Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
19 korisnika je online (6 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 19

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Sun Microsystems : OpenSolaris - OS ili projekt
Poslao v-v on 01.09.2008 17:42:37 (1976 Čitanja)
Sun Microsystems

Kroz posljednje tri godine je OpenSolaris projekt, pod vodstvom Sun Microsystema prikupio dosta pažnje od strane zajednice. Cijeli je projekt smješten na www.opensolaris.org te radi sa otvorenim svojstvima Solaris operativnog sustava pod CDDL licencom.

S vremenom se razvilo mnogo distribucija poput BeleniXa, NexentaOSa i ShilliXa, svaka na drugačiji način vezana za originalni projekt. Neke su distribucije samo drugi buildovi kernela i alata, dok su druge (poput NexentaOSa) kombinacija OpenSolaris kernela zajedno s GNU sistemskim alatima.

Do sada se naziv "OpenSolaris" koristio, analogno Linuxu, za označavanje samog kernela. U međuvremenu je nastao Indiana Project čiji je glavni cilj riješiti glavne nedostatke "starog" Solarisa. Međutim, u veljači 2008. je Sunov marketing odlučio da će Indiana projekt postati glavna distribucija OpenSolarisa. Problem je nastao činjenicom da sami ljudi iz projekta nisu imali nikakvu mogućnost izjašnjavanja mišljenja nad tom odlukom. Pojedini članovi takav čin dodjeljivanja sunovih trademarka ne smatraju ispravnim te misle da bi nad takvim stvarima trebali odlučivati zajednički Sun i open source zajednica.

Pročitajte ostatak priče.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS