Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
24 korisnika je online (5 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 24

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Enkripcija i Kriptografija : Novost: <i>Self-Certifying File System</i>
Poslao Anonimni majstor on 19.10.2002 17:58:53 (1671 Čitanja)
Enkripcija i Kriptografija

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Američka DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) je sponzorirala jedan posve novi, nadplatformni i pouzdani datotečni sustav...Self-Certifying File System (SFS) je mrežni datotečni sustav bez središnjeg nadzora, koji omogućava pouzdani odnosno šifrirani prijenos podataka, pri čemu svako od umreženih računala može biti i klijent i poslužitelj.

Budući SFS za prijenos podataka ne zahtijeva nekakvo posebno upravljanje kriptografskim ključevima, tako je i njegova je instalacija bitno pojednostavljena.

Pod GPL-om objavljeni Self-Certifying File System po izjavama svojih programera doduše još nije dostigao ni pokusni alfa-stadij svog razvoja, tako da je - iako ga razvijatelji već uveliko primjenjuju - u svakom slučaju preporučljiv krajnji oprez.

Prikapčanje SFS-datotečnih sustava može uslijediti i s pomoću nekog automountera.

Slično NFS-u i kod SFS-a postoji mogućnost izvoza datotečnih sustava, s tim da se direktorijska stabla mogu izvoziti proizvoljno. I dok se prijenos pojedinih datoteka vrši šifrirano i to tek nakon uspiješnog prijavljivanja, sam Self-Certifying File System nema utjecaja na njihovo lokalno pohranjivanje.

Performanse sustava su navodno, unatoč korištenju kriptografskih tehnika, vrlo dobre.

SFS se može primjenjivati pod GNU/Linuxom, svim oblicima BSD-a te još nekim drugim UNIX-ovim izvedenicama, a dao bi se prenijeti na sve operacijske sustave, koji podržavaju datotečni sustav NFS 3.

Trenutno su za preuzimanje raspoložive aktualna inačica 0.6 kao i inačica 0.7, koja se nalazi neposredno pred službenim objavljivanjem .

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS