Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

remember me

Zaboravili lozinku?

Registrirajte se!
Glavni menu
Potraga
Tko je online
10 korisnika je online (4 korisnika cita Novosti)

članovi: 0
Gosti: 10

više...
HULK-Novosti
Chat WIKI Kontakt
GNU/Linux : Što je pjesnik time htio zapravo reći?
Poslao Anonimni majstor on 26.10.2002 17:59:07 (2028 Čitanja)
GNU/Linux

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Sudeći po jednom osvrtu, izgleda da dotični prilog u interesu neupućenih korisnika GNU/Linuxa zahtijeva indiskretniju dopunu...OpenSource (kao ni računarstvo) nisu otok.

Radi se o odrazima ljudske kreativnosti i civilizacijskog napretka, koji su podložni bezbrojnim utjecajima svog okruženja.

Htjeli to ili ne, svi oni koji se zanimaju za stručna znanstveno-tehnička gledišta tih dvaju suvremenih fenomena, ne mogu i ne smiju zapostaviti složenu povijesno-društvenu pozadinu njihovog nastanka, razvoja i egzistencije.

Moral, etika, pravo te kakofonija državnih, vojno-strateških, društveno-korporativnih i pojedinačnih interesa nastoje - kako same stručne discipline, tako i njihove zastupnike (tj. stručnjake) - trajno staviti pod svoju kontrolu i upregnuti u kola vlastitih interesa.

Po padu Berlinskog zida je preostala jedina velesila, koja je - bez imalo ustručavanja i sve češće - dugu i duboku sjenku krila svog heraldičkog orla u danom trenutku počela bacati (pored ostalog) i na GNU/Linux aplikacije i distribucije iz Europe te drugih dijelova svijeta.

Objašnjenja su pri tom - koliko načelno prihvatljiva, istovremeno ništa manje demagoški plitka - i ne nužno vjerodostojna.

Sa sve većim i nepredvidljivijim posljedicama, koje se tiču svih, pa i nas građana Republike Hrvatske i korisnika GNU/Linuxa.

U međuvremenu ni nama nestručnjacima nije ostalo tajnom, da ne postoji doista sigurna i bezpogrešna aplikacija. To se odnosi podjednako na početničke ali i na one najveće i najsofisticiranije projekte, koji svi u svom programskom kôdu skrivaju manje-veće mnoštvo tipično ljudskih promašaja.

Zbog toga i jest uobičajeno i dobrodošlo, da korisnici-entuzijasti ("hackeri") traže, pronalaze i odklanjaju pogreške ("bugs").

No, u posljednje vrijeme su zamjetni više nego neobični postupci hackera Linuxove jezgre.

Posebice u aktualnoj jezgri 2.4.19 je otkriveno niz pogrešaka u upravljačima ("drivers") uređaja proizvedenih u zemlji neograničenih mogućnosti, čije su zakrpe tiho i bez "suvišnih" pojašnjenja jednostavno usađene u naredne (radne odnosno pokusne) inačice.

Neobjavljivanje pojedinosti u svezi s uzrocima i posljedicama pronađenih grešaka u dotičnim programima se ne može objašnjavati pukom hackerskom indolencijom ili pak obskurnim "security"-mjerama po uzoru na one, koje nastoji nametnuti Veliki M$-brat.

Za sve koji to iz polu-enigmatskog priloga nisu skužili, evo i odgonetke: Digital Millenium Copyright Act.

Ukaz još od prosinca 1998. g. krase podpis g. Williama J. Clintona i skromni, ali nesumnjivo umjesni pridjevak "tisućljetni".

Upravo tzv. "Slobodni software" (ako to uopće još jest i u mjeri, u kojoj to može i smije biti) se nerijetko ističe kao vrhunac transparentnosti i demokracije u računarstvu. No izgleda da su prenategnutim zakonima i djelotvornošću tajnih službi jedne velesile bar za sada ti ideali i te kako ugroženi.

I još samo jedno, čisto praktično pitanje: koji je to administrator u stanju, s objavljivanjem baš svake nove inačice Linuxove jezgre unaprijeđivati svoj sustav, samo da bi profilaktički umanjio vjerojatnost mogućih greški ili pak napada izvana?

O svemu ostalom i sâmi malo porazmislite.

Jedan vrlo lucidni pisac stručnog "security"-štiva, mislim da se zvao Herbert Georg Wells, bi danas mlađim naraštajima zacijelo dao pomalo staromodan i pesimistički ali posve prikladan i dobronamjeran savjet: cure i dečki, pazite što i kome objavljujete, inače biste htjeli-nehtjeli mogli provoditi duga, topla ljeta u Vama dalekom Guantanamu!

Stari lisac Alan Cox je pak sâm pravovremeno spazio u kom grmu lež zec, pa se već odavno i u zlu ne zatrebalo počeo u svojim ChangeLog-ovima hvaliti vlastitom autocenzorskom disciplinom.

Toplu vodu ne treba uvijek iznova pronalaziti. Eto hvalevrijednog uzora.


©2002. Dominko Aždajić
Nositelj svekolikih prava i odgovornosti glede sadržaja ovog priloga je isključivo podpisani autor.

Stranica pripremljena za ispis Pošaljite priču prijatelju
Komentari su osobni stavovi autora. Admini ne odgovaraju za njihov sadržaj.

Autor Mišljenje
Anonimni majstor
Poslano: 28.10.2002 3:40:51  Izmjenjeno: 28.10.2002 3:40:51
 Re: Što je pjesnik time htio zapravo reći?
U prijevodu: svi driveri koji su napravljeni reverznim inzenjeringom, a nisu imali dopustenje proizvodjaca doticnog hardware-a su nelegalni. A iz toga proizlazi da je kernel nelegalan, i ako kernel oduzmete ostanu Vam svi GNU programi koji nece imati na cemu raditi. Da li se moze dogoditi da Linux postane nelegalan? Da li da odmah sve linux servere stavim na Windowse ili neki drugi Unix (ako slucajno Linux postane nelegalan)
P.S. Da li je onda i Samba nelegalna?
Copyright © 1995-2009 HULK web team. Sva prava pridržana. RSS. Engine: XOOPS