Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
13 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 13

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Hrvatska Udruga Linux Korisnika : Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Poslao Anonimni majstor on 22.03.2002 6:06:43 (1740 Čitanja)
Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: kost. Napisao: rado.
Vjerojatno je malo poznato, ali unatoč potpisanom ugovoru Vlade i Microsofta o asimilaciji informatičkih tehnologija vladajućih, siteovi poput www.vlada.hr, www.predsjednik.hr, www.sabor.hr još uvijek sretno egzistiraju na Unixu - Linuxu i Solarisu. Dapače, imaju i za svoje uvjete održavanja sasvim pristojan uptime.

Mjereći ga Netcraftovim istraživanjem:

www.vlada.hr - prosječno 29.34 dana na Linuxu

www.sabor.hr - prosječno 36.85 dana na Linuxu

www.predsjednik.hr - prosječno 13.29 dana na Solarisu

www.mup.hr - prosječno 298.92 dana na Linuxu

Kako je marketinški nedopustivo da frontend prema građanima bude bilo što osim Microsofta, za očekivati je da će ti serveri biti zamijenjeni Microsoftovim IIS-om - a za primjer evo Netcraftovog izvješća za www.microsoft.com - prosječno 34,73 dana za sustav koji je neusporedivo skuplji od onog implementiranog pod Linuxom.

Bit ću zloban pa primjetiti da ako sam Microsoft ne može povećati uptime, koliko treba očekivati od drugih?

Implementaciju će vjerojatno raditi netko tko ima potpisan ugovor s Microsoftom, pretpostavljam Perpetuum Mobile. Dečki su vrlo OK, firma je profesionalna i također vrlo OK, ali uptime IIS servera je prosječno 5.95 dana, a skriven je iza Linux proxya kojeg iz nekog nedokučivog razloga još nisu zamjenili superiornim Microsoftovim proxyem.

Bez namjere napadati Perpetuum koji je tu samo da obavi povjereni posao, upitat ću što je s vlašću, jer su oni na kraju cijele priče odgovorni za kupnju dobrog ili lošeg rješenja, time trošeći naš novac na nešto što - eto - čak ni kod proizvođača nema uptime posebno veći od poluodržavanih Linux strojeva koje trenutno koriste.

Pravo pitanje za diskusiju jest - trebamo li spasiti Vladu tehnološkog gafa? Razumiju li oni uopće tehnologiju ili su kupili Microsoftova rješenja po inerciji "to je najveća svjetska firma, njena rješenja moraju biti dobra"? Ima li uopće smisla pisati medijima, slati pisma, lobirati kod političara da se rješenje koje radi ostavi, da se ne troše novci poreznih obveznika?

Do they give a fuck about it?

Osobno, nisam siguran je li ova vlast zaslužila našu pomoć. Puni sebe i puni međusobnih sukoba, pokazuju da im nije stalo do nas. Nama, pak, treba biti stalo do njih ako ne zbog nekakvog poštovanja prema struci političara (čuj, poštovanja!), onda zbog toga što oni ne kupuju tu tehnologiju iz vlastitog džepa već iz našeg poreza i mogu si priuštiti niz promašaja jer, eto - mogu.

Treba li ih upozoriti da ostave na miru sustav koji radi pouzdano ili ih treba pustiti da se elegatno otvore svijetu crva, virusa i exploita, kako bismo imali dobru temu uz kavu?

Potonje mi se čini neodgovorno, ali - to je moje političko mišljenje - tkivo koje je nekrozno treba pustiti da odumre do kraja kako bi na kost moglo doći novo, zdravo tkivo.

Uredništvo napominje da stavovi izraženi u gornjoj poruci nisu nužno i stavovi HULK-a. :)

A kad smo već kod toga, u interesu istine i objektivnosti ;) spomenimo i sljedeće:

Ima toga još ali mi se nije dalo više provjeravati :)
--joy

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 7:43:35  Izmjenjeno: 22.03.2002 7:43:35
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Možda bi ipak trebalo učiniti nešto. Kao da nije dovoljno što su i previše novaca potrošili na one LCD-ove (tko li je samo omastio brke tom koncesijom?), već i za malo pipkanja po ekranu žele baciti novce...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 11:16:18  Izmjenjeno: 22.03.2002 11:16:18
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Hear, hear! Netko je dobru lovu pobrao da bi nesposobne budaletine s od bureka masnim prstima pipkale po LCD-ovima, malo se poslikale pred kamerama, a potom ostalih 29 dana u mjesecu gnjilili u udobnih koznim foteljama, dok nam lijepa nasa i nacija ekspresno idu u k....!

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 17:38:59  Izmjenjeno: 22.03.2002 17:38:59
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Mislim da je tu situacija prilicno jasna.Nema interesa za Linux upravo zato jer je besplatan.Tko ce dizati fine provizijice na necem sto je besplatno?Boli njih k* za neku dobrobit ako nece imat u tome svog financiskog interesa.Svaki pokusaj je hvale vrijedan ali ja se bojim da ce to ostati samo na pokusaju.Da me netko krivo ne shvati ja jesam za to da se upozori Vladu na glupost koju su napravili i kuda srljaju,ali nisam bas siguran da ce to poluciti neki veci uspjeh.

Daniel Dekovic

P.S. Moram se potpisat jer jos nisam napravio svoj racun a kad cu ne znam jos.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 14:08:36  Izmjenjeno: 22.03.2002 14:08:36
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Napisao: vuk
Mislim da je vlada već u kandžama Microsofta. Najprije su im uvaljali ekrančiće za prstiće a jučer sam na TV-u vidio interview s jednim od ljudi iz M$-a u kojem je on jasno rekao da im je sad vlada najinteresantnija i da će se potruditi da ju informatiziraju (čitaj: pokupe puno love za malo slikica). Podigla se silna graja oko lokaliziranih XP-a. Ne znam kakvo je stanje s lokalizacijom KDE-a, GNOME na prvi pogled izgleda dobro, dosta programa (Gimp, sylpheed) već jesu lokalizirani. Trebalo bi javnosti skrenuti pažnju na to da lokalizirani XP nisu nikakva revolucija već zakašnjela obveza koju je Microsoft po hrvatskim zakonima već odavno trebao odraditi.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 14:26:38  Izmjenjeno: 22.03.2002 14:26:38
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Napisao: Gule
Samo da dopunim: www.mfin.hr (Ministarstvo financija), Debian Linux...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 15:46:58  Izmjenjeno: 22.03.2002 15:46:58
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Drustvo,

Koliko smo dosad uspjeli primjetiti sto se sadasnje Vlade RH tice, to je izgubljen slucaj. Rijetko vidjena skupina nesposobnjakovica i demagoga na okupu, a sad je dobila i clana kojem bi koristio svakodnevni nadzor strucne ustanove.
Mislim da bi ih trebalo pustiti da idu kud su krenuli pa sto bude (ili kako je gore receno "tkivo koje je nekrozno treba pustiti da odumre do kraja kako bi na kost moglo doći novo, zdravo tkivo").
S druge strane trebalo bi se okrenuti malim i srednjim gospodarskim subjektima i privatnim osobama koje nemaju za spaliti cca 700USD po racunalu da bi na njega stavili OS i uredski paket.
To su subjekti i individue koje ce tri puta okrenuti svaku lipu i cijenit ce ako im se pokaze kako se neka znanja i slobodna programska podrska mogu iskoristiti za smanjenje troskova i povecanje ucinkovitosti. Tim vise sto nakon sto je drzava platila ono sto je nelegalno koristila njeni organi prisile se mogu posvetiti provodjenju zakona o zastiti autorskih prava i intelektualnog vlasnistva. Tko ce biti prvi na udaru? Upravo manji i srednji gospodarski subjekti. Zasto? Jednostavno sto su veliki primamljivi kao korisnici koji ce jednom platiti pa ih ne bi bilo dobro prejako nagaziti da definitivno odustanu od nekih proizvoda.
BTW s Vladom nije sve tako crno buduci se ista sprema kupiti i sw drugih proizvodjaca za svoje korsinike koji ce trositi ili trose Lotus Domino/Notes, IBM websphere i sl. Odnosno bit ce da sad mora zadovoljiti i ostale proizvodjace.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 16:58:59  Izmjenjeno: 22.03.2002 16:58:59
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Treba pustiti Microsoft da napravi nesto i time se pohvali, pa se zatim osramoti kad to ne bude radilo. Ne zato sto to ne radi tehnicki, vec zato sto to pametni zastupnici nece znati koristiti. Nekad Obrovac, danas Microsoftovac.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 23.03.2002 17:28:31  Izmjenjeno: 23.03.2002 17:28:31
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Napisao: vuk
Zaboravi na takav rasplet događaja. Ne znaš ti kakvo je stanje u hr informatici. Kada se primjeni jedno rješenje najvjerojatnije se neće mijenjati jako dugo razdoblje jer su korisnici inertni i alergicni na bilo kakve promjene. A ti su i politički interesi i provizije. Prljav je ovaj svijet, ja jedva čekam do dođu svemirci i uzmem one way ticket među zvijezde.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 22.03.2002 18:15:36  Izmjenjeno: 22.03.2002 18:15:36
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Svi zaboravljamo jednu stvar (odnosno ne gledamo sabor). Što je ovih dana aktualno? Sigurnosne službe, i tko koga smije i koliko nadgledati. Kad bi se biserima iz vlade nabilo na nos koliko divnih audita win (i raznorazni win programčići koje sa strane možeš instalirati - a koliko čitam na slashdotu, hrpa njih ima divnu osobinu natovariti "dodatnih" audit feature-a, možda bi bilo nešto. "nije vam dovoljno što vas vaše službe njuškaju, želite to omogućiti i stranim kompanijama i još platiti za to?" i onda nabaciti nešto tipa "možda je stranka xyz u dogovoru sa MS" i tako to. Ponekad treba igrati prljavo, za opću dobrobit. :) I nabaciti još da bi to bilo u sklopu programa "sa fakulteta na posao" jer hrpa fakultetlija troši linux jer je dobar i jeftin... IMHO moglo bi upaliti...

Slobodan Milnović

BTW, ja sam i prvi komentar napisao, no zaboravih se potptisati (ne znam koliko je bitno, no da se zna tko stoji iza čega...)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 23.03.2002 2:35:38  Izmjenjeno: 23.03.2002 2:35:38
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Kome je jos vazna Vlada. Svaka prije nje je propala propast ce i ova, kao i svaka nakon nje.
Sve drugo je vaznije od Vlade (mislim pritom na trenutni aktualan ljudski element u Vladi). Radi li ona dobro ili lose njezino vrijeme priblizava se kraju i ne smijemo dozvoliti da nam ostavi takvu jednu hipoteku kao sto je ugovor sa MS-om. Inace mislim da u cijeloj prici nedostaje Natjecaj kojim je MS dobio posao. Ako netko zna nek objavi: kad i gdje je objavljen natjecaj i koji je njegov sadrzaj, koji su ponudjaci i slicno...
Ako toga nema onda se definitivno mora ponoviti situacija koji se dogodio u drugim slicnim slucajevima: KAZNENA PRIJAVA PO SLUZBENOJ DUZNOSTI zbog zlouporabe polozaja i ovlasti...

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 23.03.2002 3:51:48  Izmjenjeno: 23.03.2002 3:51:48
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Tesko da bi javni natjecaj nesto promjenio. Zamislite, javni natjecaj za nabavu MS softwarea? Rezultat? Isti.
Drugo, o implementaciji GNU Linuxa i ostale GNU i open source programske podrske takodjer se ne moze odluciti putem javnog natjecaja. Jednostavno jer ne postoji pravna osoba koja bi iz tog stajala i kako s GNU i open sourceom zadovoljiti obvezne elemente javnog natjecaja.
O tome bi netko strucan na odgovarajucem polozaju u drzavnoj upravi trebao odluciti (pitanje postoji li netko takav) kao sto je i odlucio za nabavu MS softwarea. Na kraju tom odlukom su ionako samo platili ono sto su vise manje nelegalno koristili.
Sto se tice ugovora s MSom zbog tog se ne moramo uzrujavati, jer on nije nikakva hipoteka buduci kao i svaki ugovor ima svoj rok (ogranicenog) trajanja.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 23.03.2002 4:45:29  Izmjenjeno: 23.03.2002 4:45:29
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Natjecaj ne bi nista promijenio ali se MORAO raspisati. To bi se zvao
Javni natjecaj za izbor operativnih sustava za ove ili one druge namjene..... Tko su oni da ga ne raspisu!!!
Nije vazno sta bi bilo izabrano na natjecaju za operativni sustav.
Natjecaj je morao biti raspisan radi drugih aplikacija za koje nije raspisan natjecaj a morao je biti.
Sramotno je da posao za tako vazan posao kao sto su Vladine sjednice dobiju balavci koji su prosle godine osnovali firmu i nigdje se nisu dokazali. I sve to bez natjecaja. Gdje su drugi poslovi koje ce ta gospoda dati firmama od povjerenja bez natjecaja!!!
Zakon treba postovati, i treba vjerovati da kazna ima svoju pozitivnu drustvenu funkciju. U ovom slucaju ne treba biti oprosta.

Tvojom logikom svaka cistacica moze na racunalo instalirati sta god hoce a drzava je to duzna platiti. I to dogovorom u cetiri oka, bez natjecana!!!! Bez veze

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 23.03.2002 7:41:56  Izmjenjeno: 23.03.2002 7:41:56
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Gdje smo ikad vidjeli da se raspisuje natjecaj za izbor operativnih sustava? Obicno se raspisuje natjecaj za vec definirane proizvode. Da to je problem, os je os i treba ga izabrati, ali neki strucnjaci ne vide drugih os-ova i misle da postoji samo jedan. Budimo realni cca 80% IT profesionalaca smatra MS OS jedinim izborom za PC, mi ostali smo u manjini i mozemo za nasa rjesenja pridobiti samo istinski zainteresirane za obzirno trosenje. Znate kako se kaze: "nista nije skupo za tudje novce" (nas poreznih obveznika).
Sto se aplikacija tice tu je povoljniji omjer (procjene su moje osobne iz kontakata s IT profesionalcima, koji su svakodenvni, ali procjena je ipak subjektivna), recimo cca 60% njih smatra da su MS uredski paketi i mrezni servisi jedini izbor i tu se vjerojatno moglo "natjecati" oko necega. S druge strane znamo kao se kod nas rade javna nadmetanja i rezultat bi vrlo vjerojatno opet bio isti, a pokriven legalitetom javnog nadmetanja. Ovako je bolje ispalo jer se i osobama nevezanim za IT struku moze prikazati da tu nesto nije uredu.
Da zakon treba postovati, ali na ovom prostoru zadnjih 60 godina zakone moraju postovati gradjani, obicni smrtnici, dok za duznosnike on ne vrijedi.
Sto se casea sa cistacicom tice ukoliko ista nije sankcionirana, a software uklonjen, da, drzava to mora platiti. Razlog vise da se malo razmisli o alternativnim rjesenjima, a opet bez veze jer to drzavu ne zanima kad ionako nista nije skupo za tudje novce.
Sjecate li se iz skolovanja zlih feudalaca koji su uzimali kmetovima devetinu prinosa?
Ova drzava uzima trecinu zaradjenih prihoda i petinu pri svakoj potrosnji. Mislim da nista vise nije potrebno spomenuti.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 24.03.2002 15:45:55  Izmjenjeno: 24.03.2002 15:45:55
 Microsoftov vendor lock-in
Nažalost istina je - ugovor nije trajne važnosti - još dvije godine i ističe, zajedno s pogodnostima jeftinije paketne kupnje. Nakon toga ostaje nam uprava zakacena na MS Windows i MS Office kojeg ne posjeduju i pred odlukom - da li kupiti ono sto je protekle tri godine bilo unajmljeno, ili nastaviti s nekakvim popustom i dalje koristiti MS tehnologiju. S jedne strane - one naivne - to je sasvim Ok, jer ako je strateski interes drzave koristiti MS tehnologiju nema bas nikakvog razloga da se ne produzi pretplata, pa je lako previdjeti cinjenicu da ce jednog dana migracija s MS platforme na nesto drugo kostati ogromnu kolicinu novca; odnosno - klasican vendor lock-in. Cini se da se vlada i pomalo zatrcala, jer je Microsoftova ideja o iznajmljivanju softvera naisla na zestok otpor industrije i moguce je da tamo nece tako lako proci. Mozda ce i pocetni pokusaj ustede u tom smislu postati vrlo skup eksperiment.


Sumnjam da ce Vlada odustati od uhodane prakse s Microsoftom, niti da ce se itko ici patiti s brisanjem Windowsa i instaliranjem Linuxa samo zato sto je moguce ustedjeti milijune kuna... koje ionako nisu njihove.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.03.2002 16:09:38  Izmjenjeno: 26.03.2002 16:09:38
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Nemam rijeci za ove tipove koji zapocinju ovako glupave rasprave. Onaj koji ne zna informatizirati vlastiti privatni zivot diskutira na temu informatizacija drzavne uprave, a niti radi u drzavnoj upravi niti ima dana radnog staza niti ima veze o vezi. Stvarno ste udruga za djecu.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.03.2002 16:33:45  Izmjenjeno: 26.03.2002 16:33:45
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Tako je, prepustimo to radije doktorima, magistrima i akademicima. Oni sigurno bolje od nas znaju sto treba ciniti! :))))


Ne ne, nisam zaboravio niti MS profesionalce i konzultante, njih i na tecajevima uvijek driblaju da upoznaju alternativne tehnike, kako bi se uvjerili da je MS najbolji! :)))


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 26.03.2002 17:13:08  Izmjenjeno: 26.03.2002 17:13:08
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Napisao: kost (http://www.open.hr/~kost/)
Mislim da ti uopće ne bi trebao raspravljati niti pisati jer ne znaš ni čitati, jer je Joy u samoj vijesti napisao:

"Uredništvo napominje da stavovi izraženi u gornjoj poruci nisu nužno i stavovi HULK-a." :)

što otprilike znači da si došao ovdje ustvari iznijeti svoje arogantne stavove i napraviti sebe užasnim profesionalcem što koliko vidim nisi jer ne znaš ni čitati.


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.03.2002 3:37:23  Izmjenjeno: 27.03.2002 3:37:23
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Napisao: rado (rado at spamirajteme dot org) (http://pcchips.purger.com)
Ja bih jos samo tome dodao da:


a) autor jest informatizirao svoj život
b) osim toga, autor ima i pravi život
c) autor slucajno ima iskustva u upravi
d) autor ima preko nekoliko dana radnog staza
e) autor ima veze o vezi


Zakljucak: annihilatore, nemoj se skrivati iza anonimnih korisnika! :)))


Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.03.2002 17:13:37  Izmjenjeno: 27.03.2002 17:13:37
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Ja sam samo iznio svoje misljenje.Nisam clan HULK-a
a mislim da mogu raspravljati o cemu god zelim.To mi je zajamceno Ustavom.Iako ne razumijem tipove koji dolaze na ovaj sajt i na njuz grupu da bi se pravili pametni pa ostanu popisani)
Al to je slucaj za nekog psihijatra.

Daniel Dekovic

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.03.2002 16:05:39  Izmjenjeno: 28.03.2002 16:05:39
 Re: Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)
Halo nesreco,

autor ovog clanka o kojem diskutiramo ne radi u drzavnoj upravi, ali radi u najvecoj lokalnoj samoupravi u zemlji i vjerojatno je dovoljno kompetentan da nesto kaze. Kakva misljenja dajes tako ti i vracamo.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS