftiniji.

S druge strane, povrede patenata se mogu izboriti jedino na sudu, i to posebno za svaku povredu patenata. Tužba oko patenata nije jednostavan i jeftin proces.

Česta je ideja da patenti štite izumitelje, ali upravo zbog toga što vlasnik patenta zapravo ne mora reagirati na kršenje njegovog patenta pokazuje da patenti sami po sebi ne štite nikoga i ne garantiraju ništa. Oni se moraju dokazati na sudu u skupom sudskom procesu.

Velika većina SVIH elemenata na webshop-ovima je patentirana pa ipak ne vidimo veliku seriju tužbi protiv ljudi koji imaju web shopove. Zbog toga su patenti kao mine: nikada se nezna kada ćeš se ogriješiti o jedan i upravo zbog toga nemaju smisla u industriji koja bi u osnovi trebala biti dijeljenje znanja i nadopunjavanje rješenjea drugih (softverska industrija općenito, a ne samo Open Source pokret).

Najveću korist od patenata imaju velike kompanije koje imaju mngo patenata u svom patent portfoliu. U slučaju povrede nekog patenta, to se obično rješava izvan suda, direktnom nagodbom (opet nepovoljno za male izumitelje) ili međusobnim razmjenom prava na patente.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS