Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
27 korisnika je online (8 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 27

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Microsoft : <i>Microsoft</i> proglasio <i>GNU/Linux</i> suparnikom br. 1
Poslao Anonimni majstor on 20.10.2002 17:59:29 (1580 Čitanja)
Microsoft

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Čelnik Microsofta Steve Ballmer je još do prije samo nekoliko godina posprdno izjavljivao, kako suparnici najvećeg proizvođača softvera na svijetu nisu ništa drugo nego "NOISE" (engl.: buka, galama)...



Izraz "NOISE" je u to vrijeme trebao stajati za tvrtke Netscape, Oracle, IBM, Sun i sve ostale ("Everybody else").

Od onda vodećeg četverca je kao strateški suparnik danas preostao još samo IBM (Netscape je za 4,2 mrd. dolara nestao pod kapom AOL/Time-Warnera, dok su Oracle i Sun Microsystems zapali u tešku defenzivu), ali je Ballmer zato u jednoj nedavnoj poruci uposlenicima svoje kuće otkrio i imenovao novog protivnika br. 1: GNU/Linux i drugi programi s otvorenim izvornim kodom.

Na meti Microsoftovih interesa ovaj su se put naime našli veliki kupci - poduzeća i ustanove, čije su sustave do sada poganjali uglavnom razni UNIX-derivati poput Solarisa ili HP/UX-a.

Kako bi se oslobodio ovisnosti o vrlo kolebljivom poslovanju s privatnim korisnicima osobnih računala, Microsoft u zadnje vrijeme svim silama nastoji prodrijeti i osvojiti upravo taj dio tržišta. Po željama i zamislima gg. Billa Gatesa i Stevea Ballmera bi OS Windows skupa s njihovom novom mrežnom infrastrukturnom sastavnicom .NET ubuduće trebali sve češće pokretati velike poslužitelje i mrežne sustave (tzv. "Big Irons" tj. veliko željezo).

No, upravo na tom području GNU/Linux slavi svoje najveće uspjehe...

Ali i Microsoft ima svoje male radosti: u trećem tromjesečju ove godine svoj promet je uspio povećati za cijelih 26 posto na 7,75 mrd. dolara. Čista dobit je u istom razdoblju porasla s 1,28 na 2,78 mrd. dolara, čime je više nego udvostručena.

Za tekući, četvrti kvartal Microsoft očekuje prihode u visini 8,5 mrd. dolara, tako da bi za cijelu godinu trebali iznositi više od 32 milijarde.

Većinu tih prihoda donosi uspješna prodaja Windows XP, kojih je do sada prodano već više od 67 milijuna puta.

Ballmer svoje suradnike - unatoč izvrsnim poslovnim isljedcima u ovoj godini - ipak upozorava: "...Mi smo ekipama zaduženim za prodaju već rekli, kako moraju shvatiti, da je to (tj. borba protiv GNU/Linuxa) njihov zadatak broj jedan. Ljudi stalno pričaju, kako je puno jednostavnije prenijeti UNIX-aplikacije na Linux. No, uskoro ćemo se pobrinuti, da i tu tvrdnju opovrgnemo!"

Da proklamirani cilj nije ni lako ni jeftino dostići, dokazuju i brojni propali Microsoftovi pokušaji difamiranja GNU/Linuxa u javnosti i doduše skupe - ali zasada i ne baš u cijelosti uspješne - vlastite višemjesečne promotivne akcije uz podršku najuglednijih PR-agentura...

Prilog je napisan temeljem podataka i brojnih izvještaja agencija Reuters, dpa, ZDNet kao i nekih elektroničkih i tiskanih glasila.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS