Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
24 korisnika je online (6 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 24

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Linux u Hrvata : Može li slobodni softver spasiti državu?
Poslao kost on 20.02.2009 3:12:10 (1770 Čitanja)
Linux u Hrvata

Radoslav Dejanović u svojoj najnovijoj kolumni na monitoru piše može li slobodni softver spasiti državu. Kompletnu kolumnu možete pročitati ovdje, a izvadak iz kolumne možete pročitati u nastavku ove vijesti. Iako pomalo oštrog pera, Radoslav postavlja zanimljivo pitanje koje se nameće već godinama.

Radoslav: "...Rastrošna (hrvatska) država već godinama plaća jednoj (američkoj) kompaniji softver za 30-ak tisuća uredskih računala i servera po desetak milijuna eura u trogodišnjim ciklusima, što je blisko cijeni bez ikakvog popusta. Ekonomska tupost možda bi bila i podnošljiva da nismo u krizi u kakvoj jesmo, kad je voda došla do grla. S druge strane, postoji besplatno rješenje zasnovano na Linuxu i OpenOfficeu. Zašto država konačno ne oslobodi više milijuna eura koji su vezani uz ugovor s Microsoftom, i konačno, zašto nas građane prisiljava na kupnju Microsoftovih proizvoda (jer bez njih ne možemo pravilno popuniti ni obrasce)?!?..."

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Zoran
Poslano: 20.02.2009 9:50:32  Izmjenjeno: 20.02.2009 9:50:32
Upravo došao
Aktivan od: 01.01.2005
Mjesto: Kutina
Broj postova: 18
 Re: Može li slobodni softver spasiti državu?
Bravo Rado, nisam ga čuo niti vidio 100 godina... A vidim po zaključku da je osim oštrine pera zadržao i osjećaj za realnost:
---citat---
Zbrojimo li sve skupa, možemo li zaključiti kako će slobodni softver spasiti državu?

Ne. Iznosi uštede su premali, a problemi države preveliki.

Slobodni softver ne može spasiti državu, ali može joj pomoći da se lakše pridigne, ako itko ikad zaključi da i male uštede i optimizacije na svim razinama mogu imati lijep kumulativni učinak.
---kraj citata---

Autor Mišljenje
NeeJo
Poslano: 23.02.2009 10:54:24  Izmjenjeno: 23.02.2009 10:54:24
Upravo došao
Aktivan od: 23.02.2009
Mjesto: Trogir
Broj postova: 1
 Re: Može li slobodni softver spasiti državu?
Može spasiti i još potaknuti informatičku industriju u Hrvata. Ja sam 29.01.2009 uputio jedan mail urednicima tv emisija Otvoreno i Potrošački kod naslovljen kao "Pomoći vladi i drzavi da stegne remen...koristimo otvoreno, besplatno i sigurno". Sugerirajući na korištenje linuxa, OOo3 i da se novac koji se godisnje daje M$ usmjeri u domacu pamet, tj razvijateljima programa i aplikacija otvorenog koda, prevoditeljima. Na ovaj način novac bi došao u ruke studenata i HULK članova, imali bi motiv da prevedete openoffice, kde, gnome, i pripadujuce programe, tj otimali bi se ko ce vise uraditi :) Nažalost nikakav odgovor nisam dobio od urednistva, neznam dali su vas tražili, jer ste navedeni kao udruga u kojoj mogu dobiti više informacija i potraziti eventualne sugovornike u tv emisijama. No Ovo sto je napisao g.Dejanović, su odgovori na moja postavljena pitanja. u dotičnom emailu, slučajno ili namjerno, neznam, u svakom slučaju, naprijed.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS