Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
16 korisnika je online (5 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 16

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Microsoft : MS EULA licenca brani zamjenu Windows OS-a Linuxom?
Poslao Anonimni majstor on 01.05.2002 5:05:55 (2758 Čitanja)
Microsoft

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
U još jednom napadu ludila Microsoft tvdi da je "a legal requirement that pre-installed operating systems remain with a machine for the life of the machine", što bi značilo da Windowse koje ste dobili preinstalirane na računalima ne smijete maknuti (i recimo zamijeniti ih Linuxom).

Cijeli članak na The Registru i Microsoftovo pojašnjenje školama kojima je donirana takva oprema.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 01.05.2002 7:39:20  Izmjenjeno: 01.05.2002 7:39:20
 Re: MS EULA licenca brani zamjenu Windows OS-a Linuxom?
Nadam se da svi koji ovo citaju znaju da je ovo besmislica i da nikakva Ms licenca ne moze sprijeciti posjednika racunala da sa njega skine ili stavi program prema svojem izboru. Naravno da pri tome mora voditi racuna da pri instalaciji programa ne krsi autorska prava vlasnika programa kojeg zeli instalirati. Svesti software i hardware pod istu licencu bilo bi ispravno sam u slucaju kad bi Ms bio vlasnik svih licencnih prava na hardware-u/racunalu na kojem je to instalirano. Kako to nije slucaj niti ce ikada biti, razmislite o njihovim ambicijama. Ovo je ravno ovoj besmislici: "Oni koji unesu bilo koji MS proizvod u neku prostoriju vise u tu prostoriju ne smiju unijeti neki drugi operacijski sustav". Ovo je besmislica zato jer prostorija i program ne cine "funkcionalno jedinstvo". Isto tako racunalo i MS operacijski sustav ne cine nuzno jedino "funkcionalno jedinstvo" vec to moze ciniti u neki drugi operacijski sustav sa istim racunalom.
Njihova nastojanja cisti su fasizam/nacizam (u odredjenom smislu) i to ocito mogu toleritati jedino glupavi amerikanci. Zamislite da kad kupite televizor i upalite neki program pojavi vam se poruka: Dobrodosli, ovo je prvo ukljucenje vaseg uredjaja, od sad vise ne smijete pregledavati druge programe vec samo ovaj program, zato jer to tako tvrdi nasa licenca. Ja stvarno ne znam kuda ide ovaj svijet. Stvarno bi tu firmu trebalo rasformirati a glavnog i njegove podanike u ludnicu.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 01.05.2002 10:44:04  Izmjenjeno: 01.05.2002 10:44:04
 Re: MS EULA licenca brani zamjenu Windows OS-a Linuxom?
Napisao: Joy (http://jagor.srce.hr/~jrodin/)
Malo sam editirao, zamijenio sam citat iz clanka citatom s microsoft.com tako da nas slucajno ne optuze da im stavljamo rijeci u usta :)

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 01.05.2002 17:42:04  Izmjenjeno: 01.05.2002 17:42:04
 Re: MS EULA licenca brani zamjenu Windows OS-a Linuxom?
Napisao: kost (http://www.open.hr/~kost/)
Slashdot ima također zanimljivu temu kako se obraniti od takvih nacističkih EULA-a -> ovdje.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 02.05.2002 7:30:37  Izmjenjeno: 02.05.2002 7:30:37
 EULA trap
Napisao: rado (rado at spamirajteme dot org) (http://pcchips.purger.com)
Mda, to je problem nečitanja EULE.

Koliko nas, iskreno, čita EULA?


Ideja, kao takva, je u sukobu s mnogim ustavima,
uključujući i američki sa svim njegovim amandmanima. Preciznije, stvar bi mogla biti enforcable u slučaju da je softver iznajmljen (hint, hint), ali jednom kad korisnik postane vlasnikom softvera, s njim može činiti sve legalne radnje, uključujući i bacanje softvera u smeće.


Drugim riječima, nitko se ne bi trebao ozbiljnije zabrinuti zbog tog stavka jer je on
na sudu neodrživ, samim time što Microsoft prodaje samo dio gotovog proizvoda, a ne cijeli proizvod. Da je riječ o X-boxu, primjerice, gdje Microsoft izrađuje cjelokupan proizvod, taj uvjet bi imao smisla i bio bi pravno održiv. No kako je riječ ipak samo o jednoj kockici u mozaiku cjeline, ta kockica ne može uvjetovati ništa što je izvan one rupe u koju ta kockica ulazi.


Baš se razmišljam da kupim presvlake za auto, ali me frka da mi u papiru od presvlaka negdje ne bi pisalo da ako koristim te presvlake ne smijem koristiti gumene podnoške ili vrteću daisy s mirisom Aqua.

Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS