Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
27 korisnika je online (3 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 27

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Microsoft : Ballmer priprema MS-zajednicu protiv GNU/Linuxa
Poslao Anonimni majstor on 27.09.2002 7:25:03 (1273 Čitanja)
Microsoft

Odobrio: igustin. Napisao: domazd.
(opširan prijevod prethodne vijesti) Čelnik Microsofta-a Steve Balmer se nedavno - otvoreno i u iznenađujuće drugačijem tonu od dosadašnjeg - izjasnio o protivničkom Open-Source taboru.

Na Microsftovoj Most Valued Professionals (MVPs) konferenciji u Londonu Ballmer je pored ostalog izjavio: "Iako se Microsoft s Linuxom ne može natjecati u cijenama, poduzeće namjerava svoju Zajednicu profesionalaca iskoristiti da nadmudri Open-Source pokret. Linux je ozbiljan konkurent. Slobodnom softveru se moramo suprotstaviti višom kakvoćom, ali na mudar način. Mi svoje proizvode ne možemo prodavati u bescijenje, i zato naša politika cijena mora biti nečim opravdana. Linux neće jednostavno nestati. Naš zadatak je stoga, tržištu ponuditi jedan još bolji proizvod."

U svom oduševljenju Ballmer je skup podsjetio i na već davno minule bitke: "S Linuxom to nije kao s Novellom, kojemu je jednostavno ponestalo novaca". Uslijedila je i prezriva primjedba na račun jednog od glavnih suparnika u ranim devedestim godinama: "Oni su zapravo u stečaju bili još od samoga početka."

Suborac osnivača koncerna Microsoft - Williama "Billa" Gatesa - još iz studentskih dana, Ballmer je na koncu predstavio i rješenje, kojim bi trebalo poraziti GNU/Linux: "Linux ćemo pobjediti na clusterima!".

S Microsoftom se računalne mreže oblikuju puno lakše nego s besplatnim operacijskim sustavom. A clusterima, u IBM-ovom žargonu zvanih grids, pripada budućnost.

Ballmer je pokušao i sažeti duh GNU/Linuxa: "...kod Linuxa se i ne radi toliko o softveru, već o Zajednici...".

Stoga inicijativa MVPs treba predstavljati Microsoftovu vlastitu protutežu Linux-zajednici. U Most Valued Professionals bi se ubuduće - pored programerskih razvijatelja - trebali ubrajati i korisnici, međusobno usko povezani upravo po uzoru na na Zajednicu za razvoj softvera s otvorenim izvornim kôdom.

MVPs inače postoji već devet godina. Članovi su uglavnom posebno sposobni razvijatelji, koji su se istakli primjerice kakvoćom i količinom priloga u novinskim skupinama. Trenutno članstvo MVPs broji oko 1200 pripadnika, od kojih polovica živi u SAD.

Po Ballmeru je sasvim moguće i osnivanje neke vrste vlastite "Shared Source Initiative", na koju bi se proširila dosadašnja MVPs, a u kojoj bi se odabranim partnerima - kao što su vlade ili sveučilišta - dopustilo uvid u izvorni programski kôd Microsoftovih proizvoda.

U razgovoru sa ZDnet-om Lori Moore - dopredsjednik Microsoftovih službi za podršku proizvoda (Product Support Services) - je izrazio mišljenje, da bi odluka o tomu trebala pasti u idućih nekoliko mjeseci. Potrebno je uostalom još razjasniti i pitanje, hoće li pojedini razvijatelji s posebnom dozvolom smjeti dobiti uvid u izvorni programski kôd Windows-a: "Trenutno ispitujemo različite mogućnosti a još jednom iznova razmatramo i starije ideje. Ima puno načina za dalje otvaranje."

Ballmer je u svom istupu podsjetio i na jedan svoj govor, održan polovicom lipnja o.g. Na simpoziju za MS-partnere "Fusion 2002" šef Microsofta je izjavio i slijedeće: "Do sada još nismo iznašli načina kako postati jeftiniji od Linuxa, ali još uvijek možemo biti ipak povoljniji od Linusa". U središte rasprave bi se sukladno tome ubuduće trebalo nastojati postavljati ne cijenu, nego tzv. "Total Cost of Ownership": "Našim strankama ćemo morati objasniti, da mi doduše zahtijevamo višu cijenu, ali pružamo zato i dodatnu korist."

Ipored svih ratobornih izjava, ipak se moraju u obzir uzimati i sâme brojke:

Prema prošlog mjeseca objavljenoj studiji tvrtke za ispitivanje tržišta IDC, iznosi od prodaje operacijskog sustava s otvorenim izvornim programskim kôdom će do 2006. stalno narastati.

No, unatoč tomu, prihod od tako naraslog broja prodatih OS-paketa ostaje i dalje marginalan u poređenju s prihodima Microsofta. Studija pod nazivom "Worldwide Linux Operating Environments Forecast and Analysis, 2002-2006: A Year in Transition" kaže: 2001. godine distributori GNU/Linuxa su od prodaje zaradili 80 milijuna dolara." Do 2006 bi taj iznos trebao narasti na 280 milijuna dolara.

Za usporedbu: Microsoft je 2001. godine prigospodario samo s Windowsima više od 10 milijardi dolara.

"Tržište GNU/Linux sustavima tvori tek nekih pol postotka svih utržaka od računalnih operacijskih sustava. Ili drugačije izraženo: GNU/Linux je vrijedan jedva dva prodajna dana drugoga u Windows-a", izjavio je IDC-ov analitičar Al Gillen. "Već drugoga siječnja Microsoft je svoji operacijskim sustavom zaradio više, nego sve GNU/Linux tvrtke skupa tijekom ostatka godine.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS