Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
13 korisnika je online (3 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 13

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
SuSE : Isporuka SuSE 8.0 započinje za desetak dana
Poslao Anonimni majstor on 13.03.2002 13:34:18 (3894 Čitanja)
SuSE

Odobrio: igustin. Napisao: domazd.
Na svojim - za sada samo njemačkim stranicama - SuSE ponosno najavljuje svoju inačicu 8.0...

Mada je težištem razvoja ove inačice naglasak stavljen na jednostavnost i udobnost pri radu s GNU-Linuxom, novo izdanje (kao što smo već i javljali) donosi i niz nadogradnji: jezgru 2.4.18, glibc 2.2.5, KDE 3.0 te još niz drugih dobrih novosti. No najznačajnije, pače skoro revolucionarne promjene doživjele su svakako alatke za instalaciju i prilagođavanje sustava. Koliko je meni poznato, ne postoji niti jedan drugi sustav (zaboravite Windowse!) koji s par klikova instalira i uglavnom konfigurira cjelokupan OS i k tomu još par stotina aplikacija za nepunih 30-ak minuta. Uostalom, čak i ukoliko ne vladate njemačkim jezikom, zacijelo će Vas se dojmiti neki od najraskošnijih screenshotova (instalacije, KDE, grafike, igre, multimedija) koji su ikada napravljeni na nekom GNU-Linux desktopu. Njemačko izdanje se može već sada naručiti izravno kod SuSE-a ili kod amazon.de a s isporukama će se započeti za desetak dana.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 13.03.2002 15:01:33  Izmjenjeno: 13.03.2002 15:01:33
 Šteta...
Napisao: cosmo
Da neće biti gotov do Cebita. Par prijatelja se interesira za Linux, a ovo izgleda kao prava stvar za preporučiti, posebno zbog KDE 3.0 koji je od 2.2.2 kao nebo i zemlja. Bilo bi zgodno da ga se može ubosti tamo.

Što da preporučim u međuvremenu? Mandrake?

I da, hoće bit tko na Cebitu?

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 19.03.2002 6:59:48  Izmjenjeno: 19.03.2002 6:59:48
 Re: Šteta...
Biti će gotov do CeBIT-a. Srećom, osobno sam bio tamo i prisustvovao prezentaciji osmice. Doduše, nisam uspio užicati nikakav, makar i promo release CD. U Suse-u su striktno rekli kako će distribucija najprije biti dostupna u Njemačkoj, a kasnije (travanj) i u ostalim dijelovima Europe.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 13.03.2002 15:08:59  Izmjenjeno: 13.03.2002 15:08:59
 Za deset dana??
Napisao: cosmo
Linuxtoday tvrdi da će se SuSE 8 moći kupiti od 22-og travnja. Gdje si našao desetak dana?

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 13.03.2002 20:40:42  Izmjenjeno: 13.03.2002 20:40:42
 Re: Za deset dana??
Napisao: domazd (domazd at mail dot ru)
Bok cosmo!

Drago mi je što se Ti i Tvoji znanci interesirate za moju omiljenu temu i po mom mišljenju (pa ma kako pretjerano ili ne daj Bože arogantno to zvučalo) naj-distribuciju SuSE.

SuSE 8.0 je kao takav već je odavno kompletiran, ali do komercijalne isporuke korisnicima treba još koji dan pričekati, budući se očito čeka i službeno objavljivanje KDE 3.0 (najavljeno za 21. ožujka). Iako je ovo SuSE-ovo izdanje, kao što sam već rekao uglavnom gotovo, još je moguće da će se ova ili ona sitnica dotjerati. Uprkos velikom interesu javnosti, dosadašnja evidentna politika kuće SuSE je bila, da se čim manje unaprijed objavljuju pojedinosti o tek predstojećim izdanjima. Ovaj moj prilog sam napisao temeljem informacija, koje sam pokupio neposredno sa službenih stranica distribucije. Kako bi ovo trebala biti već moja četvrta nadogradnja SuSE-ovih proizvoda, ništa nije bilo logičnije, već se i izravno (putem telefona) povezati s ljudima koji su ponajbolje informirani - u mjeri u kojoj je to naravno uopće moguće - a to su upravo SuSEovi uposlenici, od kojih se njih dvoje-troje već od ranije sjećam.

Neslužbeno mi je rečeno, da bih svoju nadogradnju na 8.0 mogao dobiti "već u idućih desetak dana", kada bi krenula i opskrba SuSE-ovih poslovnih partnera i trgovina uopće. Tvrdnja Linuxtoday-a koju spominješ ne mora nužno protusloviti ovoj izjavi, budući se zacijelo odnosi na istovjetno međunarodno ili bolje reći anglofonsko izdanje, koje će izgleda biti isporučivano nešto kasnije od od onog namijenjenog tržištima njemačkog govornog područja.

Što se tiče preporuka, iako nisam plaćen da reklamiram SuSE-proizvode, mislim da moj odgovor implicira već i početak ovoga napisa.

Mandrake je zacijelo jedna više nego solidna distribucija - među vodećima - kako svojim sadržajem tako još više svojom popularnošću. No, Mandrake 8.2 bi trebao biti službeno predstavljen tek 18. ožujka također na CeBIT-u. Kupovati 8.1 ne bi sada bilo umjesno, a 8.2 će krenuti ka korisnicima skoro istovjetno kad i SuSE 8.0, a možda i još pokoja od manjih distribucija. Uostalom prekjučer (12. ožujka) je objavljen i Red Hatov "rawhide", pa tko zna...


Predznanja, očekivanja, potrebe, mogućnosti i ukusi svakog pojedinog korisnika su manje ili više različiti. Zato bih ovdje parafrazirao Torvaldsa: distribucije su kao i djevojke. Sreća, pa se u GNU-Linux svijetu za svakoga korisnika s malo sreće prije ili kasnije pronađe ona prava.

A samo zbog toga i nije nužno zapucati čak do Hannovera, jer GNU-Linux je na koncu konca dijete mreže...

S prijateljskim pozdravima i poštovanjem

Dominik Aždajić (domazd)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 13.03.2002 22:34:34  Izmjenjeno: 13.03.2002 22:34:34
 Re: Za deset dana??
Napisao: cosmo
Bok i tebi!

Fino je čuti da i na HULK siteu imamo informacije iz prve ruke, a ne samo vijesti preuzete s ostalih stranica. Učinilo mi se, naime, da si pobrkao datum i izgubio negdje mjesec dana ;)

Što se SuSE distribucije tiče, koristio sam ju i sam više godina i zato bih ju i preporučio prijateljima (i jesam već više puta). Ali davati im moju staru 7.1 isto nema smisla, a kako ću zapaliti za Cebit (studiram u Njemačkoj) učinilo mi se zgodnom prilikom. Inače trenutno koristim Debian zbog mrežnog install-a a i da malo promijenim :)

Kasim Terzić (cosmo)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 14.03.2002 4:39:48  Izmjenjeno: 14.03.2002 4:39:48
 Jel to za Europu ?
Evo kaj sam dobio jutros:

To: suse-announce-usa@suse.com
Subject: [suse-announce-usa] SuSE Linux 8.0 will be available 22nd of April

pa onda jel US i EUR imaju razlicite datume izlaska ?

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 14.03.2002 11:54:48  Izmjenjeno: 14.03.2002 11:54:48
 Re: Isporuka SuSE 8.0 započinje za desetak dana
Napisao: domazd (domazd at mail dot ru)
Bok dečki!

Dozvolite mi, da najprije izrazim zadovoljstvo činjenicom, da na HULK-ovim stranicama obrađivane teme i objavljeni članci nailaze na primjereno zanimanje i odjek kod čitatelja. Dapače, još puno značajnije je, da se izneseni fakti ne uzimaju zdravo za gotovo, već se podliježu dobronamjernim stručno-kritičkim razmatranjima, koja zacijelo mogu samo obogatiti (naravno ne baš uvijek i doslovno u materijalnom smislu) kako same autore i čitatelje, tako i stranice na kojima su prilozi objavljeni a u krajnjoj liniji i HULK kao udrugu. Jer, kakav smisao imaju stranice i tekstovi s ravnodušnim čitateljima i udruga, koja ne bi bila u stanju unaprijediti i popularizirati predmet i razlog svojega postojanja?

No, vratimo se temi SuSE 8.0. Prije svega, malo sam iznenađen dojavom Anonimnog majstora; naime koliko je meni poznato, a i u SuSE-u su mi to danas potvrdili - tzv. "subsrcibes" se pokreću automatski i istovremeno za sve članove-pretplatnike. Budući ja na primjer još nisam zaprimio od SuSE-a nikakve poruke, ni ja niti suradnici SuSE-a u Nürnbergu s kojima sam danas razgovarao, na osnovu te dvije rečenice nismo bili u stanju jednoznačno rekonstruirati tvrdnju e-maila koji navodi Anonimni majstor.

Nakon posjeta stranicama www.suse.com postalo je očito, kako se radi o izdanju namijenjenog tržištima koje obrađuje SuSE Inc. iz Oaklanda u Kaliforniji (tu spadaju i veliki američki i međunarodni online trgovci).

Inače, kako bih želio pridonijeti transparentnosti, boljoj razumljivosti i vjerodostojnosti priloga, koji sam objavio na HULK-ovim stranicama, navodim evo još nekoliko podataka:

Kao što je možda nekima od vas poznato, SuSE GmbH posjeduje kćerke-poduzeća u nekoliko zemalja Europe i SAD. I dok je zadatak većine tih lokalnih SuSE-poduzeća prije svega komercijalna, logistička i korisnička podrška na određenom prostoru djelovanja, SuSE CR s.r.o. sa sjedištem u Pragu na primjer fungira povrh toga i kao kooperant SuSE GmbH iz Nürnberga u vidu partnera, koji okuplja i lijep broj programera, koji i neposredno rade na sastavljanju distribucijskih izdanja.

Po riječima g. Wachtera, suradnika SuSE-a u Nürnbergu, master-CD inačice 8.0 je već odavno gotov, te je prije stanovitog vremena upućen jednom od SuSE-ovih kooperanata zaduženih za implementaciju KDE-sustava i pripadajućih aplikacija, te provjeru funkcionalnosti ugrađenih komponenti na razini cijeloga sustava. U kontekstu ovoga članka za nas je bitno - da ukoliko u posljednji tren ne iskrsne nešto nepredviđeno - tiskanje CD-a i raspačavanje trebaju započeti već koncem idućeg tjedna.

Dakako, kupci-korisnici koji su se za nadogradnju ili kompletno novi paket inačice pretplatili izravno kod SuSE-a, imat če software već instaliran na svom računalu i prije nego što će "reselleri" iliti veletrgovci uspjeti podijeliti potrebne količine SuSE-proizvoda online- i klasičnim trgovcima softwareom iz druge ili treće ruke.

U bolje opskrbljenim njemačkim trgovinama SuSE 8.0 će se dakle moći kupiti prvih dana travnja. Druge će pak možda još mjesecima prodavati i prethodnu inačicu, a aktualnu kupcima prodavati na izričit upit i poček od nekoliko dana, što je i do sada znao biti slučaj.

Da spomenem još na kraju i ponudu nekih resellera van Njemačke: dok sam ja već mjesec ili dva dana radio sa SuSE 7.3 zagrebački AMAL d.o.o. i praški SuSE s.r.o su još uvijek prodavali isključivo stariju inačicu 7.2. Za raspačavanje SuSE-ovih proizvoda izvan Njemačke su općenito zaduženi ugovorni partneri na dotičnom području i SuSE GmbH izravno s tim u biti nema ništa.

SuSE GmbH mi je u osobi spomenutog g. Wachtera još jednom zajamčio, da ću po želji i ukoliko doista ne iskrsne nešto nepredviđeno, nadogradnju SuSE 8.0 imati na stolu najkasnije 05. travnja o.g.

Nadam se, da su ovim uspješno odstranjene sve nejasnoće vezane za isporuku nadolazeće inačice SuSE Linux 8.0.

A stigne li meni na primjer SuSE-ov paket već 26. ožujka ili pak 09. travnja, neće svijet propasti.

Još jednom zahvaljujem na Vašim upitima i primjedbama te s poštovanjem upućujem prijateljske pozdrave do nekog budućeg članka

Dominik Aždajić (domazd)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 14.03.2002 14:18:59  Izmjenjeno: 14.03.2002 14:18:59
 Re: Isporuka SuSE 8.0 započinje za desetak dana
Napisao: domazd (domazd at mail dot ru)
Hmmm, ovaj slučaj s isporukom SuSE 8.0 eskalira i dalje na račun vjerodostojnosti informacije koju sam objavio u mom prilogu )).

Još dok sam bio zabavljen pisanjem odgovora na prethodni komentar, ova web-stranica je (danas, 14.03.2002., 18:24 sati) dopunjena rečenicom "SuSE Linux 8.0 ist ab Mitte April 2002 erhältlich!" (SuSE Linux 8.0 isporučiv od sredine travnja 2002.)! Ja sam i dalje uvjeren, da će svi oni koji su reagirali dovoljno brzo, pa jučer ili danas do podne online ili telefonom izravno u Nürnbergu naručili, željeni software i dobiti do tih recimo dva tjedna.

Ako se prisjetimo da je u slučaju inačice 7.3 do konca listopada prošle godine - dakle tijekom prva dva tjedna po objavljivanju - korisnicima i veletrgovcima isporučeno više od 90.000 softverskih paketa, onda će nam biti jasna i pozadina gore navedene rečenice!

Budući ne bih želio na kraju ispasti lažac, nadam se da će mi SuSE u prvobitno obećanom roku isporučiti naručenu nadogradnju SuSE 8.0, o čemu namjeravam kratkom bilješkom na ovome mjestu obavijestiti sve čitatelje koji su ovome članku posvetili svoje zanimanje i povjerenje, na kojima se uz ispriku zahvaljujem!

Dominik Aždajić (domazd)
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS