Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
17 korisnika je online (5 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 17

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
OpenOffice.Org : SB/BadBunny-A - prvi OpenOffice.org virus
Poslao Rado on 22.05.2007 15:21:00 (4702 Čitanja)
OpenOffice.Org

Sophos je objavio primitak prvog virusa čiji je vektor prijenosa popularni OpenOffice.org. Virus nije primjećen "u divljini". Riječ je o makrou pisanom u StarBasicu, a zaraziti se može bilo koje računalo koje pogoni OpenOffice. U suštini, riječ je o makro virusu kakvi su već dugo poznati na MS Office platformi, i kao takav zapravo ne bi trebao predstavljati neko posebno iznenađenje. Zapravo, bilo je to samo, po meni, pitanje vremena, posebice kad je riječ o makro-osposobljenim aplikacijama.

Više informacija: Sophos.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
BlizZ
Poslano: 26.05.2007 7:29:05  Izmjenjeno: 26.05.2007 7:29:05
Regularni posjetitelj
Aktivan od: 28.08.2006
Mjesto: Linux Kingdom
Broj postova: 61
 Re: SB/BadBunny-A - prvi OpenOffice.org virus
Znači nismo virus free?

Autor Mišljenje
slobodan
Poslano: 26.05.2007 7:47:16  Izmjenjeno: 26.05.2007 7:47:16
Linux Master
Aktivan od: 04.01.2005
Mjesto: 33 stupnja i 4 minute sjeverno, i zatim 5 koraka na zapad
Broj postova: 2391
 Re: SB/BadBunny-A - prvi OpenOffice.org virus
Linux je bio virus free samo negdje u početcima, čini mi se do negdje '95-96, nakon toga su se počeli pojavljivati. No tu se radilo više o "proof of concept" virusima, i do danas ima navodno nekih 30-40 virusa za linux, ako računamo sve zajedno. U odnosu na parsto tisuća pod win...

Kako je promjena API-a što kernela što libc te ostalih libova problem za regularne developere, tako isto i za developere virusa, pa je na taj način virusima teže širiti se - na različitim inačicama linuxa različiti virusi ne rade.

A naravno, bitni razlog je manja raširenost linux OS-a u odnosu na win. U današnje vrijeme virusi su alati koje koriste mafijaši i slična ekipa. Virus upadne, preuzme kontrolu nad računalom, javi se šefu, i nakon toga ga šef pospoji u veću mrežu računala koja šalju spam i slične stvari okolo, ili radi napada ili maskiranja napada drugih računala i tako... Već dugo vremena se ne provaljuje u računala radi fore nego radi novaca. A kako win računala ima više, onda se više isplati utrošiti vrijeme i napraviti viruse za win, pa samim time ima i više virusa za win.

No to ne znači da sad možemo linux otvoriti svemu, nego isto treba paziti što se i odakle skida, da li imamo aktivan firewall i općenito se pobrinuti oko sigurnosti. A u konkretnom slučaju, ne skidati dokumente iz neprovjerenih izvora, provjeriti ih antivirusnim alatima i naravno ne dopustiti da se makro naredbe vrte bez kontrole. Ali to je ionako standardna praksa sa office alatima, tako da to nije ništa novo.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS