Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
28 korisnika je online (11 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 28

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Linux u poslovnom okruženju : Linux jede Windows serversko tržište za doručak
Poslao nvucinic on 13.10.2010 7:31:28 (4581 Čitanja)
Linux u poslovnom okruženju

U godinama do sada Linux je postajao sve veći i veći na jučerašnjem Unix tržištu, sa naglaskom na Red Hat koji je postajao sve robusniji na račun Sun Solarisovog udjela. Sudeći po izvješću koje od 11.10.2010 Linux je svojem doručku dodao i Windowse. Puno Windowsa.

Sudeći po izvješću Linux Fondacije u partnerstvu sa Yeoman Technology Grupom koji su proveli istraživanje nad 387 IT profesionalaca pronađene su neke zanimljive činjenice (u nastavku).

Oko 79% kompanija postavljaju više Linux operacijskog sustava u idućih par godina u usporedbi sa 21,3% koji očekuju dodavanje Windows servera u istom periodu.

U kraćim vremenskim razdobljima stvari ne izgledaju bolje za Microsoft. Samo 41,2% ispitanika planiraju dodati još Windows servera u idućoj godini dok 43,6% očekuje smanjenje njihovih Windows servera u idućoj godini.

Većina ispitanika je potvrdila da je njihova implementacija Linux servera ustvari migracija s Windowsa s daleko većim postotkom nego migracija sa Unixa.

Dvije trećine korisnika je potvrdilo da su njihove Linux implementacije nove implementacije sustava.

Čak 60,2% ispitanika je odgovorilo da koriste Linux u poslovnim okruženjima koja su od kritične važnosti u idućih 12 mjeseci.

Glavni čimbenici migarcije na Linux su većinom tehnološka superiornost, cijena i sigurnost.

Velikih 86,5% je potvrdilo da se Linux poboljšava svakim danom dok 58,4% potvrđuje da CIO organizacije vidi Linux kao strateško riješenje za organizaciju nego prije 3 godine.

Među ranim implementatorima cloud okolina 70,3% koriste Linux kao primarnu platformu, dok samo 18,3% koristi Windows. Samo 26% planira premjestiti aplikacije i servise na cloud u idućoj godini.

Nije uopće začuđujuće da se Linux tako uvukao u Unix tržište (bazirani na istoj tehnologiji, zahtjevaju isti set vještina), dok Linux košta daleko manje zbog njegovog modela izrade u zajednice, te dok IBM, Intel i Oracle doniraju besplate resurse za razvoj Linuxa i prodaje se za vrlo malu cijenu. Ali jeftinoća Linuxa i njegove implementacije ne pokrivaju samu srž priče o uspjehu Linuxa na serverskom tržištu. U nekim slučajevima Linux može čak biti skuplji od Windowsa (usporedba Red Hat Enterprise Linuxa i Windowsa na Amazanovom EC2). Ovo istraživanje je ipak dalo odgovor na pitanje čemu toliki uspjeh: 67,5% ispitanika naglasilo je tehničku superiornost Linuxa kao razlog zašto su se odlučili za Linux te zašto su ga izabrali za kritične poslove u radnoj okolini. Grafički prikaz ovdje navedenih brojeva možete pronaći ovdje.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
hewinf53
Poslano: 31.12.2010 18:49:14  Izmjenjeno: 31.12.2010 18:49:14
Upravo došao
Aktivan od: 31.12.2010
Mjesto:
Broj postova: 7
 Re: Linux jede Windows serversko tržište za doručak
-- spam removed by pero2 --
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS