<i>Opera</i> 6.1 za <i>GNU/Linux</i> i <i>FreeBSD</i>

Nadnevak 31.10.2002 18:01:28 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Norveška tvrtka Opera je objavila inačicu 6.1 svog istoimenog pretraživača mrežnih stranica za GNU/Linux na Intel-kompatibilnim i PowerPC podlogama kao i odgovarajuće izdanje za slobodnu UNIX-ovu izvedenicu FreeBSD...


Inačica za GNU/Linux pored raznih ispravaka sa sobom konačno donosi i bolje prikazivanje fontova, naročito pod standardno uključenom funkcijom tzv. antialiasinga.

Opera od sada koristi i Qt3-knjižnice a Java-podršku pruža i bez ― ranije za to nužnih ― umetaka.

Pored toga je poboljšana i funkcija zaloga omiljenih stranica (eng. bookmarks), te rukovanja umetcima (eng. plug-ins) i sučelnim oplatama (eng. skins).

Inačica programa za FreeBSD je pak prvo izdanje ovog pretraživača uopće za tu UNIX-ovu izvedenicu, koja se ― uz NetBSD i OpenBSD ― ubraja u jedan od tri na 4.4BSD Lite-u zasnovana slobodna operacijska sustava.

Kao ni ona za Windowse, ni ove inačice ne stoje ništa, jer se financiraju putem u njih uključenih zastavica s raznim reklamnim porukama.

Kome te zastavice zasmetaju, može ih dati ukloniti plaćanjem kupovne cijene programa od 39 $.

Inače, upravo je u tijeku posebna akcijska ponuda kupcima Opere bez reklama: registracija stoji 29 $ a sadrži besplatnu dogradnju za već najavljenu inačicu Opera 7, podršku putem el. pošte te (po izlasku Opere 7) pristup komercijalnim poštanskim službama Operamail Premium.

Među datotekama s prijevodima programa na mnoge jezike se na žalost još uvijek ne može naći ona namijenjena hrvatskim korisnicima.

Opera svoje nove GNU/Linux i FreeBSD programske inačice za preuzimanje nudi na svojim domaćim stranicama.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1000