Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
20 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 20

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Hardware : Otvorena računala
Poslao igustin on 23.01.2010 20:40:44 (1812 Čitanja)
Hardware

Već se neko vrijeme raspravlja o računalima koji bi cijelosti imala slobodan i otvoren hardver i softver. Budući da je razvoj novog hardvera prilično skup i dugotrajan proces (npr. Open Graphics Project ili OpenBIOS), prijelazna faza do tog cilja je i imati računala s hardverom dostupnim na tržištu, ali samo onim koji imaju 100% otvorene i slobodne drivere, te potpunu specifikaciju proizođača.

Projekt Open-PC najavljen prije pola godine predstavio je prvi rezultat: The Open-PC, računalo bazirano na Atom procesoru, s 3 GB RAM, 160 GB diska i Intelovom grafikom. Računalo će po cijeni od 359 € (od čega dio ide KDE projektu) biti u prodaji krajem veljače, a dolazit će s predinstaliranim Linuxom s KDE okruženjem. Zanimljivo je da su specifikacije, pa čak i cijena, određivani na osnovu prvog i drugog istraživanja.

Ovo nije jedini pokušaj u tom smislu, jer postoji i netbook računalo Lemote Yeloong, koji osim drivera, ima i potpuno slobodan BIOS. Zanimljivo je spomenuti da ovaj netbook kao jedino i glavno računalo koristi Richard Stallman. Ne treba ni objašnjavati zašto.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS