Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
20 korisnika je online (3 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 20

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
Novosti : Knoppix - Linux bez instalacije
Poslao Anonimni majstor on 24.10.2002 3:12:57 (2046 Čitanja)
Novosti

Odobrio: igustin. Napisao: vedran_vedran.
Kao sugestiju na moj nedavno obavljen članak "Kamo ide budućnost", spominjem Knoppix - Linux - "jednostavan, da jednostavniji ne može biti". Bez instalacije, bez podešavanja, bez ikakvih drugih zafrkancija...

Knoppix je instaliran na CD-u, te sve što trebate učiniti je napraviti boot disketu u Windowsima, ubaciti CD u računalo i restartati ga (ili u BIOS-u aktivirati pokretanje s CD-a). Nakon toga dobit ćete potpuni doživljaj Linuxa na vašem računalu. Knoppix će sam prepoznati vaše računalne komponente, a svaku particiju koju imate će mount-irati i napraviti za nju prečicu na radnoj površini. Uključena je i mogućnost spajanja na Internet.
Jedini problemi koji se mogu javiti je velika usporenost koja proizlazi iz nedovoljno RAM memorije. Nekakav minimum bi bio 16Mb, a za tu količinu memorije autor ne garantira mogućnost podizanja X-a.
Problem koji se javlja i kod malo više memorije je u OpenOffice-u, kojemu treba malo duže da se pokrene (ja imam 64Mb pa ponekad zaboravim i da sam htio otvoriti neki dokument, kad - puf - evo ga).
CDROM image je velik 697 Mb a besplatno ga je moguće skinuti na nekoj od adresa pronađenih na matičnoj stranici: www.knopper.net.
Porijeklom je iz Njemačke( autor: Dipl.-Ing.Klaus Knopper). Baziran je na Debianu, s kernelom Kernel 2.4.x, KDE V3.0.3 GUI sučeljem, te ponudom mnoštva software-a iz čega svatko može pronaći nešto što mu treba...
Ovo je jedan Linux-a koje uvijek morate imati sa sobom (po mom mišljenju). Osim toga postoji i image za MINI-disc pa ga ispržite i možete nositi kao privjesak svuda sa sobom.
Uključeni programi: Razno-razne igrice, OpenOffice, brdo razvojnih alata (kdevelop), multimedijalni programi, programi za obradu grafike (GIMP)...
Za kraj: Na stranici piše da je ovo još jedan od onih eksperimentalnih Linuxa, i upotrebljavate ga na svoj vlastiti rizik, bez ikakve odgovornosti autora za eventualne štete.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 24.10.2002 21:52:13  Izmjenjeno: 24.10.2002 21:52:13
 Re: Knoppix - Linux bez instalacije
Knoppix je stvarno koristan za imati i nositi sa sobom. Svatko tko ima priliku bi trebao imati jednu kopiju.Jedino sto bi bilo lijepo imati je snimanje home direktorija na floppy disk ili neku particiju kao sto to npr. radi SuSE live.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 25.10.2002 3:28:49  Izmjenjeno: 25.10.2002 3:28:49
 Re: Knoppix - Linux bez instalacije
Imaš mogućnost stvaranja /home, pa čak i nekih drugig direktorija na floppy-ju, pa čak možeš i napraviti i swap particaiju na DOS particiji, te još neke mogućnosti za rad na dos particiji - snimanje dokumenata i slično.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 27.10.2002 21:00:27  Izmjenjeno: 27.10.2002 21:00:27
 Re: Knoppix - Linux bez instalacije
Imas pravo, kad sam bolje pogledao, vidio sam da Knoppix, kad snima na floppy, snima i konfiguraciju iz /home direktorija. Jos bolje!
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS