Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
19 korisnika je online (6 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 19

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Hrvatska Udruga Linux Korisnika : HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Poslao igustin on 01.04.2013 1:11:00 (2758 Čitanja)
Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Ovaj članak je prvotravanjska šala...

Potaknuto potezom Oracle Hrvatska Predsjedništvo HULK-a je odlučilo Državnom uredu za središnju javnu nabavu podnijeti Žalbu na Natječaj za pribavljanje Microsoft licenci za državnu upravu.

Analizom Natječajne dokumentacije nedvojbeno je ustanovljeno da u mnogim implementacijama IT rješenja u Tijelima državne uprave primjena skupih Microsoft rješenja nije nužna. Prema detaljnim i utemeljeno izrađenim kalkulacijama, migracija postojećih rješenja na rješenja bazirana na otvorenom kodu košta manje od procjenjene vrijednosti pojedinih licenci. Posebno se to odnosi na baze podataka i poslužitelje.

Temelj za analizu i žalbu postavljen je od strane osnovane Radne skupine za otvoreni kod i otvorene standarde, a čije će izvješće o snimci stanja, zajedno s kalkulacijama HULK-a, biti priložene Žalbi.

Podršku za podnošenje ove Žalbe HULK je dobio i osobno od Darka Parića, pomoćnika Ministra uprave za e-Hrvatsku, pod čijem je i ingerencijom Radna skupina za otvoreni kod i otvorene standarde.

Ivan Guštin
Predsjednik Hrvatske udruge Linux korisnika

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Grof
Poslano: 01.04.2013 3:21:10  Izmjenjeno: 01.04.2013 3:21:10
Linux Master
Aktivan od: 25.10.2007
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 351
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Huh, iskreno se nadam kako vam ovo nije prvo travanjska šala, jer u protivnom pokazuje HULK-ovu neozbiljnost i sprdnju na vlastiti rad i zalaganje u našem društvu.

Zaista se nadam kako ste se pokrenuli i učinili nešto kao španjolska Udruga Linux korisnika (HispaLinux).

Autor Mišljenje
Grof
Poslano: 01.04.2013 16:07:34  Izmjenjeno: 01.04.2013 16:07:34
Linux Master
Aktivan od: 25.10.2007
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 351
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Dakle, od onoga što bi HULK zaista trebao raditi ipak možete samo zbijati šale.

Žalosno.

Autor Mišljenje
igustin
Poslano: 02.04.2013 6:10:24  Izmjenjeno: 02.04.2013 6:34:04
Padawan
Aktivan od: 03.01.2005
Mjesto: Pazin
Broj postova: 90
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
HULK = Hrvatska udruga Lijenčina i Komedijaša

Šalu na stranu, žao mi je ako netko nema razumijevanja za prvotravanjske šale, kakve god one bile. Ne moraju se i ne mogu se svakome svidjeti.

Žarko, meni je žao ako ste ti i drugi po raznoraznim forumima i društvenim mrežama razočarani našim radom, ali ne zamjeram vam i ne ljutim se, jer znam da želiš promjene na bolje, samo niste dovoljno upućeni u aktivnosti. Volio bih samo da se kritike i prijedlozi ne iznose olako bez prethodnog informiranja, ali odavno sam uvidio da je to nemoguće izbjeći pa se ne sekiram previše. Nemoguće je svakom članu ili simpatizeru Linux zajednice u Hrvaskoj pojedinačno iznositi izvještaje i obrazlagati što i koliko u stvari radimo po tim pitanjima, zašto nešto jesmo ili nismo napravili, jer ima previše tema i "komunikacijskih kanala" na koje se gubi previše vremena. Zato postoje udruge, njihove skupštine, mailing liste i slično, i svatko se može informirati jer je sve transparentno. Umjesto previše piskaranja po netu, mi stvarno aktivno i konkretno radimo, što će se - nadam se - i postupno vidjeti.

Neki koji su bili na ovogodišnjoj Skupštini HULK-a rekli su da smo i previše i predugo pričali o aktivnostima, a glavna tema bile su aktivnosti oko uvođenja otvorenog koda i otvorenih standarda u tijela državne uprave. Ako ne drugačije, onda se i ekipa LinuxZaSve može informirati kod svoje krovne udruge HrOpen, koja potpuno ravnopravno i u cijelosti sudjeluje u svim aktivnostima oko uvođenja otvorenog koda i otvorenih standarda u državnu upravu. Dakle, HULK tu ništa ne radi sam niti ekskluzivno, i snosi jednake zasluge i krivice kao i HrOpen.

Upućeni znaju koliko je nebrojeno sati, sastanaka, kontakata, mailova i dokumenata već odrađeno po ovoj tematici. To što nas par još nismo reinstalirali desetke tisuća državnih desktopa na Linux, ne znači da ne radimo ništa i ne pripremamo temelje.

A vezano za samu šalu - ako i zanemarimo činjenicu da HULK ne može uputiti takvu žalbu (barem ne takvu koja bi bila relevantna), u tom smislu bolje je ne napraviti ništa nego je podnositi. Tko zna kako stvari funkcioniraju i sve detalje oko situacije IT-ja u državnoj upravi, te posljedice takvih žalbi, razumijet će o čemu pričam. Uostalom, o tome se već otvoreno i detaljno diskutiralo na društvenim mrežama. To što su napravili Španjolci je nešto sasvim drugo i nema nikakve veze s ovime, osim zajedničke fiskacije Microsoftom kao neprijateljem. Mi se ne borimo PROTIV NEKOGA, već ZA neke novitete i promjene.

Ne osporavajući pravo Oracleu da podnosi žalbu, odgovorno mogu reći da efekti toga nisu i neće biti dobri za nikoga. A kad posljedice toga budu došle na naplatu, volio bih da oni koji ih sada podržavaju u tome budu fer i tada ih kritiziraju.

Kao što sam nebrojeno puta rekao - za sve detaljnije informacije koje nekoga zanimaju, kao i za ponudu za pomoć u radu, neka se slobodno obrate bilo kome od odgovornih i direktno uključenih u aktivnosti rada naših udruga.

Ivan Guštin

Autor Mišljenje
Grof
Poslano: 02.04.2013 7:11:28  Izmjenjeno: 02.04.2013 7:11:28
Linux Master
Aktivan od: 25.10.2007
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 351
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
E moj Guštin,

Ja, kao i velika većina Hrvata samo smo siti kojekakvih priča i obećanja.
Da ste htjeli da javnost bude transparentno i jasno upućena u cijeli postupak oko strategije uvođenja FLOSS-a u državnu upravu, već bi to objelodanili na svim mogućim portalima. Zato se s razlogom pitam i sumnjam o nekim konkretnim potezima oko ove problematike.

Već sam ranije tražio gdje se može čovjek - namjernik točno informirati u kojoj je fazi proces uvođenja slobodnih formata dokumenata, kao i FLOSS-a u upravu, no nisam nigdje pronašao nikakve konkretne podatke.

ali, eto, poslušati ću te i sada to tražiti i od HrOpen-a. LZS bi jako rado pisao o ovoj stalno gorućoj tematici, no izgleda da smo svi tamo blesavi i ne znamo pronaći te transparentne i javne informacije.

Autor Mišljenje
igustin
Poslano: 02.04.2013 8:38:09  Izmjenjeno: 02.04.2013 8:49:14
Padawan
Aktivan od: 03.01.2005
Mjesto: Pazin
Broj postova: 90
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Iako HULK i HrOpen već više od godinu dana (ne mislim efektivno, već kalendarski, volontirajući uz svoje privatne i poslovne obaveze) aktivno rade na tome, Radna skupina za otvoreni kod i otvorene standarde formalno je osnovana tek prošli tjedan, o čemu će uskoro biti službena informacija. Zato i nismo mogli niti smjeli javno objavljivati nikakve službene informacije i dokumente, ali u planu jest neki portal ili wiki u tom smislu.

Osim toga, a upravo da bude što manje krivih informacija i interpretacija, odavno je dogovoreno da će službene informacije objavljivati samo za to ovlaštene osobe uključene u ovaj projekt, a ja to nisam niti je to itko iz HULK-a. Također, jasno je da nije uobičajeno javno objavljivati svaki međukorak priprema, razrade planova i sadržaje brojnih radnih sastanaka, ali projekt, strategija i planovi postoje. Tu se ne radi o netransparentnosti, već o ozbiljnosti rada na državnoj i stručnoj razni. Ja se ne skrivam iz nickova, portala i društvenih mreža, već svjestan odgovornosti i rizika otvoreno i pod punim imenom istupam i radim, te pišem ono što znam i smijem. Po meni je pisanje poluinformacija, planova koji se mijenjaju, kalkukacija koje možda nisu točne i slično gore od nepisanja ničega.

Upravo iz tih razloga tek na predstojećoj konferenciji DORS/CLUC 2013 namjeravamo iznijeti više službenih informacija o dosadašnjem i budućem radu Radne skupine, i to od strane ovlaštene osobe.

Neovisno o tome, neslužbene informacije su se od HULK-a i HrOpena mogle dobiti, i usmeno i mailom i na Skupštini, pisalo se po društvenim mrežama, odgovarao sam svima koliko sam znao i smio, a u medijima su i izlazile informacije o npr. pilot projektima u Ministarstvu branitelja. Za vas malo, za nas puno, kako tko na to gleda.

Na žalost, ta ista "većina Hrvata" koju spominješ je sklonija kritici, prozivanju i sumnjičavosti nego aktivnom pomaganju, ali to je već druga tema kojom se ne želim opterećivati. Žalosti me što više kritika dolazi upravo iz same Linux zajednice, a ne od onih kojima ove dugoročne promjene ne idu na ruku.

Također, ni ja niti kolege (a ni političari) nismo nikome ništa obećali jer puno toga ne ovisi samo o nama, nego o drugima i objektivnim okolnostima, ali se trudimo koliko možemo i stižemo. Vi mislite da ne radimo ništa, a mi se osjećamo kao da pomičemo planine. Tko je u pravu - vi koji ne znate što se radi, ili mi koji znamo, pokazat će vrijeme.

Ponovit ću po ne znam koji put: svi zainteresirani i dobronamjerni moraju shvatiti da se ovakve velike promjene ne mogu odraditi preko noći, a pogotovo se ne mogu pripremiti brzo i jednostavno. Dovoljno je pogledati uspješne primjere Minhena, Extramadure i Francuske gdje se vidi koliko godina su trajale pripreme prije nego se vidjela ijedna promjena u praksi, i koliko se godina u niz faza migracija provodila. Samo grad Minhen već 7-8 godina radi na tome i nije gotov sa svime što su isplanirali, regija Extramadura migraciju provodi već više od 10 godina i još nisu sve napravili, Francuska policija isto nekih 8 godina. Uspješni su bili upravo zbog dobre analize i pripreme. A mi ovdje pričamo o projektima na razini cijele države, što je rijetkost u širim razmjerima. Tek smo nedavno počeli mijenjati stvari koje su se cementirale ~20 godina. Puno toga nismo znali, a uvidjeli smo tek kad smo dublje ušli u državni "aparat" i IT. Vjeruj mi, stvari "iznutra" izgledaju dosta drugačije nego promatraču "izvana" kakvi smo i mi bili.

Upravo na osnovu tih pozitivnih iskustava drugih zemalja, njihovih pažljivih priprema i planiranja, i negativnih iskustava kao npr. u Njemačkoj zbog pokušaja naglih nepripremljenih migracija (Ministarstvo vanjskih poslova), želimo to što ozbiljnije napraviti jer će svaka mala pogreška i neuspjeh biti potencirani više nego bilo koji veliki uspjeh. Upravo o tome je i pričao lanjski predavač Brian Fitzgerald na konferenciji DORS/CLUC 2012. Tko god misli da se moglo i moralo već puno više napraviti u praksi, taj očito nema previše iskustva u IT-ju općenito, niti je upoznat s IT-jem u državnoj upravi i državnim aparatom, ali ga svejedno pozivam da nam se priključi.

Ne umišljam si da radimo savršeno, ali trudimo se raditi ozbiljno i dugoročno. Budimo realni u željama i očekivanjima, dobronamjerni i afirmativni, i cijenimo dobru volju političara i trud svih nas koji na tome radimo. Kritike i sugestije prihvaćamo, ali neka budu utemeljene. Dajmo si vremena, pa tek onda podvlačimo crtu i donosimo zaključke i ocjene.

Tko razumije, shvatit će.

Hvala na kritikama u svakom slučaju, znam da su dobronamjerne.

Autor Mišljenje
Grof
Poslano: 02.04.2013 14:44:46  Izmjenjeno: 02.04.2013 14:44:46
Linux Master
Aktivan od: 25.10.2007
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 351
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Citat:
Radna skupina za otvoreni kod i otvorene standarde formalno je osnovana tek prošli tjedan, o čemu će uskoro biti službena informacija.


O ovome i govorim. Znam da za uvođenje FLOSS- treba razviti strategiju, ali ako se Radna skupina oformila tek nakon godinu i pol kako nova vlada zasjeda, onda si mogu misliti kada će ta ista famozna skupina krenuti s ikakvim radom na strategiji.

Hrvatska zbilja i žalosna sadašnjost.

Autor Mišljenje
ace_ubuntu
Poslano: 02.04.2013 17:32:14  Izmjenjeno: 02.04.2013 17:38:05
Linuxaš wanna-be
Aktivan od: 02.03.2009
Mjesto:
Broj postova: 27
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Hvala na potpori. Zaista nas sve HULK-ovce a i ljude iz HrOpen-a raduju ovakvi negativno nastrojeni komentari.

Bili bismo vam zahvalni kad bi malo sjeli i razmislili o ispisanim riječima. Previše energije se gubi na razuvjeravanje takvih negativnih komentara. Kad bi svi tako bili nastrojeni te skupine do koje se nije lako došlo vjerujte ne bi ni bilo.

Što god da Ivan napiše ili bilo tko drugi, kako god da se mi potrudimo uvijek će biti: Ne valja, niste dovoljno brzi, sramite se.....

Šteta, da je barem više komentara: Kako mogu pomoći? Ali ne, naravno lakše je biti negativno nastrojen i razočaran i čekati.

Baš me zanima kako bi to napravili oni koji kritiziraju. Baš me zanima bi li uspjeli prije osnovati radnu skupinu kojoj diktira Vlada RH?

Šteta što nema razumijevanja, a tvrdite da razumijete.... Šteta što se Ivan i ostatak ekipe uopće trudi...

Koliko god nas vi obasipali negativnim komentarima izdržat ćemo i trudit ćemo se dalje koliko tko može.

Možda se trud isplati, možda uspije, a možda ne.... Možemo napraviti sve i na kraju to ne mora nitko prihvatiti jer se ljude ne može prisiliti na korištenje novih tehnologija....

Možemo napraviti sve, ali iz vlastite kože ne možemo... Bilo bi idealno kada bismo se mogli isključivo posvetiti samo tome i samo tome.... Ali ne ide, ovo radimo van svojih tekućih obveza....

Nadam se da će jednog dana biti više pozitivnih komentara... Svaka mala sitnica kojom idemo naprijed da budemo svi skupa prihvaćeni puno znači, a vama malo znači...

Tko ne bi bio sretan da sutra kaže Vladi RH: Možemo li od danas koristiti i Linux u RH? a Vlada će na to: Ma može, ma što niste prije pitali!....I onda se taj netko sretan probudi i shvati da je realnost sasvim drugačija....


Nadam se potpori i pozitivnim komentarima u budućnosti. Ako ih i ne bude, kako sam napisala. Izdržat ćemo.

Hvala,

Jasna Benčić

Ona kojoj je Ivan dao šansu da se okuša kao dopredsjednik HULK-a (ne nije mi nimalo lako na ovoj poziciji jer nemam iskustva kao Ivan, ali učim svakim danom od njega i ostalih kolega iz HULK-a i HrOpen-a)

Ostajte mi dobro.

Autor Mišljenje
Grof
Poslano: 03.04.2013 2:38:35  Izmjenjeno: 03.04.2013 2:47:56
Linux Master
Aktivan od: 25.10.2007
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 351
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
Citat:
Baš me zanima kako bi to napravili oni koji kritiziraju. Baš me zanima bi li uspjeli prije osnovati radnu skupinu kojoj diktira Vlada RH?


Branite vlast koja je u svoj Plan 21 postavila kao cilj uvođenje FLOSS-a u državnu upravu, a ista vam osporava/usporava osnivanje Radne skupine za Otvoreni kod??! Pa tko je tu ona lud?!

Citat:
Možda se trud isplati, možda uspije, a možda ne.... Možemo napraviti sve i na kraju to ne mora nitko prihvatiti jer se ljude ne može prisiliti na korištenje novih tehnologija....


Aha, fino... dakle već se ograđujemo od mogućeg neuspjeha. Ne može ih se prisiliti? Ma daj, na vlasnički softver ih se ipak nekako prisililo jer u njemu i rade. Kako ih se to "ne može" prisiliti na rad u slobodnim alatima, ako oni postanu službeni alati Države Hrvatske??

Ja samo već godinama čekam rezultate tog famoznog rada koji se stalno obećava.

Rekao sam i reći ću ponovo:
Dajte te rezultate rada na vidljivo, javno i transparentno mjesto!
Ako ne možete ili ne smijete jer vam država brani tu transparentnost, onda je već u početku sve rečeno i svršeno. Jer, zašto tajiti nešto što bi trebalo biti dobro i pozitivno, osim ako se po tome u stvari ništa ne radi, pa treba zamazati oči javnosti (po tko zna koji put)

Desi li se ikakav vidljivi kvalitativan pomak po pitanju FLOSS-a u državnoj administraciji do kraja mandata ove vlasti, osobno ću se i javno ispričati gosopdinu Guštinu! (kažem vidljivi, a ne samo na planovima koje će moguća iduća vlast lako osporiti i prekinuti)

Autor Mišljenje
mnalis
Poslano: 19.04.2013 12:31:07  Izmjenjeno: 19.04.2013 12:31:07
Linuxaš wanna-be
Aktivan od: 01.03.2006
Mjesto: Zagreb
Broj postova: 33
 Re: HULK ruši natječaj za Microsoft licence
E Grofe, ima ti ona izreka: “Those who say it cannot be done should not interrupt those who are doing it”

Pa i ako si 99.999999% uvjeren da od toga svega ne bude ništa, mogao bi barem ne pljuvati po onih nešto šanse da nešto dobro bude od toga. (a ako si baš 100% uvjeren, daj onda i ostalima posudi kristalnu kuglu!)


Dakle prešutiti takve komentare - barem ako si ikada imao imalo želje i dobre volje da se takvo što dogodi - jer ovakvim istupima baš TI OSOBNO ubijaš takve inicijative.
Što misliš, kakav efekt ima takvo tvoje pljuvanje (bez obzira koliko precizno ono bilo poduprto dosadašnjom statistikom, što nitko ne osporava) ima na moral i radni elan i dobru volju ljudi koji troše svoje slobodno vrijeme da bi napravili nešto što TI (navodno) želiš?! Ajde, ne moraš imat peticu iz sociologije za točan odgovor...


A ako se baš hoćeš držati hrvatskog sterotipa, ne moraš ići tako daleko do vlade RH i njenih neispunjavanja obećenja -- jer nemaš bližeg i boljeg primjera nego od sebe samog krenuti:

Citat:
Ja samo već godinama čekam rezultate tog famoznog rada koji se stalno obećava.


Tipično Hrvatski: "a već godinama ČEKAM da se nešto napravi, a ono ništa!"

A jesi kad probao nešto RADITI po tom pitanju a ne ČEKATI da netko drugi to napravi UMJESTO TEBE?? Znam da zvuči nezamislivo ideja, ali možda (samo možda!) bi te rezultat mogao iznenaditi!

HAND,
Matija
(još jedan koji isto baš nema volje trošiti svoje vrijeme na popravljanje države i dosta mu je prazanih obećanja, ali za ekipu koji stavlja svoj trudi i rad i vrijeme na kocku da PROBA nešto napraviti ima samo riječi podrške - a ne klipove za bacati pod noge).
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS