Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
28 korisnika je online (3 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 28

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
SuSE : OpenSUSE 10.2
Poslao dzuvela on 07.01.2007 6:49:00 (2373 Čitanja)
SuSE

Nova verzija OpenSUSE linuxa je službeno vani od prve polovine prosinca 2006.g.Verzija 10.2 se može skinuti s poznate adrese www.opensuse.org. Recenziju novog izdanja distribucije pročitajte u nastavku.



Iako sam prije dva tri mjeseca konačno instalirao 10.1 na kućnom računalu, i za čudo ovaj put besprijekorno, nisam mogao odoljeti da ne isprobam najnoviju inačicu.
Evo prvih dojmova.
Nova inačica je uistinu polirana, kako instalacija tako i sam proizvod. Naravno, ovo ne znači apsolutno. Na različitim strojnim kombinacijama mogu se pojaviti razni problemi. Ja ih nisam imao. U protekle dvije godine sam više puta instalirao verzije 9.3, 10.0, 10.1 te NLD, SLES, SLED, OES na uvijek iste 3 do 4 strojne podloge, te mogu svakako ocijeniti kako prepoznavanje istih komponenti postupno varira. Generalno se može reći da je s novim inačicama stupanj prepoznavanja strojnih komponenti bolji uz neke izuzetke. (Sjetimo se da od verzije SUSE 10.1 više nema pogonitelja za Fritz ISDN kartice i slično)

Prva stvar koja me oraspoložila kod 10.2 verzije je odabir jezika. Ako odaberete Hrvatski, sve postavke vezane za tipkovnicu, vremensku zonu i druge locale postavke bit će automatski selektirane. Ovo me inače kod IKSPE instalacije uvijek iznervira. Nakon postavljanja “Croatia” na šest mjesta, na kraju me pita za vremensku zonu i nudi Gvajanu!?.
Ipak oprez! Kod tekstualne instalacije mora se sve obaviti pod English jer postoji bug.

Drugo oduševljenje je bila mrežna integrirana kartica bazirana na RTL8111B. Istu karticu, samo dva dana ranije, SLES nije prepoznao i trebalo je dosta vratolomije i guglanja u pronalaženju ispravnog postupka dodavanja novog drivera. Uzgred, spomenuti SLES je novijeg izdanja baziran na Enterprise 10 sa originalnim kernelom 2.6.16.21-0.8. Međutim kernel kod OpenSUSE 10.2 nosi broj: 2.6.18.2-34.
Prema nekim stranim recenzijama instalacija na notebook platforme i prepoznavanje WLAN uređaja je solidno. Kažu ljudi, najugodnija instalacija linuxa do sada.

I konačno treća zgoda, integrirana video kartica Intel945G iako formalno nije podržana od XGL-a proradila je od prve sa XGL opcijama i to besprijekorno. Mala napomena: ne aktivirajte 3D opciju ručno. Startajte XGLopcije i pokrenite podešavanje Saxa iz tog alata. Sve će se uredno obaviti samo od sebe. U protivnom može doći do kraha x servera kako se meni dogodilo.

Instalacijski materijali su zaista bogati. Možete birati između 5 CD-a ili 1 DVD i to za x86, x86-64 i PPC. Dodatno, tu su još CD sa Non-OSS AddOn software-om (uključen u DVD verziji), i Language Add-On CD sa pozamašnom količinom jezika. Osnovni instalacijski materijal sadrži manji dio od svakog jezika, dok je ostatak na ovom dodatnom CD-u. Naravno, hrvatski prijevod nije potpun.

Na raspolaganju su ftp/http, Torrents i Metalink download te značajan broj zrcala. Također na svim tim zrcalima su i update adrese, repozitoriji source koda, i drugih OSS i Non-OSS dodataka te debug izvori.
Dakako, dostupna je i internet instalacija.

Prva važna promjena je file sistem. Reisfers više nije "default" nego ext3. Ova promjena se tumači brzinom pristupa i pronalaženja nečega u folderima sa puno datoteka što ext3 radi bolje. Ne znam kako će se ovo odraziti kad želite napraviti update na stariju verziju koja je na reisfers file sistemu.

ZEN baziran automatic update je popravljen u odnosu na neispravnu verziju iz 10.1, a dodana je i potpuno nova update procedura. Biramo po želji.

Firefox je 2.0.0.2pre, a Open office 2.0.4.7. Odabirom Hrvatskog jezika na početku instalacije, instalira se hrvatski OO sa hrvatskim riječnikom i provjerom pravopisa. Ne treba se petljati naknadno
Postoji brdo dokumentacije kao i obično, te bogata dokumentacija na wiki i Novell stranicama. Postoji čak i Documentation Errata!!!

Slično navedenom Firefoxu i OO, gotovo sav software je najnovijih verzija.

Sve u svemu, primjereno SUSE i Novell SUSE tradiciji, nevjerojatna količina besplatnog samopodešavajućeg softwarea sa dokumentacijom, ogromnih mogućnosti. Od osobnog računala do snažnog poslužitelja bilo čega.

Prema mojim prvim dojmovima, ova verzija je puno dotjeranija nego prethodna. Bogatija je za neke dodatke kao što je XGL. Dobre strane SLES i SLED distrubicije u besplatnoj varijanti.

Bravo Novell!

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS