Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
19 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 19

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Linux u Hrvata : Odgovor premijerke na pitanja u vezi e-poslovanja na Linuxu
Poslao igustin on 27.01.2011 17:00:43 (2070 Čitanja)
Linux u Hrvata

Premijerka Jadranka Kosor "odgovorila" je na zastupničko pitanje Marije Lugarić u vezi e-poslovanja s Linuxa prema TDU.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Zoran
Poslano: 30.01.2011 10:47:19  Izmjenjeno: 30.01.2011 10:47:19
Upravo došao
Aktivan od: 01.01.2005
Mjesto: Kutina
Broj postova: 18
 Re: Odgovor premijerke na pitanja u vezi e-poslovanja na ...
Vidim, nitko ne komentira, a imalo bi se što...
Kao prvo, mislim da nije u redu dati ovakav odgovor i zamaskirati tko ga je zaprav onapisao - čisto sumnjam da je itko iz Vlade, naročito ne premijerka. Nije sramota ne znati - sramota je ne pitati pametnijeg, i onda je sramota ne dati priznanje barem u smislu spominjanja tko je zapravo napisao odgovor, makar u nekom uopćenom smislu (IT odjel FINA-e...).
Kao drugo, i d ase dotaknem samih odgovora, nikako ne stoji argument da se nešto koristi zato što se "...počelo još 2001...". U IT-u je ovo ogromno dugačko razdoblje i nesposobnost prilagodbe institucija nikako nije izgovor, dapače.

Kao treće, i za sada neću dalje (iako me zaista zanima onaj dio sa web servisima koji se kao razvijaju?), nikako nije u redu nedostatak multiplatformnosti prevaliti na račun dobavljača opreme (čitača kartica). Čak i da je tako bilo inicijalno, tj. da se nikako _nije_ moglo pronaći čitač kartica podržan i od strane "alternativnih" OS-ova, nije li to zapravo izazov a ne problem? Zašto bi se sve moralo gotovo kupiti izvana? Nemamo li mi barem tucet talentiranih programera, <sarkazam> pa čak i unutar FLOSS zajednice </sarkazam> koji su se mogli pozabaviti im problemom?
Zašto je gotovo uvijek rješenje nabava gotovih aplikacija? Čuh iz prve ruke, u nekim drugim tijelima drž. uprave, da su se čak i strani konzultanti čudili kako sve prepuštamo strancima i skupim konzultantima, a ništa ne rješavamo "in house"... Naravno, redovnim čitateljima ovog foruma sve je jasno, naročito su nam, vjerujem, jasni "povijesni razlozi" koji se spominju u ovom odgovoru, a tko zna hoće li se spominjati i u pokojoj USKOK-ovoj optužnici .

Autor Mišljenje
ledin
Poslano: 31.01.2011 11:34:55  Izmjenjeno: 31.01.2011 11:34:55
Upravo došao
Aktivan od: 11.04.2005
Mjesto: Varaždin
Broj postova: 15
 Re: Odgovor premijerke na pitanja u vezi e-poslovanja na ...
Da baš nitko ne komentira ove odgovore, pa uvjeri se u starijim novostima (9 komentara). Naravno da FLOSS zajednica može jedino nešto napraviti na tom IT području. Jedino mi u Hrvatskoj moramo progurati vlastite "open source" projekte u državni i javni sektor. Gdje je naš razvoj softvera, pa kupujemo ga skoro 100 % (kao i hardver koji je prestao s razvojem i proizvodnjom 1988. na ovim prostorima).
Kada sam u proljeće 2010. na HULK sastanku u Zagrebu govorio da moramo biti aktivniji i prodorniji po pitanju implementacije Linuxa, onda su me proglasili radikalnim (tražio sam i da pozoveno USKOK).

Autor Mišljenje
abram
Poslano: 31.01.2011 13:37:42  Izmjenjeno: 31.01.2011 13:37:42
Upravo došao
Aktivan od: 27.08.2009
Mjesto:
Broj postova: 1
 Re: Odgovor premijerke na pitanja u vezi e-poslovanja na ...
Iako je Excel samo dodatna mogućnost (ne, to je isključiva, jedina elektronična) za predaju obrazaca, danas ih više od 90% (no, taj postotak bi bio samo veći, kada bi postojala mogućnost predaje u ISO standardiziranom "ODF") dolazi u tom formatu. FINA (pa tko šiša FINU, ona bi se morala prilagoditi) i njeni korisnici (koji nemaju mogućnost izbora) navikli su na taj format razmjene (Sic) i prilagodili se u toj mjeri da bi danas svaka nagla izmjena formata bila korak unatrag (???, pa jasno, nema šuške od M$ofta, to je strašan korak unatrag).

Osim toga, Excel datoteke u kojima se popunjavaju obrasci nisu samo format za razmjenu podataka, već koriste napredne funkcije (jašta ba, napredne funkcije iz 2001 godine) koje, osim što omogućavaju popunjavanje obrazaca, kontroliraju unesene podatke prema vrlo kompliciranim (pa nema tih sofisticiranih funkcija, koje se ne bi mogle prilagoditi ili predrugačiti za Ooo odnosno sada i Libreoffice) poslovnim pravilima te daju korisniku mogućnost da provjeri unesen podatke prije dostave u FINU.
Upravo zbog toga je FINA i krenula s Excelom kao formatom. (Fino, da je FINA krenula, ali od tada je proteklo 10 godina. U računalstvu je to predhistorija.)

Godine 2001, kad se počelo s ovakvim formatom predaje, Open Office (besplatan uredski paket otvorenog koda) bio je nešto o čemu su čuli tek entuziasti i računalni znalci, dok je u poslovnom svijetu bio nepoznanica, nedorađen, bez ikakve podrške i podrške za hrvatski jezik. (That is then, this is now - )

...Tu postoje i problemi, naime, do nedavno je Open Office imao mogućnost da skine "zaštitu" Excel datoteke bez upisa lozinke čime je i format datoteke koji je bio zaštićen upravo kako bi razmjera podataka između Excel datoteke i informatičnog sustava FINE bila moguće, mogao biti (a najčešće bi i bio) narušen (pa nije li to razlog više, da se ne upotrebljava program, koji ima takvu "zaštitu"?).

Ove prilagodbe moguće je izvesti, no to je kompleksna izmjena, ne samo za FINU (isključivo za FINU), već i za sve njene korisnike koji su naviknuli na ovakav lanac razmjene podataka -> Excel datoteka -> računalni sustav FINE). Korisnici bi u tom lancu imali samo dodatnu mogućnost, da umjesto Excel datoteke upotrijebe drugi (alternativni) ODF format.
I u tom odgovoru se opet podmeću kukavičja jaja i upotrebljava argument "korisnici su naviknuli".

U aplikaciji za pregled ... servis do kojih korisnik mora imati pristup u skladu s open source standardima.

U aplikaciji za pregled ... servis do kojih korisnik mora imati pristup u skladu s open source standardima.
Rođen sam u Bosni, a više od polovice života živim u tuđini, tako da dopuštam, da sam malo (previše?) zaboravio hrvatski. Ali, ta gornja rečenica mi se čini nerazumljiva, nepravilna i nesmislena.

I zapravo mi se neda više pisat (prepisivat odgovor premijerke, koji bi, usput rečeno, morao bit dostupan (i) u neskeniranom formatu), ali moram reć da iz skoro svake rečenice izbija nesposobnost, nestručnost, nezainteresiranost i dovođenje u zabludu onih koji su odgovarali.
Znam i razumijem, da nije Jadranka.
Ali od nje očekujem, da napravi red.

Autor Mišljenje
branko
Poslano: 31.01.2011 2:58:26  Izmjenjeno: 31.01.2011 2:58:26
Padawan
Aktivan od: 22.02.2005
Mjesto: Rijeka
Broj postova: 79
 Re: Odgovor premijerke na pitanja u vezi e-poslovanja na ...
Izgleda da će i dalje ići opcija: VirtualBox + XP + MSOffice (ilegalni)+ AutoPatcher (update XP-a), za sve takve "škakljive" operacije.
I jedan dobar backup image-a od VirtualBox-a, nakon što je sve instalirano.
Ja sam tako rješio i problem USB skenera, koji nije radio na Mint-u.
Startanje virtualne mašine, nakon "memorijskog" gašenja, je vrlo brzo (ispod 10 sekundi).
Mrežnu karticu sam stavio u "bridge" modu, da bi mreža radila normalno.
Čak je u VirtualBox-u ugrađen RemoteDisplayServer (sa Microsoft protokolom za spajanje), pa se stvar može i na daljinu raditi.
I sve sam to "morao" učiniti, kada mi je jedna web stranica uspjela srušiti Firefox i NOD32 (plaćeni).
Stvarno sam rekao: "Dosta više!"
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS