Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
27 korisnika je online (2 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 27

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU/Linux : Jon Lasser i Richard Stallman o Microsoftu i Open-Source-u
Poslao Anonimni majstor on 19.09.2002 11:19:18 (1233 Čitanja)
GNU/Linux

Odobrio: kost. Napisao: domazd.
U osvrtu na članak Jona Lassera, Richard Stallman - utemeljitelj i predsjednik Free Software Foundation-a - ukazuje na neke pogreške Microsofta ali i nedostatke pri uporabi pojma "Open Source"...

U svom članku Jon Lasser (SecurityFocus) izvještava, kako proizvođači proprijetetnog odnosno komercijalnog softvera - u prvom redu Microsoft - utječu na vladu SAD-a, s ciljem spriječavanja svekolike podrške i daljeg napredovanja Open-Source-softvera. Oni pri tom odlučno zagovaraju - pače zahtijevaju - politiku obustave podpore državnih tijela onim projektima, koji predstavljaju izravnu konkurenciju proprijetetno-komercijalnim softverskim proizvodima.

Jedna od posljedica udovoljavanja takovim zahtijevima bi primjerice mogla biti i upitnost nastavka rada NSA (jedna od brojnih američkih obavještajno-sigurnosnih službi) na već uznapredovalom projektu Security Enchanced Linux upozorava se u članku.

Lasser slijedom toga zaključuje, da se Open-Source zajednica poradi zastupanja vlastitih interesa svakako mora prenuti i u većoj se mjeri nego do sada posvetiti i političkim aktivnostima.

Richard Stallman protuslovi članku u nekoliko točaka, a posebice Lasserovoj upornom korištenju izraza "Open Source".

Lasser tako - pored ostalog - zastupa i gledište, da zapravo nema ništa lošeg u dosadašnjoj poslovnoj strategiji Microsofta, koji je na koncu konca ipak poduzeće.

Stallman se tome žestoko opire tvrdnjom, kako je iz osnove pogrešno uopće razvijati neslobodni software kao takav; osim toga, za svaku je osudu i Microsoftovo zauzimanje za ukidanje nečeg društveno vrlo korisnog samo zato, jer to ljudima nudi mogućnost izbjegavanja informatičke ovisnosti o njegovim proizvodima.

Stallman u svezi s tim zastupa načelnu tezu, po kojoj je doduše svrha svakog poduzeća ostvarivanje viška vrijednosti, ali i da se taj cilj može i mora postizati s više poštovanja prema slobodi i dobrobiti drugih.

On ukazuje i na razlike između izraza "Open Source" i "slobodni software".

Pojam "Open Source" je prema njegovom kazivanju nastao upravo da bi se izbjegli neizravni politički zapleti s idealima slobodnog softvera. Ako pak netko sada poziva Open-Source zajednicu na razvijanje političkih aktivnosti, onda u takvom pozivu ne nedostaje stanovite količine ironije.

Na (ne samo) Stallmanovu žalost, izraz "Open Source" je među korisnicima daleko poznatiji i rašireniji od pojma "slobodni software".

Puno bi pomoglo, ako bi se i javnosti malo više približio pojam "slobodnog softvera".

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 23.09.2002 6:55:34  Izmjenjeno: 23.09.2002 6:55:34
 Re: Jon Lasser i Richard Stallman o Microsoftu i Open-Source-u
Blagoslovio nas svemogući RMS
Otpustio nam proprietary grijehe
I priveo nas u GNU vječni.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS